Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Abdij OL Vrouw van Koningsoord in Berkel-Enschot

Kloosters

Dom. Simon, abt van abdij Koningshoeven, moest te vaak naar zijn zin meisjes die trappistin wilden worden, verwijzen naar het klooster in Chimay (B.). Er was duidelijk behoefte aan een monialenklooster voor trappistinnen in de buurt van Tilburg. Hij kocht een bouwterrein tegenover villa Eikenbosch in Berkel-Enschot, dat hij vergrootte met het erf van de boerderij van de familie Van Iersel en een andere boerderij.

Berkel-Enschot, Abdij Koningsoord, 1989. Foto: BHIC, fotonr. PNB001005987.Bij de bouw van het complex aan de Raadhuisstraat, volgens traditioneel middeleeuwse kloosterplan, speelden de monniken van Koningshoeven een grote rol. Het klooster werd ingezegend op 30 mei 1937 en meteen bewoond door in Chimay gevormde zusters, onder leiding van abdis zuster M. Gertrudis Demarrez.

Vanaf 2000 zochten de zusters een plaats voor de bouw van een nieuwe abdij, omdat het bestaande complex in de uitbreiding van Tilburg kwam te liggen. Ze vonden een geschikt terrein tussen Oisterwijk en Oirschot, maar de bouw van het nieuwe klooster werd verijdeld door protesten van vogelliefhebbers.

Berkel-Enschot, Abdij Koningsoord, 1989. Foto: BHIC, fotonr. PNB001005984In november 2004 bleek dat de zusters hun pogingen om in Oisterwijk te bouwen, hadden opgegeven. Ze vonden een bouwterrein op een perceel van de paters van Mill Hill in Arnhem. De zusters verlieten Berkel-Enschot op vrijdag 8 mei 2009. Het gebouw aan de Raadhuisstraat kreeg een sociale bestemming.

Behalve het klooster behoren tot het complex ook een gastenverblijf en een aangrenzende boerderij, evenals enkele andere bijgebouwen, waaronder een rectorswoning en een opvallende ingangspoort. In de ruimten van de voormalige boerderij waren het weefatelier, de boekbinderij, het iconenatelier en de paramentenafdeling gevestigd.

De grote tuin waarin de zusters hun producten verbouwden en vee hielden, heeft aan de noordwest zijde een met cipressen omzoomd kerkhof. In de voortuin aan de oostzijde achter de ingangspoort en bij de hoofdingang staan enkele oude eiken en beuken en een schitterende kastanje.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.