Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Internaten

De Broeders van de H. Aloysius Gonzaga (ook wel Broeders van Oudenbosch of Broeders van St. Louis genoemd) hadden in Oudenbosch meerdere kostscholen onder hun hoede. Een daarvan was een 'juvenaat', een middelbare school voor aspirant broeders. Deze kostschool heette Juvenaat van het Heilig Hart.

Kapel van het juvenaat (bron: Katholiek Documentatie Centrum)


Het juvenaat was ondergebracht in een langwerpig gebouw met een rood pannendak. Via een overdekte verbindingsgang was het verbonden met het Groot Juvenaat, waar de kapel deel van uitmaakte (op de eerste etage, zie de foto) en ook de keuken en de afwaskeuken waren gevestigd. Het Groot Juvenaat was via een tussenbouw verbonden met Sancta Maria, het generalaat oftewel het huis waar het internationale bestuur van de broedercongregatie was gevestigd.

Zomerkamp van de broeders (bron: Katholiek Documentatie Centrum)


Het generalaat was in eerste instantie ondergebracht in een witte villa tegenover het station. Later volgde de verhuizing naar een villa op de hoek Bosschendijk / Beukenlaan. Die laatste villa werd onlangs verkocht en draagt nog steeds de naam "Generalaat". Het huidige generalaat is gevestigd aan de Markt 84, op de hoek van de Lollestraat. Maar binnen afzienbare tijd zal een andere locatie worden betrokken.

Het Juvenaat van het Heilig Hart is inmiddels omgebouwd tot een appartementencomplex. Hetzelfde geldt voor het resterende deel van het kloostercomplex en de voormalige kapel.

Op een van de foto's zien we enkele leerlingen van het juvenaat. Zij wagen zich aan een evenwichtsspel, tijdens een van de zomerkampen die de broeders in hun eigen bos organiseerden.

Gerhard van Meurs (intern '54-'57) stuurde ons deze foto's van het juvenaat in de jaren vijftig:

Foto 1


Foto 2. De kapel.


Foto 3. De dirigent is broeder Clementinus


Foto 4. Ontspanningsactiviteiten.


Foto 5. Broeder Clementinus. 


Foto 6. Broeders aan het kerst souper. Vooraan zit broeder Eric, wiskundeleraar. Hij schreef o.a. wiskundeboeken. Ik mocht daar de meetkundige tekeningen voor maken.


Foto 7. De kapel.


Foto 8.Ontspanningsactiviteiten.


Foto 9. De school.


Foto 10. Broeder Clementinus.


Foto 11. Ouderdag.


Ton Patings (intern 1959-?) stuurde ons deze foto's:

1. Broeder Ivo: niet alleen commissaris Maigret rookte een indrukwekkende pijp.


2. Broeder Ivo aan het werk tijdens verblijf op Boschlust.


3. Vertrek vanaf Schiphol naar Canada, broeder Landowald, 16 sept 1960.


4. Klassenfoto, jaar onbekend. Voor mij altijd een voorbeeldje, probeer het eens anders dan een schoolfoto braaf op een bankje voor de school. Ook al is door alle mooie roosjes op de voorgrond de eerste rij leerlingen een beetje zoek.


5. Luchtfoto Juvenaat H. Hart, Oudenbosch


6. Bonte avond, jaar onbekend.


René Bosch stuurde ons deze foto's van een operette-uitvoering (Don Quichotte) op het juvenaat in 1961. Hij is daarop ook zelf, als 'pastoor', te zien. Op het 'paard' zit Br. Giovanni.




Reageren

Hoe kijk jij terug op jouw verblijf op het juvenaat? Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan. Ook zoekt het BHIC foto's en ander oud materiaal, om op de site te plaatsen. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Deel verhalen en foto's

Bekijk ook

Meer over het Juvenaat H. Hart

Internatenkaart

78

Reacties (78)

René Bosch zei op 25 maart 2019 om 12:19 uur

Bovenstaande beschrijving is niet helemaal juist. De witte villa (voormalig jachthuis) in een bosrijke omgeving betreft de locatie Boslust bij Bergen op Zoom (Zoomland). Het generalaat van de congregatie was de statige villa naast het station Oudenbosch (Sancta Maria), later in een villa aan de Bosschendijk, nu -2019- in een pand aan de Markt (nr. 84), en op termijn elders in Oudenbosch.
Het juvenaataan de Bosschendijk is intussen omgebouwd tot een appartementencomplex. Ook het resterend deel van het belendend Groot Juvenaaten de voormalige kapel (foto) zijn nu appartementen.
Bij het juvenaat bevond zich de MULO-school van de broeders.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 maart 2019 om 13:32 uur

@René: volgens mij is er inderdaad wat door elkaar gaan lopen in de beschrijving. Over beide witte villa's hebben we trouwens een kloosterverhaal, dus die heb ik gelijk even naast elkaar gelegd. Witte villa in Oudenbosch: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/generalaat-sancta-maria-de-witte… Over Boslust: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/broederhuis-huize-boschlust-in-b…
De beschrijving zal worden aangepast. Heb je zelf trouwens nog op deze kostschool (of een andere in Brabant) gezeten? Bedankt voor je reactie.

Paul van Lieshout zei op 26 maart 2019 om 15:03 uur

In ons gezin (zelfstandig ondernemer) was het vanzelfsprekend dat je naar kostschool ging; mijn oudste zus naar Aarle-Rixtel, mijn jongste zus naar Best en mijn oudere broer naar Oudenbosch (Klein + Groot Juvenaat).
Dus op mijn 11de (vroege leerling) mocht ik, als jongste uit het gezin, mij in augustus 1967 melden op het Klein Juvenaat in Oudenbosch. Mijn ouders hadden daarvoor gekozen omdat het kleinschalig was en de ‘kost’ niet slecht was ;-) Mijn broer had daar net de ‘kweekschool’ verlaten.
Hier heb ik een prachtige tijd gehad; leuke, aardige huisgenoten, veel tafeltennis en biljarten, voetballen op de cour en op het toneelpodium, waar de TV stond, naar Paulus de Boskabouter + Sport in Beeld kijken.
In de eerste week mochten we dan naar Boschlust op de Wouwse Plantage voor een kennismakingsweek. Aansluitend begon dan de school; in mijn geval de Pastoor Hellemons Mulo. Hier hoorde dan uiteraard ook de (verplichte) studie-uren bij; jij achter een klein bureautje, en de broeder op een verhoging achter zijn lessenaar. En dan ’s avonds naar je chambrette op de slaapzaal met lange wasbakken.
Wat minder was, waren de keren dat je naar huis mocht: alleen met de schoolvakanties (herfst, kerst, paas en grote). Dus tot de herfstvakantie niet thuis geweest. Maar op een gegeven moment raakte je daar aan gewend en ging je bij bakker Buys negerzoenen scoren; een hele doos beschadigde voor 10 cent. Of naar de bakkersschool waar de gebakjes ook niet te duur waren. Maar ook met de fiets naar het Bosbad in Hoeven om een middagje te zwemmen.
Maar na dit eerste jaar werd (ten minste) het Klein Juvenaat gesloten en moest er dus een oplossing gezocht worden. Die werd gevonden bij dezelfde broeders, en wel op Saint Louis, aan de andere kant van het spoor (voor vervolg zie Saint Louis).

René Bosch zei op 27 maart 2019 om 12:12 uur

De benaming is onjuist. Het moet zijn: Juvenaat van het H. Hart. Dat is het langwerpige gebouw met het rode pannendak. Via een overdekte verbindingsgang was het verbonden met het Groot Juvenaat, waar de kapel (1e etage) deel van uitmaakte. Dit Groot Juvenaat, waar ook de keuken en de afwaskeuken was gevestigd was weer via een tussenbouw verbonden met Sancta Maria (de villa). In 'mijn tijd' was het Generalaat een vrijstaand pand aan de Bosschendijk (hoek Bosschendijk / Beukenlaan).
Nog een leuk detail: in het souterrain van Sancta Maria bevond zich een kluis. Broeder econoom/archivaris had hiervan de lange sleutel met dubbele baard, en de code (voor mij destijds een zeer intrigerend cijferslot). De kluis diende voor de opslag van het archief. Als hij hier moest zijn en de zware kluisdeur open stond werd middels een verlengsnoer het licht ontstoken.
Hij vertelde mij dat dit moest omdat de kluis volledig luchtdicht was, en er dus geen elektra in de wanden aanwezig was (pijpen/schakelaar).

René Bosch zei op 27 maart 2019 om 12:52 uur

Sancta Maria was inderdaad geen internaat. In het pand bevond zich een grote ontvangstruimte (waar je binnenkwam via de statige buitentrap en het bordes) een aantal kamers van de broeders, de broeder-refter en ruimtes voor administratie.
In het souterrain was de afwaskeuken, de broodkeuken en een kelder de (voormalige) stookruimte. Ook in het souterrain: een doka. In de ruimte waar die kluis was dronk het huishoudelijk personeel en de tuinman altijd koffie.
Ook interessant: de zolder. Een ruimte over het gehele pand, waar destijds Broeder Erich (Bruno Ernst ofwel Hans de Rijk) een ruimte had afgescheiden als werkplaats voor het slijpen van spiegels voor astronomische kijkers.
Via de 'tussenbouw' kwam je de kapel binnen of ging je via een trap naar boven naar het koor van de kapel met het orgel.
Het is gebeurd dat enkele jongens zich een toegang hadden gebaand naar de zolder van de kapel, de klepel van de kapelklok hadden 'ingepakt' in een conservenblik, en genoten van het gezicht van de broeder die de volgende morgen -zoals gewoonlijk- de klok ging luiden.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 maart 2019 om 12:57 uur

Duidelijk, René en nogmaals dank voor alle informatie die je ons geeft. Zoals je ziet wordt de tekst er tussendoor op aangepast. Niet altijd zo snel als we zouden willen, maar het gebeurt wel : ) En weer een mooie anekdote als afsluiter. Tja, het blijven jongens hé ondanks alle nadruk op gehoorzaamheid. Ik vind het nog best wel een originele grap; hopelijk kon de broeder 'm ook nog een beetje waarderen (zal wel niet!)

Marilou NillesenBHIC zei op 27 maart 2019 om 10:30 uur

Bedankt voor je mooie bijdrage, Paul. Elf jaar klinkt toch erg jong om zo naar kostschool te gaan, maar misschien maakte de vanzelfsprekendheid binnen jullie gezin dit minder zwaar? De herinneringen die je hebt - van het sporten tot aan de beschadigde negerzoenen - klinken prachtig, fijn dat je terugkijkt op zo'n mooie periode van je leven.

Dan ga ik nu verder lezen op Saint Louis ;)

https://www.bhic.nl/page/41020#214039#121652b2ca66b0ec012bb34fc3c2c86a9…

B. van Ulden zei op 29 mei 2019 om 23:10 uur

Mijn vader heeft in ongeveer 1910-1915 op Saint Louis gezeten. Zijn ouders woonden in Leiden. Is er nog iets uit die tijd en specifiek over mijn vader te vinden?
Zijn naam: Henk (HBA) van Ulden

Marilou NillesenBHIC zei op 27 maart 2019 om 10:30 uur

Bedankt voor je mooie bijdrage, Paul. Elf jaar klinkt toch erg jong om zo naar kostschool te gaan, maar misschien maakte de vanzelfsprekendheid binnen jullie gezin dit minder zwaar? De herinneringen die je hebt - van het sporten tot aan de beschadigde negerzoenen - klinken prachtig, fijn dat je terugkijkt op zo'n mooie periode van je leven.

Dan ga ik nu verder lezen op Saint Louis ;)


https://www.bhic.nl/page/41020#214039#121652b2ca66b0ec012bb34fc3c2c86a9…

Marilou NillesenBHIC zei op 3 juni 2019 om 10:31 uur

Hallo B. van Ulden, dank voor je berichtje. Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent naar die periode. Mogelijk kom je op deze manier verder:

https://westbrabantsarchief.nl/collectie/archieven/details/NL-BozWBA-ra….

Succes met je zoektocht!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 maart 2019 om 12:36 uur

@René: dank voor de correctie en je aanvulling. Gaan we het verhaal op aanpassen. En een leuk verhaal over die kluis, ik begrijp wel dat zoiets je bijblijft na al die jaren. Bedankt voor het delen ervan.

Pim Wilde zei op 9 juni 2019 om 12:36 uur

In 1994 promoveerde Dr. J.P.A. van Vugt aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een onderzoek naar de werkzaamheden van vijf Nederlandse onderwijscongregaties van broeders en fraters in de periode 1840 - 1970. In dit boek beschrijft Joos van Vugt vijf Nederlandse onderwijscongregaties, waaronder drie Brabantse: de Broeders van Oudenbosch, de Fraters van Tilburg en de Broeders van Huijbergen. Het is een interessant en tegelijk goed leesbaar boek dat een goed inzicht biedt in de betekenis van deze congregaties voor het onderwijs in Nederland.
Zie Joos van Vugt, Broeders in de katholieke beweging. Nijmegen 1994, ISBN 90 70504 48 0. Het boek is nog steeds te koop. Het kan ook (legaal) worden gedownload via de onderstaande link.
https://ru.on.worldcat.org/oclc/1029608542

Marilou NillesenBHIC zei op 11 juni 2019 om 09:43 uur

Hartelijk dank voor deze inhoudelijke aanvulling, Pim. Een goede tip voor een ieder die hierover meer te weten wil komen.

René Bosch zei op 11 juni 2019 om 13:20 uur

Helaas is er toch weer een misverstand(je) m.b.t. het Generalaat. Was het eerst de witte villa tegenover het station, daarna de villa (met de naam Generalaat) op de hoek Bosschendijk-Beukenlaan. Op internet vind je dat deze villa onlangs verkocht is en nog steeds met de naam 'Generalaat' is getooid.
Het huidige gebouw dat als generalaat dienst doet is Markt 84 (hoek Lollestraat). Binnen afzienbare tijd wordt een andere locatie betrokken.

A.v.d.Maade zei op 16 juni 2019 om 15:33 uur

Gaarne wilde ik het een ander toelichten van 5-6 jaren die daar op school ben geweest v.a plus minus 8 jaar broeder Bonefatiës als jullie belang heb
Jaren op de klein cour gespeeld ook voetbal velden en noch meer te vertellen slaap zalen Groetjes Andrë

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 juni 2019 om 10:07 uur

@René: bedankt en geen probleem, juist goed dat je het aangeeft en ons scherp houdt! Ik zal de tekst aan de hand van je opmerking nog eens onder de loep leggen.

@André: welkom op de site! We zouden het heel fijn vinden als je wat meer zou willen vertellen over dit internaat, hoe jouw verblijf was. Eigenlijk wat je zelf al aangeeft: hoe jullie je vrije tijd doorbrachten, hoe het er op de slaapzaal aan toe ging... en ga maar door. Over dat dagelijkse leven, vanuit het oogpunt van de leerling, weten we eigenlijk nog maar heel weinig.

Marilou NillesenBHIC zei op 17 juni 2019 om 10:08 uur

Dank voor jullie reacties, René en André. Goed dat je eea duidelijk maakt wat betreft het Generalaat, René. Heel verhelderend en duidelijk, bedankt daarvoor.

En André, begrijp ik goed dat je 8 jaar was toen je daar heen ging? Dat moet toch niet eenvoudig zijn geweest, lijkt me. Hoe kijk je terug op die tijd?

René Bosch zei op 17 juni 2019 om 14:15 uur

Ik denk dat André op de verkeerde plek is. Het Juvenaat was een internaat voor jongens die broeder wilden worden. Je kwam na de lagere school op het Juvenaat, dus zo met 12 jaar. André heeft waarschijnlijk op Saint Louis gezeten. Daar was ook 'de kleine kant' in de Mariabouw, met de kleine cour (beneden naast de kapel). Daar kwam je via een tunneltje vanaf de grote cour (voor de kapel). In de Mariabouw verbleven de kleine kinderen (weet het niet zeker, maar ik denk vanaf een jaar of 6).
Ik zal nog reageren op de vraag van Thijs, maar dan uiteraard de situatie op het Juvenaat.
PS: hoe kan ik fotomateriaal naar jullie sturen?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 juni 2019 om 14:59 uur

@René: leuk! Je kunt die foto's scannen en versturen naar het e-mailadres info@bhic.nl, o.v.v. juvenaat H. Hart. Wij voegen ze dan graag aan het verhaal toe.

Piet Heijnen zei op 12 november 2019 om 17:30 uur

Bij toeval kom ik op deze site terecht
ik was juvenist en ben op boslust begonnen aan mijn opleiding
Ik ben geboren in wouw 24-12-1940.
De lagere school was 5 jaar in wouw en daarna op de broederschool St Marie in roosendaal, daar was het onderwijs beter.
Daarna werd ik "geroepen" naar de broeders in oudenbosch na de mulo heb ik 2 jaar kweekschool gedaan.
Vooral het voetballen op albano vond ik fijn.
Toen ik van het juvenaat afging, heb ik schriftelijk cursus bouw gevolgd en ben daarna in roosendaal gaan werken bij een bouwbedrijf.
Al spoedig ben ik een tegelzettersbedrijf gestart en na enkele jaren had ik 100 tegelzetters in dienst.
Ik deed grote werken zoals alle tunnels betegelen in nederland.
Mijn laatste werk was het vliegveld zanentem in brussel met 25.000 m2
Uitgevoerd met mapei lijm van de familie mariotti
Leuke tijden
P.A.Heijnen
Brasschaat

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 november 2019 om 15:46 uur

Hallo Piet en dank voor je reactie. Mooi om te lezen dat je zo'n goede tijd hebt gehad op dit internaat. Onder andere op die kostschool is dan eigenlijk het fundament gelegd van al die latere grote werken in je carrière - kennis, vaardigheden en ik neem aan ook een bepaalde levenshouding, arbeidsethos... Zijn er behalve het voetballen nog meer dingen die je te binnen schieten die het zo'n leuke tijd maakten?

En begrijp ik het goed dat je dus aanvankelijk "roeping had" en broeder wilde worden?

Maaike zei op 4 april 2020 om 12:38 uur

Graag zou ik willen weten of wanneer mijn vader op het internaat heeft gezeten in Oudenbosch. Wellicht zijn er zelfs nog foto's van.
Mijn vader is al geruime tijd overleden. Mijn vader is uit een verhouding is geboren. Wij als dochter hebben dus nooit de juiste achternaam gehad.
Mijn vader:
Nicolaas Josephus Keet geboren op, 1 juni 1921 te Zandvoort.
Moeder van mijn vader: Alida Wilhelmina Dral
De Vader van mijn vader is dus onbekend,, Keet is dus niet juist geweest maar mijn vader stond wel onder deze naam ingeschreven in dit internaat.

Mijn vraag is het volgende. Wie heeft destijds deze kosten voor het internaat op zich genomen. Mijn oma was niet rijk en wij denken dus dat het iemand is geweest waar mijn oma destijds een verhouding mee heeft gehad. Wij weten wel dat het iemand is geweest uit Den Haag. Beginnend met de letter R in de achternaam. Wellicht een franse naam dat zou best mogelijk kunnen zijn. Zo zou ik er achter kunnen komen wie zijn echte vader was.

Er moeten toch nog inschrijvingen van zijn of betaal gegevens en dus namen. In die tijd was
dat denk ik toch vrij duur een internaat en men schreef alles op.
Mijn vader was ongeveer 6 jaar dus dit moet rond 1927 zijn geweest. Ik meen dat hij
2 jaar daar op kostschool heeft gezeten. Het kan ook zijn hij ouder was vanaf 12 jaar

Wie o wie kan mij iets vertellen over deze tijd?

Maaike Keet

Rene Bosch zei op 4 april 2020 om 15:49 uur

Maaike, waarschijnlijk heb je het over het internaat Saint Louis (en niet over het juvenaat). Je kunt informatie vinden bij het Westbrabantsarchief te Bergen op Zoom. Zie: www.westbrabantsarchief.nl (Archief van het Instituut Saint Louis (kostschool / internaat) te Oudenbosch, 1870-2001).

Norah zei op 4 april 2020 om 16:11 uur

Dag Maaike,

Ik begreep eerst niet goed waarom je vader Keet heette en niet Dral, maar ik ben op onderzoek gegaan(online). Je vader is binnen 10 mnd. na de scheiding van je grootmoeder met haar eerste man dhr. Keet geboren, en met heette dan nog naar de wettige echtgenoot van de moeder.
Is er ooit ook een persoonskaart bij het CBG in Den Haag van je vader aangevraagd?
Pas volgend jaar(privacy-wet) is het een eeuw geleden dat je vader geboren is, anders zou je misschien zijn geboorteakte kunnen inzien, mogelijk heeft de biologische vader aangifte gedaan.
Mvg.

Norah zei op 4 april 2020 om 16:43 uur

Je vader heeft van 09-09-1927 komende vanuit A'dam tot 07-02-1930 op het internaat gezeten, en vertrok toen naar Zandvoort. Hij was erg jong.
www.wiewaswie.nl

Maaike zei op 6 april 2020 om 10:56 uur

ok dank Norah,
weet jij wie deze kosten op zich heeft genomen? is daar ook documentatie over?
Hoor het graag nog waar ik dit kan vinden. Gr. Maaike

Norah zei op 6 april 2020 om 11:15 uur

Dag Maaike,

Ik zou het echt niet kunnen zeggen, we hebben het hier over bijna honderd jaar geleden. Ik zag dat je grootmoeder hierna nog twee maal getrouwd is geweest, mogelijk door de tweede man? Allemaal gissingen.
Heet je vader nooit een naam gehoord van zijn moeder?
De site die René vermeldde, is dacht ik het enige bij wie je kunt aankloppen.
Mvg.

Maaike zei op 6 april 2020 om 11:29 uur

Dank, voor jullie berichten,

inderdaad het gaat over het internaat.
het is zo dat Keet niet de biologisch naam is dat heb ik al uitgezocht, hij stond wel vermeld idd in het bevolkingsregister maar dit is dus onjuist. mijn oma was zwanger toen zij twee maande zwanger was van mijn vader, automatisch heette je dan Keet, laatst genoemde echtgenoot. zij is pas in 1923 met Rooswinkel getrouwd dus dat kan ook niet zijn vader zijn geweest. Mijn moeder weet ook veel v deze geschiedenis want hij vertelde veel aan haar.
Ook heeft mijn vader mijn oudste zus verteld dat zijn moeder een verhouding had met iemand uit den Haag, een rijke familie met een deftige naam De naam weet ik niet alleen de letter R. Dit was in de jaren '90. zij heeft er nooit iets mee gedaan, ook was het nog in predigitale tijd. Ik heb recentelijk contact met mijn zus hierover opgenomen echter dit is alles wat ze nog weet.
Het is ook waarschijnlijk een franse naam want mijn oma was vaak te vinden in Menton en had een rijkelijk leven, ze werd door iemand dus onderhouden.
Het is idd allemaal gissen, echter ik heb een achternaam die niet van mij is en daar wil ik vanaf. beter laat dan nooit.
Dat internaat is naar alle waarschijnlijkheid de oplossing, wie werd dat bekostigd? Daar was niet gratis maar duur zeker voor die tijd. of heb ik het mis?

Maaike zei op 6 april 2020 om 11:38 uur

Mijn vader is door een arts aangegeven, F Stoppelaar. Keet is niet zijn biologische vader.

Gerhard van Meurs zei op 25 juli 2020 om 16:21 uur

Door toeval op deze side gekomen. Interessant! Ik ben nl op mijn twaalfde in 1954 naar Saint Louis gegaan en ben 3 jaar daarna naar het |Juvenaat gegaan waar ik de Mulo heb afgemaakt. Toevallig heb ik van de Juvenaat-tijd nog wel wat foto's omdat ik een eigen camera had. Ik zel binnenkort scannen en opsturen
vriendelijke groeten,
Gerhard

Gerhard van Meurs zei op 25 juli 2020 om 16:21 uur

Door toeval op deze side gekomen. Interessant! Ik ben nl op mijn twaalfde in 1954 naar Saint Louis gegaan en ben 3 jaar daarna naar het |Juvenaat gegaan waar ik de Mulo heb afgemaakt. Toevallig heb ik van de Juvenaat-tijd nog wel wat foto's omdat ik een eigen camera had. Ik zel binnenkort scannen en opsturen
vriendelijke groeten,
Gerhard

Gerhard van Meurs zei op 25 juli 2020 om 16:21 uur

Door toeval op deze side gekomen. Interessant! Ik ben nl op mijn twaalfde in 1954 naar Saint Louis gegaan en ben 3 jaar daarna naar het |Juvenaat gegaan waar ik de Mulo heb afgemaakt. Toevallig heb ik van de Juvenaat-tijd nog wel wat foto's omdat ik een eigen camera had. Ik zel binnenkort scannen en opsturen
vriendelijke groeten,
Gerhard

René Bosch zei op 25 juli 2020 om 16:34 uur

Dwalen we niet af???
Dit is toch een pagina over het Juvenaat?

Mariët BruggemanBHIC zei op 28 juli 2020 om 12:30 uur

Gerhard doet hier een bijzonder vriendelijk aanbod om over zijn tijd op het Juvenaat nog foto's aan ons op te sturen; dat zouden we zeer op prijs stellen. Alvast bedankt!

René Bosch zei op 28 juli 2020 om 21:21 uur

Mijn opmerking heeft betrekking op de eerdere berichten inzake het internaat (Maaike).

Ton Patings zei op 28 oktober 2020 om 16:39 uur

Zo rond 1959 zat ik een aantal jaren op het Juvenaat in Oudenbosch, en heb goede herinneringen aan die tijd. De Mulo, met fijne leraren zoals Broeder Boudewijn (Frans), Erich (Algebra & meetkunde gaf hij uit zijn eigen boeken), Clemens of Clementinus (tekenen) en, ik weet niet alle namen meer, lessen in geschiedenis, zelf een film maken, schoolreisje naar Waterloo, hoe maak je een leuke verrassende klassefoto etc. Natuurlijk ook biljarten, en voetballen op de cour. De kennismakingsweek in Boschlust, daar was ik al meer op kamp geweest als lid van het St Louiskoor uit Rotterdam. Ik herinner mij de ontspannen sfeer, de sfeervolle versieringen in de kersttijd, de met gekleurd zand opgefleurde paden in de tuin voor de jaarlijkse processie, de retraite dagen. Een fietstocht met de klas langs verschillende kloosters. Op vrije middagen was er een keuzemenu: voetballen, fietsen, zwemmen in Bosbad Hoeven, tuintje werken (die vijver in de voortuin hebben wij gegraven! met als loon een sigaretje, het waren andere tijden). Bijzondere herinneringen heb ik aan broeder Ivo (kleermaker) een lieve zorgzame man altijd in voor een praatje tijdens zijn avondrondje over de cour.
Toen ik eens niet naar huis kon tijdens de paasvakantie omdat ik ziek was heeft br Boudewijn zijn platenspeler in mijn chambrette neergezet en heeft mij zo kennis laten maken met de Matheus van Bach, telkens kwam hij juist op tijd de trap weer op om de plaat te keren of een nieuwe op te zetten. Het was een verpletterende kennismaking met Bachs muziek. Ik ben Boudewijn daar nog altijd heel dankbaar voor. Ik heb ook mijn eerste pianolessen (er waren drie pianokamers) op het Juvenaat gehad, en ook wel eens op het orgel in de kapel gespeeld. Over dat orgel is wel veel meer te vertellen. Het werd oorspronkelijk gebouwd de Arnold Graindorge in 1822 voor een kerk in Venlo. In Oudenbosch stond het dwars op het koor. In 1968 is het gesloopt (foei broeders toch!) Gelukkig in 1969 werd het door orgelmaker Vermeulen als orgel met twee klavieren en vrij pedaal opgesteld in Rotterdam.
http://reliwiki.nl/index.php/Rotterdam,_Bandeloodijk_320_-_Emma%C3%BCsk…
En ja toeval bestaat niet, toen het orgel in Rotterdam in 1969 nieuw was opgesteld heb ik jarenlang wekelijks op zondag er op kunnen spelen. Mijn meisje woonde daar, wij zijn er getrouwd en ook de doop van onze kinderen werd door het orgel opgeluisterd. Het was een heerlijk instrument, met een uitgesproken karakter (trompet) en bijzonder geschikt voor Franse barok.
Ik vind het achteraf wel mooi om via deze site nog eens mijn waardering voor de Broeders van St Louis te kunnen uiten en een kleine bijdrage te leveren aan de beschrijving van Het Juvenaat.

Ton Patings zei op 28 oktober 2020 om 16:42 uur

Zo rond 1959 zat ik een aantal jaren op het Juvenaat in Oudenbosch, en heb goede herinneringen aan die tijd. De Mulo, met fijne leraren zoals Broeder Boudewijn (Frans), Erich (Algebra & meetkunde gaf hij uit zijn eigen boeken), Clemens of Clementinus (tekenen) en, ik weet niet alle namen meer, lessen in geschiedenis, zelf een film maken, schoolreisje naar Waterloo, hoe maak je een leuke verrassende klassefoto etc. Natuurlijk ook biljarten, en voetballen op de cour. De kennismakingsweek in Boschlust, daar was ik al meer op kamp geweest als lid van het St Louiskoor uit Rotterdam. Ik herinner mij de ontspannen sfeer, de sfeervolle versieringen in de kersttijd, de met gekleurd zand opgefleurde paden in de tuin voor de jaarlijkse processie, de retraite dagen. Een fietstocht met de klas langs verschillende kloosters. Op vrije middagen was er een keuzemenu: voetballen, fietsen, zwemmen in Bosbad Hoeven, tuintje werken (die vijver in de voortuin hebben wij gegraven! met als loon een sigaretje, het waren andere tijden). Bijzondere herinneringen heb ik aan broeder Ivo (kleermaker) een lieve zorgzame man altijd in voor een praatje tijdens zijn avondrondje over de cour.
Toen ik eens niet naar huis kon tijdens de paasvakantie omdat ik ziek was heeft br Boudewijn zijn platenspeler in mijn chambrette neergezet en heeft mij zo kennis laten maken met de Matheus van Bach, telkens kwam hij juist op tijd de trap weer op om de plaat te keren of een nieuwe op te zetten. Het was een verpletterende kennismaking met Bachs muziek. Ik ben Boudewijn daar nog altijd heel dankbaar voor. Ik heb ook mijn eerste pianolessen (er waren drie pianokamers) op het Juvenaat gehad, en ook wel eens op het orgel in de kapel gespeeld. Over dat orgel is wel veel meer te vertellen. Het werd oorspronkelijk gebouwd de Arnold Graindorge in 1822 voor een kerk in Vught. In Oudenbosch stond het dwars op het koor. In 1968 is het gesloopt (foei broeders toch!) Gelukkig in 1969 werd het door orgelmaker Vermeulen als orgel met twee klavieren en vrij pedaal opgesteld in Rotterdam.
http://reliwiki.nl/index.php/Rotterdam,_Bandeloodijk_320_-_Emma%C3%BCsk…
En ja toeval bestaat niet, toen het orgel in Rotterdam in 1969 nieuw was opgesteld heb ik jarenlang wekelijks op zondag er op kunnen spelen. Mijn meisje woonde daar, wij zijn er getrouwd en ook de doop van onze kinderen werd door het orgel opgeluisterd. Het was een heerlijk instrument, met een uitgesproken karakter (trompet) en bijzonder geschikt voor Franse barok.
Ik vind het achteraf wel mooi om via deze site nog eens mijn waardering voor de Broeders van St Louis te kunnen uiten en een kleine bijdrage te leveren aan de beschrijving van Het Juvenaat.

Mick van Gerwen zei op 29 oktober 2020 om 09:16 uur

Hallo Ton, Bedankt voor je bericht. Wat mooi dat het orgel naar Rotterdam kwam en dat jij daar weer op kon spelen. Dat kan bijna geen toeval zijn. Was het ook Broeder Boudewijn die je piano heeft leren spelen of was dat iemand anders?

Ton Patings zei op 29 oktober 2020 om 14:30 uur

Pianoles werd eerst gegeven door een pianoleraar (uit Oudenbosch??) later door een broeder die toen zelf nog studeerde aan het conservatorium. Van broeder Boudewijn had ik geen pianoles, wel Frans en de muzieklessen op de Juvenaats Mulo. Hij speelde ook orgel en ik herinner mij dat ik mocht helpen als registrant bij een uitvoering van een mis van M. Haydn

René Bosch zei op 9 augustus 2021 om 20:09 uur

Ton memoreert aan een broeder die pianoles gaf en aan het conservatorium studeerde. Dat was broeder Angelo. Zijn hoofdinstrument was trompet. Hij gaf mij ook les op dat instrument. Nog steeds dankbaar daarvoor (richtte als 'trompettist' tijdens mijn studie in Nijmegen een dixielandband op).
Br. Angelo had een probleem bij het afstuderen aan het conservatorium: hij was toen zo nerveus dat hij totaal geen embouchure had en niet kon spelen. Ik weet niet of hij daarna alsnog de studie heeft kunnen afronden.

Broeder Ivo was surveillant op het juvenaat. Ton typeert hem uitstekend. Elke zaterdagmiddag moest je verplicht deelnemen aan een activiteit: sporten. Niet zo mijn ding (voetbal), maar er was altijd een escape: wandelen met br. Ivo. Die vertelde dan altijd tijdens die wandelingen interessante verhalen over de oorlog.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 augustus 2021 om 09:23 uur

Wederom dank René voor het reageren. Zo krijgen we al een beter beeld van de broeders van dit internaat. Dat zullen indrukwekkende verhalen zijn geweest van broeder Ivo. Hij had, neem ik aan, zelf veel gezien/meegemaakt in de oorlog.

René Bosch zei op 10 augustus 2021 om 10:57 uur

De begane-grondverdieping van het juvenaat bestond uit één grote ruimte. Halverwege was er een kleine afscheiding gemaakt, zodat er twee zalen waren: het reftergedeelte en de recreatieruimte. Daar stond ook het biljard. Aan het uiteinde was een podium, met daarachter de drie pianokamers waar Ton Patings aan refereert.
Er werd veel aan toneel gedaan: elk jaar ook een operette die werd opgevoerd aan het slot van de ouderdag. Meestal geschreven door br. Emmanuel, en muzikaal ondersteund door de componist van de liedjes: br. Ferdinand.
Een bijzondere herinnering heb ik aan de toen gebruikte techniek om de verlichting van het podium te dimmen. Hiervoor werd een variabele weerstand gebruikt die bestond uit een flinke gresbuis die was gevat in een grote aardewerken bloempot, volgestort met beton (de bloempot dus, niet de gresbuis). Op de 'bodem' van de gresbuis was een metalen plaatje gemonteerd, met daaraan een stroomdraad die onderlangs (door het beton) naar buiten werd gevoerd. De buis werd gevuld met zout water. De buis werd aan de bovenkant afgesloten door een houten stop, met in het midden een gaatje. In de buis stond een metalen staaf, die net boven de houten stop uitstak. De bovenkant was tot een ringetje omgebogen, en aan de staaf was een stroomdraad en een touw bevestigd. Dat touw voerde langs een aan het plafond bevestigde katrol. Deze constructie werd opgenomen in de stroomkring van de lampen. Er stonden zo twee of drie van die dingen aan de zijkant achter het decor,
Door nu de metalen staaf omhoog te trekken moest de stroom door het water lopen, en werd de weerstand vergroot, waardoor de aangesloten lampen dimden. Er was één nadeel: als dit te lang duurde begon het water in de buis te koken. Vanzelfsprekend bleef je uit de buurt van de omhooggetrokken staaf: levensgevaarlijk!

Ton Patings zei op 10 augustus 2021 om 12:50 uur

Broeder Angelo kon mooi Chopin spelen. (walsen) Tijdens een kooruitvoering van het Slavenkoor van Verdi speelde hij de begeleiding en mocht ik omslaan. Ergens halverwege vroeg hij fluisterend "waar zijn we?"
Je raakt in die partituur gemakkelijk de weg kwijt tijdens het spelen door de eindeloos zich steeds herhalende nootjes. Wist ik veel , en wachtte met spanning op zijn aanwijzingen wanneer om te slaan. Broeder Angelo moet wel een zekere koelbloedigheid hebben gehad om toch alles tot een goed einde te brengen. Ik hoop dat hij alsnog geslaagd is voor zijn conservatorium examen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 augustus 2021 om 07:51 uur

Mooie verhalen weer, René en Ton. Leuk die anekdote over het assisteren / souffleren van Br. Angelo en wat een verhaal zeg over die constructie om de lichten te dimmen, begrijpelijk dat de details ervan je nog zo helder voor de geest staan. Allebei bedankt!

A.R. Bosch zei op 11 augustus 2021 om 15:59 uur

Elke schooldag was er een 'vieruurtje'. In de refter werd dan een houten bak neergezet met daarin een aantal gesneden broden, flink wat pakjes chocoladeboter en messen voor het smeren. Natuurlijk was dit binnen de kortste keren een puinhoop: meerdere pakjes boter geopend en verspreid over de tafel. Wel een heerlijke lekkernij na een schooldag.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 augustus 2021 om 08:56 uur

Dank voor je bericht A.R. Bosch. Niet verkeerd, zo'n afsluiting van de schooldag. Ik neem aan dat leerlingen met corveedienst de boel mochten opruimen?

René Bosch zei op 6 september 2021 om 05:14 uur

Halverwege de begane-grondzaal stond een leestafel, bestaande uit twee schuine vlakken (omgekeerde V) met bovenaan verlichting (TL). Die vlakken waren nodig om de forse ingebonden Katholieke Illustraties op te kunnen leggen. In die tijdschriften waren alle advertenties die ook maar iets lieten zien van bijv. BH's, corsetten etc. uiterst zorgvuldig zwart gemaakt. Geen erotische prikkels (?) voor de toekomstige broeders!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 september 2021 om 07:25 uur

Haha aan alles werd gedacht! : ) Bedankt voor weer een leuke aanvulling René.

René Bosch zei op 19 september 2021 om 09:38 uur

Eens per week was het 'wasdag'. Alle jongens liepen dan (met hun handdoek-rol/ schoon ondergoed en zeepdoos) onder begeleiding van br. Ivo naar de doucheruimte onder de kapel van St. Louis. Elke douche had slechts 1 kraan. De temperatuur van het water werd geregeld door br. Ivo middels een grote mengkraan. Hij hoorde wel aan het geroep of het te warm of te koud was. De douchetijd was kort. Daarna weer terug naar het juvenaat.
Op de tweede verdieping was de slaapzaal. Aan beide uiteinden een batterij wasbakken (alleen koud water). Er was een luik waar je je vuile was in kon mikken. Dat viel dan door een koker naar beneden in een container. In alle kleding (en overig goed) was een nummer ingenaaid. Het schone wasgoed werd door br. Ivo en Martinianus keurig gesorteerd. Zo vond je dan op de tafels in de refter jouw stapeltje weer terug.

A.v.d.Maade zei op 16 juni 2019 om 15:33 uur

Gaarne wilde ik het een ander toelichten van 5-6 jaren die daar op school ben geweest v.a plus minus 8 jaar broeder Bonefatiës als jullie belang heb
Jaren op de klein cour gespeeld ook voetbal velden en noch meer te vertellen slaap zalen Groetjes Andrë

René Bosch zei op 22 september 2021 om 12:25 uur

Halverwege de begane-grondzaal (scheiding refter- en recreatiegedeelte) bevond zich de radio. Ik weet het niet zeker, maar denk dat het zo'n grijze draadomroep-luidspreker was met dito keuzeschakelaar en volumeregelaar. Elke zondagmiddag tegen vijfen dromde de groep voetballiefhebbers (de meeste jongens) dan samen op dat punt. Voetbaluitslagen!
Er was altijd grote rivaliteit tussen de Amster- en Rotterdammers, iets wat ook tot uiting kwam in het juich-volume bij winst van de betreffende club.

René Bosch zei op 22 september 2021 om 12:34 uur

Het plein voor het juvenaat werd aangeduid met 'de cour'. Waarschijnlijk nog een overblijfsel van de tijd dat het Frans op St. Louis de voertaal was. Des te merkwaardiger is het feit dat het schuurtje op de uiterste hoek van de cour werd aangeduid als 'de gudang' (erfenis van de werkzaamheden van de broeders in Nederlands Indië).
In de gudang stond een kleine werkbank met daarop bevestigd een zware professionele blikopener. Die werd gebruikt om bodems uit lege blikken te draaien (een vrije-middag-activiteit). De platgeslagen blikken + deksels werden dan weer verkocht voor de missie'.'

Aan het eind van elke herfst was een leuke activiteit: bladeren harken. De bomen rond het voetbalveld zorgden voor een flinke klus. Onder leiding van Bart de tuinman werden kruiwagens vol naar de composthoop gereden.

Norah zei op 22 september 2021 om 16:51 uur

In welke tijd werd er hier nog Frans gesproken?

René Bosch zei op 23 september 2021 om 11:29 uur

Norah: vraag beantwoord op pagina St. Louis.

René Bosch zei op 23 september 2021 om 12:02 uur

De keuken was gesitueerd in het bouwgedeelte tussen het Groot Juvenaat en de (aangebouwde) villa Sancta Maria (zie foto). De maaltijden werden met een kar door de verbindingsgang naar het Juvenaat gereden. En de afwas ging ook zo retour. 's Middags werd er warm gegeten. Nu gebeurde het soms dat er (zoals we het toen noemden) 'zwervers' waren. Dan moest je voor elke persoon een bord warm eten klaarmaken en uitreiken. Ze mochten niet in de verbindingsgang komen, behalve als het regende. De maaltijd werd dus buiten, bij het mariabeeldje, genuttigd.









De keukens









Het Mariabeeldje

René Bosch zei op 23 september 2021 om 12:06 uur

De afwas was altijd een gezellige toestand. In het souterrain van de villa (zie kader foto) was de afwaskeuken. Aan de muur was een enorme betegelde bak gemetseld die gevuld werd met warm water. De bak stak een stuk uit, zodat je er met zeker vier man aan kon werken. Een grotere groep droogde af. Wel was het zo dat als er de vorige dag haring was gegeten, de vorken nog steeds iets naar vis geurden.

T. J. (Theo) Calis zei op 24 juli 2022 om 22:57 uur

Vanaf begi schooljaar 1952- 1953 tot en met september 1953 was ik "juvenist" op het juvenaat van het Heilig Hart in Oudenbosch. Uit mijn haargroei herinner ik mij nog een aantal namen; Theo Bontes uit Huisduinen of Den Helder, Fons Halsema woonde aan de Da Costakade in Amsterdam, Jan Hohenkerk woonde aan één van de Helmerstraten in Amsterdam, Wim Kalf uit Rotterdam, Jongenelen uit Oudenbosch, een mondharmonica spelende Sint-Willibrorder, Hannes Bakker uit Stadskanaal als ik het goed heb,Martin Zurlohe uit Laren, waar ik ook zelf vandaag kwam.
Misschien zijn er lezers, nu na bijna 70 jaar, die nog belangstelling hebben voor kennis uit mijn geheugen van die tijd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 juli 2022 om 13:28 uur

Bedankt Theo voor deze bijdrage. Een flink aantal namen heb je nog paraat. Ik ben wel benieuwd naar je verhalen uit deze tijd. Daar gaan dan hopelijk oud-juvenisten weer op reageren. Hoe zag een dag op het juvenaat er destijds uit en hoe waardeer je deze opleiding / opvoeding achteraf? Heeft deze veel invloed gehad? Hartelijke groet,

René Bosch zei op 25 juli 2022 om 17:17 uur

De eerder genoemde broeder Angelo voetbalde altijd fanatiek mee op de cour van het Juvenaat. Apart gezicht, zo'n voetballer in een wapperende toog. Zo gebeurde het een keer dat iemand de bal in de dakgoot van het Juvenaat schoot. Angelo begaf zich naar de zolder, klom uit het kleinde dakraam, maar wierp de bal niet naar beneden, nee, hij schoot. Levensgevaarlijk!
Veel later, tijdens een reunie met (oud)broeders vertelde hij me dat hij hem toch wel (achteraf) bewust was van het grote risico dat hij nam. Bij de voetballende juvenisten had hij natuurlijk wel zijn onverschrokken reputatie gevestigd.

René Bosch zei op 25 juli 2022 om 17:25 uur

Zoals je ziet op de foto boven (br. Clementinus dirigeert tijdens de zangrepetitie) staat er op een hoog statief een enorm boek met zangtekst en boven de lettergrepen cijfers. Dit cijfer-notenschrift was makkelijk te interpreteren. 1=do, 2=re, etc.
Onlangs verkocht ik op marktplaats zo een bundel met bekende liedjes met cijfercodes. De koper wilde dit zo graag hebben dat hij 's avonds nog een lange autorit ervoor over had. Dit bevreemdde mij, maar hij verklaarde dat deze bundels vrij zeldzaam zijn, en dat het gebruikt ging worden door iemand die knopaccordeon speelde, waarvoor dit systeem blijkbaar uitermate geschikt is.
Terzijde nog een kleine correctie: br. Clementinus is nooit Algemene Overste geweest.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 augustus 2022 om 10:40 uur

Bedankt René voor weer een mooie anekdote over de broeders. En fijn om zo wat meer context bij de foto van broeder Clementinus als dirigent te hebben. Het bijschrift is nog aangepast, dank ook voor de correctie.

René Bosch zei op 4 augustus 2022 om 18:26 uur

Op de eerste etage was de studiezaal. Aan de korte kant buitenzijde waren twee broederkamers en een aantal toiletten. Deze zaal besloeg ongeveer de helft van de oppervlakte van deze etage. De andere helft was de zgn. 'kleine slaapzaal'. Eens in de zoveel weken kwam Kees (de kapper) zijn opwachting maken. Hij richtte dan zijn 'salon' in in de kleize slaapzaal. Tijdens de studie-uren kon je dan je haar laten knippen.
Elke zaterdag was er een uur 'vrije studie'. Dan kon je aan de slag met bijv. je postzegelverzameling etc. Ook ging dan het 'snoepwinkeltje' open: de surveillerende broeder verkocht dan diverse versnaperingen.
Hij had een schrift waar je 'banktegoed' werd bijgehouden (als je na de vakantie terugkwam moest je je zakgeld inleveren).
Controle: brieven naar huis moesten in open enveloppe worden ingeleverd.
Bij die twee broederkamers was ook een kastenwand met de 'bibliotheek'. Elke zaterdag kon je tijdens de vrije studie daar een nieuw boek uitkiezen. Ik kan me nog herinneren dat de boeken met Pim Pandoer (De Heks van 's-Heerenberg) sterk in trek waren: je moest geduld hebben.

Mariët BruggemanBHIC zei op 5 augustus 2022 om 13:24 uur

Bedankt René, en heb je ze uiteindelijk kunnen lezen ? De boeken van Pim Pandoer? Waar ik trouwens ook benieuwd naar ben; kende de kapper slechts één soort jongenskapsel of mocht je ook nog wensen hebben ?

René Bosch zei op 5 augustus 2022 om 13:52 uur

Uiteindelijk kreeg je toch een kans om het meest populaire boek te kunnen lezen.
En de kapper: een aardige man die open stond voor wensen van zijn klanten. Mijn eerste ervaring met een brylcreem-kapsel.

Norah zei op 5 augustus 2022 om 17:11 uur

Wij mochten vroeger de boeken van Pim Pandoer niet lezen, weet nog steeds niet waarom.

Mariët BruggemanBHIC zei op 5 augustus 2022 om 19:14 uur

@René, oh geweldig; een brylcreem kapsel (echt vet :) ).
@Norah, heb je ze later nog gelezen misschien?

Norah zei op 5 augustus 2022 om 19:51 uur

Jawel, Marïet, maar ik vond er niet veel aan.

Mariët BruggemanBHIC zei op 8 augustus 2022 om 14:34 uur

Het verbieden van het lezen van het boek was dus spannender dan het boek zélf mogen lezen!

Maurits P. Samson zei op 20 maart 2023 om 15:05 uur

Een vaste medewerker van het Juvenaat was Hubertus (Bart) Bierbooms (6 juli 1917 - 27 februari 1996), die hier van 1931 tot 1982 als tuinman werkzaam is geweest. Zijn werkplaats bevond zich nabij de grote volière, aan de zijkant van het oude jachthuis, in het souterrain aan de kant van de spoorlijn. Cornelia Helena (Cor) Dam (16 augustus 1920 - 31 maart 1993), met wie hij op 13 september 1944 was gehuwd, was geruime tijd (in ieder geval in de jaren 60 en 70) verantwoordelijk voor de huishouding van het Juvenaat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 maart 2023 om 14:03 uur

Dank, Maurits, voor deze aanvulling! Heb je zelf trouwens nog op dit internaat gezeten of komt de interesse erin - of in ieder geval dhr. Bierbooms - elders vandaan? Hartelijke groet,

Maurits P. Samson zei op 22 maart 2023 om 14:49 uur

Hallo Thijs,
In mijn schooltijd was ik woonachtig in Oudenbosch. Ik was dus niet intern bij de broeders, maar bezocht alleen de scholen waaraan zij leiding gaven. Voor sommige lessen betekende dit, dat je naar lokalen van het juvenaat werd gestuurd.
Het gezin Bierbooms kende ik via mijn moeder, die oorspronkelijk uit Oudenbosch kwam. In 1981, toen Bart Bierbooms - tamelijk uniek - zijn 50-jarig jubileum bij de broeders vierde, heeft er een stukje over hem in de krant gestaan. Ik zou dat, als er belangstelling voor bestaat, samen met een portretfoto van hem, kunnen toesturen (maar dan moet ik wel even weten hoe en waar ik dat kan doen).
Hartelijke groet,
Maurits

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 maart 2023 om 11:59 uur

Ah, zo! Dank Maurits voor de toelichting. De portretfoto en het krantenartikel kun je sturen naar info@bhic.nl o.v.v. Juvenaat van het Heilig Hart in Oudenbosch. Dan komt het bij mij terecht en plaats ik het hier bij je reactie.

René Bosch zei op 31 maart 2023 om 16:07 uur

Na 3 jaar Klein Juvenaat ging je door naar het Groot Juvenaat. Dit was gevestigd in de aanbouw van de kapel. De refter annex recreatiezaal bovond zich op de begane grond onder de kapel. De leiding over het Groot Juvenaat werd (in mijn tijd) gebvormd door Br.Clementinus (directeur) en Br. William, die tevens kok was (samen met Leo Goedemans). Br. Clementinus had een halfronde kamer onder de kapel. In de aanbouw was de stookruimte voor de CV, een ruimte met pianokamers, en de grote studiezaal met de kamer van Br. William. Boven was de slaapzaal, verdeeld in 2 zalen, met in het midden de slaapkamer van Br. William. Aan de courzijde batterijen met wastafels.
Vanuit het Groot Juvenaat trok je elke dag naar St. Louis om lessen te volgen aan de Bisschoppelijke Kweekschool. Op het Groot Juvenaat werd je veel vrijer gelaten dan op het Klein Juvenaat. Ik herinner me nog de consternatie toen ik eens na de grote vakantie als eerste van alle juvenisten met een brommer aan kwam zetten. Met mijn vakantiewerk in Den Helder een tweedehands Berini Sport gekocht. Ook voor de leiding van het Juvenaat was dit een nieuw fenomeen, waar nog duidelijk aan gewend moest worden (en regels worden opgesteld). Daarna volgden er meer van dit soort tweewielers.

René Bosch zei op 31 maart 2023 om 16:11 uur

Op een gegeven moment kwam Br. Ludwinus (de directeur van het Klein Juvenaat) in de recreatiezaal van het Groot Juvenaat langs met een of ander elektronisch apparaat waaraan een koptelefoon was verbonden. Het bleek een radio-ontvanger te zijn. Eén voor een liet hij ons de koptelefoon opzetten (je hoorde muziek), keek je aan, en haalde een schakelaartje over. Je wist niet wat er gebeurde: er ging een nieuwe wereld voor je open: STEREO.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 april 2023 om 14:15 uur

Maurits P. Samson stuurde ons onderstaande portretfoto van Bart Bierbooms en een krantenartikel van 2 juli 1981 over deze tuinman. Waarvoor dank! (Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.)




1. Bart Bierbooms. Deze portretfoto werd geplakt in het programmaboekje voor het 40-jarig jubileum van Bierbooms op 25 september 1971, gevierd op Sancta Maria.





2. Krantenartikel 2 juli 1981. Op de foto zien we, naast Bierbooms, ook zijn vrouw Cor (zij is jarenlang op Sancta Maria werkzaam geweest) en op de achtergrond een zus en een tante van haar.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 april 2023 om 15:32 uur

René Bosch stuurde ons deze foto’s van het Juvenaat H. Hart in Oudenbosch, waarvoor dank!




1. Koks en huishoudelijke staf

2. Verbindingsgang Juvenaat

3. Vijver voortuin Juvenaat

4. Zicht vanuit slaapzaal Groot Juvenaat naar Pagnevaartweg

5. Zicht vanuit slaapzaal Groot Juvenaat naar Pagnevaartweg

Piet van den Broek zei op 15 december 2023 om 20:00 uur

In het artikel van Theo Calis staat de naam vermeld van Wim Kalf. Volgens mij heette hij Wim Kalb.
In een kranten artikel las ik dat er momenteel (december2023) nog een algemeen overste is van 84 jaar oud. Zo oud ben ik nu ook. Weet iemand wat zijn naam is, misschien heb ik hem gekend

René Bosch zei op 16 december 2023 om 03:05 uur

Nou Piet, dat klopt niet. De huidige algemene Overste is br. Cees van Dam (geb. 2 mei 1950).

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.