Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

H. Vincentiusgesticht, weeshuis in Bergen op Zoom

Kloosters

Vanaf 1857 zorgden de Franciscanessen van Bergen op Zoom voor katholieke kinderen in een gedeelte van het Stads-, Wees- en Armkinderhuis.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

De jongens verhuisden in 1861 naar het pensionaat in Huijbergen. In 1872 kwam er een aparte stichting. Het Vincentiusgesticht is in 1867 gebouwd naar ontwerp van architect C.P. van Genk.

In 1868 breidde hij de hofjeswoningen aan de zijde van de Blauwehandstraat uit in dezelfde sobere stijl.

In 1886 werd de pastorie tot weeshuis ingericht.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

 

7

Reacties (7)

Rien Helmus zei op 6 december 2019 om 13:24 uur

Goedendag, Bij mijn fam. onderzoek kwam ik tegen op bevolkingsregistratie van Breda de aantekening kind van in het Vincentius gesticht, het betreft hier Hendrik Bosshard geb. 17-09-1845 Veere, overleden 1-04-1861 Breda en Jacobus Bosshard geb. 5-12-1847 Veere overleden ?? van Jacobus kan ik geen geb. akte vinden. Is er iets van een archief van dit gesticht [weeshuis] zodat ik kan zien of zij daar zijn geregisteerd, hun ouders zijn overleden 1856 en 1857 er was nog een zoon Cornelis geb. 5-12-1847 dezelfde datum als Jacobus van hem heb ik wel verdere gegevens, hij is de enigste van het gezin van 10 kinderen die ouder is geworden mogelijk heeft hij ook in het weeshuis gezeten, hij was 10 jaar toen zijn ouders overleden. Mogelijk kan u mij verder helpen indien u meer gegevens wil kan dat uiteraard. ik zal proberen een scan als bijlage mee te sturen. Vr. gr. Rien Helmus

Norah zei op 6 december 2019 om 17:27 uur

Op 05-12-1847 is in Veere slechts zoon Cornelis geboren.
Ouders Daniel Bosshard en Sara Maria Melse.
Geen Jacobus te ontdekken, tenminste niet van deze ouders.
Te vinden via www.wiewaswie.nl en www.zeeuwsarchief.nl
Mvg.

Rien Helmus zei op 6 december 2019 om 19:21 uur

Dat schreef ik al geb. akte Jacobus heb ik ook niet kunnen vinden, toch staat hij op een registratie uit bevolkingsregister aan de aantekening zie mij n eerste bericht. Daniel Bosshard en Sara Maria Melse kregen dus 9 kinderen waarvan er 6 jong zijn gestorven en alleen Cornelis is blijven leven en huwde en ook 9 kinderen kreeg. Ik kan hier geen bijlage mee sturen ander zou ik de scans er bij doen. Maar mijn vraag blijft wat is er van heet weeshuis periode 1857 - 1870 gr.

Norah zei op 6 december 2019 om 20:06 uur

Goed, zoals ik het zien kan is de naam Jacobus verkeerd genoteerd. Er had Cornelis moeten staan, klopt ook met de geboortedatum(geen tweeling...).
In de bevolkingsregisters van lang geleden zowel als in de vroege overlijdensakten komen heel veel vergissingen voor. Dit komt men op dit forum herhaaldelijk tegen.
Dan dat Vincentiusgesticht, mogelijk kan men bij www.westbrabantsarchief.nl u hiermee helpen, de plaats Huijbergen valt hier onder plus Bergen op Zoom.

Norah zei op 6 december 2019 om 20:20 uur

Er waren acht kinderen die in Veere geboren waren.

Helena zei op 6 december 2019 om 20:34 uur

Klopt helemaal wat Norah schrijft. Zie verder BR van Veere periode 1850-1860 >>> daarin staan de vader Daniel en de zonen Hendrik en Cornelis in december 1856 als vertrokken naar Breda. Zie via https://www.zeeuwsarchief.nl/zeeuwen-gezocht/ Geen sprake van een Jacobus.

Dat deze Cornelis dan in Breda in dat BR genoteerd werd als Jacobus....in Breda is die fout gemaakt. Mogelijk werd hij wel eens 'Co' genoemd...wie weet...end at men dit in het BR
'vertaald' heeft naar Jacobus i.p.v. naar Cornelis.

Jac Blommaart zei op 29 mei 2020 om 22:44 uur

Over Blauwehandstraat Bergen op Zoom.
In 1945 heb ik daar als 12-jarige op kostschool gezeten bij de Broeders van Huybergen. Huybergen lag in puin, het oude weeshuis werd als noodoplossing gebruikt. Omdat ik naar het klein seminarie wilde moest mijn onderwijs eerst wat bijgespijkerd worden. Veel kan ik me er niet van herinneren. Wel dat er een hevige schurftuitbraak was, waarschijnlijk gevolg van de oorlogsomstandigheden. Een heel trimester, drie maanden, konden we niet in bad. Alleen handen, voeten en gezicht wassen. In de kerstvakantie werden er dan toch douches ingericht, echte douches, ieder met een eigen deur. Toch moesten we de eerste keren een zwembroek aan! En die gaf je dan nat door aan de volgende klant.
We maakten lange wandelingen. Ik weet nog dat langs de Wouwsestraat hele bergen granaten lagen opgeslagen, zo in de open lucht.
Toen we die winter gingen schaatsen op de Melanen bij Halsteren. zakte gelijk een medeleerling door het ijs. De twee broeders die hem probeerden te redden verdronken voor onze ogen. Enorme paniek. Wij zijn alle kanten uit gevlucht.
Zomaar een paar herinneringen.
Jac Blommaart.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.