Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Maria Rabboni in Teteringen

Kloosters

De geschiedenis van Jeugddorp Maria Rabboni begon in 1946, toen de zusters Dominicanessen van Bethanië het voogdij-internaat Sint Anna in Breda overnamen van de Gasthuiszusters.

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Volgens de Vereniging voor Kinderbescherming te Breda en de zusters voldeed het gebouw niet meer voor de kinderzorg. De zusters kochten het landgoed Laanzicht in Teteringen. Op de begane grond de villa woonden ze zelf en ook was daar de kapel. De pupillen werden, verdeeld in twee groepen, gehuisvest op de eerste verdieping. Later werden voor de kinderen op het terrein de nodige paviljoens en voorzieningen gebouwd en aangelegd. De Stichting Sint Jozef Patrocinium, die inmiddels door de congregatie was opgericht, nam het complex over en noemde het Jeugddorp Maria Rabboni.

In 1982 kwam een fusie tot stand met Huize Sint Jozef te Rijsbergen, eveneens behorend tot de Stichting Sint Jozef Patrocinium. Na nog enkele fusies maakt het jeugddorp tegenwoordig onderdeel uit van De Zuidwester.

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Anno 2014 woonden nog vier Dominicanessen van Bethanië in hun klooster, het verbouwde koetshuis, op het terrein van het jeugddorp. Ze waren nog als vrijwilliger actief in een verzorgingshuis en in het vluchtelingenwerk. Maar in 2015 sloot het klooster.
Het oudste deel van dit landhuis is blijkens de gevelsteen van 1790. Er is voortdurend aan verbouwd, de stijl is nu laat negentiende-eeuws. Het zusterhuis grenst aan een park met oude monumentale bomen.

Bronnen

J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
Gesprek met mevrouw J. Keepers op 19 november 2018

Dit verhaal is aangepast op 19 november 2018, naar aanleiding van gegevens uit het gesprek met mevrouw Keepers. Redactie.

14

Reacties (14)

J.C.L.Keepers zei op 20 november 2018 om 16:15 uur

Beste Paul Huismans,even nog een kleine verbetering.In het koetshuis zaten ook kinderen,heb ik ook nog gezeten.

Lisette KuijperBHIC zei op 21 november 2018 om 13:47 uur

Hartelijk dank voor deze waardevolle aanvulling, mevrouw Keepers. We hebben de informatie inmiddels verwerkt in het bovenstaande verhaal.

Paul zei op 21 november 2018 om 16:12 uur

Beste mevrouw Keepers,
Dank voor de aanvulling. Als u meer over uw ervaringen in het internaat wilt vertellen, of over de dagelijkse gang van zaken daar, dan is dit daar een prima plek voor!

R van de Moosdijk zei op 27 november 2018 om 13:18 uur

Ik heb er ook gewoond Maar toen waren er huizen.Met de namen als:Lima, Montrael en zo waren er volgens mij nog zes huizen.We hadden ook een zwembad,voetbal veld een kerk die voor verschillende doeleinde werd gebruikt en ook een winkeltje.Ik heb er een fijne tijd gehad. 1975 t/m 1977

Jo Keepers zei op 27 november 2018 om 14:15 uur

reactie op berichtje van R.van de Moosdijk,meneer of mevrouw!Maria Rabboni heb ik vanaf het begin meegemaakt.Ik weet er dus alles van.Van 1948 t/m 1954.verhuizen van Breda naar Teteringen was een hele ervaring.Ik was er dus ver voor Uw tijd.

Lisette KuijperBHIC zei op 28 november 2018 om 14:36 uur

Bedankt voor jullie reacties! Mooi dat je er een fijne tijd hebt gehad, R. van de Moosdijk. Kregen jullie veel tijd om je te vermaken in het zwembad en op het voetbalveld? En hoe was dat eind jaren veertig en begin jaren vijftig, Jo?

Rita van de moosdijk zei op 28 november 2018 om 16:38 uur

Op zondag middag kon er bezoek komen.Maar het gebeurde regelmatig dat de leiding ging zwemmen met diegene die geen bezoek kregen.Ik heb ook zwemles gekregen zodat ik mijn diploma A kon halen. daar naast was er nog veel te doen.
Knutselen, voetballen , muziek maken, huiswerk begeleiding. Er was ook nog een winkeltje waar we wat konden kopen. Nogmaals een fijne tijd gehad ik kijk met een goed gevoel naar deze tijd terug

Jo Keepers zei op 28 november 2018 om 17:57 uur

even een reactie,je moet Maria Rabboni niet gaan zien alsof het een vakantieoord was.Je zat er toch niet voor je plezier!! Ik tenminste niet.Wij moesten iedere dag na school aardappelen schillen en groente schoonmaken voor de volgende dag.In de hoofdkeuken grote kook ketels schoonmaken.De keukenvloer schrobben.Dat was toch wel heel zwaar werk voor elfjarige en 12jarige kinderen.Wij hadden helemaal geen geld dus konden ook helemaal niets kopen.Ik kan nog veel meer vertellen.

Rita van de moosdijk zei op 28 november 2018 om 18:47 uur

In jou tijd was het anders.Ik heb niet hoeven te koken enz. Het weinige wat wij moesten doen was afwassen,afdrogen en schoenen poetsen U was er in een andere tijd als ik. Wij kregen per week wat zakgeld en per maand kleedgeld.En nee het is geen vakantie oord.Maar er was wel regelmatigheid en ik kreeg rust.

Jo Keepers zei op 29 november 2018 om 11:52 uur

Ik heb helemaal niet over zelf koken gehad.Wij moesten als schillen voor de volgende dag.

Jo Keepers zei op 29 november 2018 om 11:56 uur

even een correctie aanbrengen.ALS- ALLES

Lisette KuijperBHIC zei op 29 november 2018 om 12:16 uur

Er was blijkbaar veel veranderd in enkele decennia bij Maria Rabboni. Het is goed dat we dankzij jullie allebei meer inzicht krijgen in het dagelijks leven op dit jeugddorp en hoe dit door de tijd heen veranderd is.

Die werkzaamheden lijken mij inderdaad erg zwaar voor kinderen van elf en twaalf jaar oud, Jo. Mocht je nog meer herinneringen met ons willen delen, dan zijn die hier zeker welkom!

Fijn dat jij met een goed gevoel terugkijkt op je tijd bij Maria Rabboni, Rita! Mooi dat er voor jullie ook rust was en gelegenheid om, naast je werk, ook aan vrijetijdsbesteding te doen. Ook voor jou geldt natuurlijk dat alle herinneringen hier welkom zijn!

Jo Keepers zei op 24 mei 2019 om 13:50 uur

Even een correctie aanbrengen op bericht van 20.11.2018.
Het was niet het Koetshuis,maar huize Cadillac waar wij zaten .Het koetshuis was daar niet ver vandaan./Is mijn nieuw email-adres.

Marilou NillesenBHIC zei op 27 mei 2019 om 10:19 uur

Duidelijk hoor, Jo, dat is dan bij deze rechtgezet! Bedankt voor je aanvulling.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.