Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjesinternaat Het Withof en Sint Joseph in Etten

Internaten
In Etten kon je als meisje vroeger terecht op de middelbare meisjesschool en de kweekschool van de zusters Franciscanessen van Etten. De 'kweek' maakte deel uit van hun moederhuis en opvoedingsgesticht Het Withof aan de Bisschopmolenstraat. De mms-leerlingen zaten op het instituut Sint Joseph aan de Zundertseweg.

Beide opleidingen volgde je intern; je ging naar een internaat. Onderbroken door korte vakanties was je jarenlang weg van het ouderlijk huis. Je werd opgeleid en opgevoed in een omgeving die in het teken stond van een strikte tucht en routine, waarbij zowat alles in groepsverband ging en de dag begon en eindigde met God.

De oud-kwekelingen die nog op Het Withof hebben gezeten, zullen zich nog goed herinneren wat een doolhof dit van oorsprong nog kleine, wit geschilderde kasteeltje (vandaar de naam) was. Het groeide uit tot een omvangrijk complex van aaneengeschakelde gebouwen en met verschillende binnenplaatsen. Aan het pensionaat zat een vleugel met daarin onder andere een recreatiezaal, handwerkzaal en slaapzaal met badruimten.

Het complex groeide gestaag en had uiteindelijk wel wat weg van een dorp. Dat "dorp" werd anno 1950 bewoond door ruim tweehonderd zusters en maar liefst driehonderd kostschoolmeisjes. Op het terrein waren destijds een mms, opleiding tot kleuterleidster en kweekschool voor onderwijzeressen te vinden.

In de jaren tachtig was het gedaan met de kostschool; het aantal aanmeldingen was te sterk gezakt en het gebouw werd bijna volledig gesloopt. Er zijn vast nog genoeg vrouwen die iets over hun jongere jaren bij de Franciscanessen kunnen vertellen. Dat kan hieronder.

Foto

Kwekelingen van 't Withof onderweg van Breda naar Etten (foto: collectie Stadsarchief Breda, id.nr. 19970565)

13

Reacties (13)

Annekee Schrik-Vermeulen zei op 11 maart 2019 om 14:13 uur

Ik heb van augustus 1966 tot juli 1968 op de mms / internaat gezet. Maandagochtend voor de lessen om 9 uur begonnen moesten we aanwezig zijn, en zaterdag om 3 uur (na de studie) mochten we voor het weekend naar huis. In het 2e jaar zat mijn zus in de 1e klas. Ik mocht niet met haar praten, want ik was intern en zij was extern; die werden streng gescheiden! Verder best een leuke tijd gehad.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 16:06 uur
In deze tijd is dat haast niet voor te stellen, hè Annekee, twee zussen die om die reden niet met elkaar mochten praten. Wel goed om te lezen dat je best fijn terugkijkt op die tijd. Geldt dat ook voor je zus, weet je dat toevallig?
Annekee zei op 11 maart 2019 om 17:57 uur
Mijn zus maakte soms met mijn jongere broers en zussen een verrassing voor mij: boterham met worst en honing, of met pindakaas en jam en dat wist ze me op een of andere manier altijd te overhandigen. In de 3e klas was ik ook extern en fietsten we samen naar Etten
Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 21:54 uur
Ah, wat aandoenlijk om te horen, Annekee, wat een lief gebaar. En het klinkt als een opluchting dat jullie vanaf de derde samen konden fietsen. Klopt toch hè?
Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 21:55 uur
Ah, wat aandoenlijk om te horen, Annekee, wat een lief gebaar. En het klinkt als een opluchting dat jullie vanaf de derde samen konden fietsen. Klopt toch hè?
Jopie van Haperen zei op 14 maart 2019 om 15:23 uur
Ik heb op kostschool gezeten van 1968 tot 1970. Ik ging naar de brugklas op de kerkwerve. Na de twee jaar ben ik extern gegaan. Heb leuke en minder leuke ervaringen. Hechte vriendinnenclub, een keer per maand geitenfui. Mochten we zelfs een sigaret roken. Lopen over de grote tour. 2 keer per week naar de kerk. Vreselijke vleeslapjes op maandag met spinazie. Kwark heb ik hier voor het eerst gegeten. Heerlijk . En nog veel meer,
Corry Adriaansen zei op 14 maart 2019 om 21:56 uur

Ik zat op die kostschool van 1965-1968 en ging naar de Regina nostra ulo aan de kerkwerve.
Maandagochtend er heen en zaterdag middag na de studie naar huis.
De nonnen waren best wel streng maar toch heb ik er veel geleerd.

Christian van der VenBHIC zei op 15 maart 2019 om 09:01 uur
Jopie en Corry, wat goed dat jullie hebben gereageerd op dit verhaal. Alleen door herinneringen van vrouwen als jullie, die als meisje hier hebben gewoond, geleerd en geleefd, krijgt ons verhaal een menselijk gezicht. Daarom lezen we graag jullie ervaringen, positief en -helaas- ook negatief. Dankjewel! En mocht je meer willen vertellen, dan doe gerust.
Tonnie Laurijsen zei op 19 maart 2019 om 11:43 uur

Ik zat op die kostschool van 1958-1962 en ging ook naar de Regina Nostra Ulo aan de Kerkwerve. Het eerste jaar een keer in de maand naar huis. Het 2e jaar iedere zaterdag naar huis en 's maandag weer naar Etten. Heb daar alles bij elkaar een gezellige tijd gehad. Je maakte kennis met allerlei sporten. Er waren altijd genoeg meisjes om te kaarten of andere spelletjes mee te spelen. Het eten had wel beter gemogen.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 maart 2019 om 15:21 uur
Bedankt voor je bericht, Tonnie, en goed te lezen dat je er overwegend goede herinneringen aan hebt. Ik vermoed dat achter je zinnetje dat het eten wel beter had gemogen, nog een verhaal schuilgaat. Was het te vaak hetzelfde, of gewoon niet lekker? Werd er flink over geklaagd? En wat stond er eigenlijk op het menu? Praat je ons daarover bij?
A.H.M. Ruedisueli-Laurijsen zei op 19 maart 2019 om 17:38 uur
Het leek wel of ik op kostschool niets meer lekker vond. In de winter stamppot van zuurkool en boerenkool. Een verschrikking. Als iedereen opgeschept had en de zuster niet in de buurt dan ging de portie weer terug in de schaal. Ik kon het echt niet door mijn keel krijgen. Zo waren er ook wel gerechten die ik lekker vond zoals filosoof, maar over het algemeen vond ik de warme maaltijd niet om naar uit te kijken.
Ria Backx zei op 20 maart 2019 om 07:47 uur

Van 1954 tot 1958 heb ik op de Huishoudschool in Etten gezeten.
Het is een mooie tijd geweest.
Of er nog oud leerlingen reageren ?
Zou het wel LEUK vinden!
Bekenden allemaal de groetjes, Ria

Marilou NillesenBHIC zei op 20 maart 2019 om 10:04 uur
Bedankt voor je reactie, A.H.M. Ruedisueli-Laurijsen. Het klinkt ook allemaal niet al te smakelijk. Vreemde vraag maar had je dan niet enorme trek als je 's avonds niet at? En nog een vraag: wat is filosoof, als gerecht? En Ria, fijn dat je terugkijkt op mooie jaren in Etten! Als er zich nog oud-leerlingen melden, dan brengen we jullie graag via de mail met elkaar in contact.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.