Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Jongensinternaat Sint Antonius in Kaatsheuvel

Internaten
Jongens met een kloosterroeping, die ervan droomden om missionaris te worden in verre landen, konden in Kaatsheuvel hun geluk beproeven op het Missiehuis Sint Antonius, bij de Paters van de Heilige Familie. Lieten zij je toe tot hun prestigieuze opleiding, dan was het koffers pakken en op naar het internaat. Je kwam terecht in een echte mannencultuur en je medestudenten hadden de leeftijd van pakweg 14 tot 25 jaar.

Ex-leerlingen zullen zich nog wel de dag herinneren dat zij het landhuis van de paters voor het eerst zagen. Deze moeten zij al van veraf hebben gezien. Het gebouw torende uit boven een keurig ingedeelde en onderhouden kloostertuin, met lange rechte wandelpaden. De paters beschikten over een flinke lap grond, door hoge muren afgeschermd van de rest van de wereld. Je ouders of een familielid zetten je af bij de poort, of ze begeleidden je nog naar de ingang. Maar daarna namen de paters de opvoeding voor een aantal jaren over.

Redenen om het terrein langere tijd te verlaten, waren er nauwelijks. Binnen de muren was alles voorhanden om de opleiding tot priester (en misschien wel missionaris) en de opvoeding van de jongelingen in goede banen te leiden. Een belangrijk onderdeel van die degelijke katholieke opvoeding was het deelnemen aan de roomse liturgie. Daarvoor konden zij terecht in de huiskapel.

Met een eigen drukkerij, slagerij, bakkerij, boerderij en tuinderij waren de geestelijken en hun pupillen in hoge mate zelfvoorzienend. Zo konden jongens die wat mankeerden op een speciale afdeling bijsterken onder het toeziend oog van de ziekenbroeder. Dat we die verzorging hier op een 'actiefoto' kunnen aanschouwen is toch best bijzonder - je komt ze niet zo vaak tegen, laat staan met mensen erop en al helemaal niet met patiëntjes.

Misschien kun jij ons vertellen hoe die verzorging eraan toeging en welke (zieken)broeders jou nog voor de geest staan. Maar hieronder zijn natuurlijk ook alle andere herinneringen welkom aan jouw verblijf op het Missiehuis Sint Antonius, waaruit de paters in 1963 vertrokken.

Foto's

Ontspannen in de kleine recreatiezaal (foto: coll. Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, id.nr. 208241)

Broeder Edward, de ziekenoppasser (foto: coll. Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, id.nr. 208255)

De hoofdingang van Missiehuis St. Atonius in Kaatsheuvel, 1961. In de deuropening leerling Piet van Kaam (foto met dank aan Piet van Kaam)

De klas van pater Bergman (de eerste klas) tijdens een verjaardagsfeestje van de pater (foto met dank aan Piet van Kaam)

Griekse les (foto: coll. Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, id.nr. 208162)

Internen van Sint Antonius op de foto bij de volkstuintjes van de broeders (foto met dank aan Piet van Kaam)

10

Reacties (10)

Piet van Kaam zei op 11 maart 2019 om 10:06 uur

Ik heb vanaf mijn elfde jaar twee jaar op MissieHuis St. Antonius gezeten. Het eerste jaar ging ik een tijd in het dorp naar school naar de gewone lagere school. Daarna op St. Antonius voorbereidend op het gymnasium. Het laatste jaar pendelde we per bus naar Sparrendaal in Vught. Na een jaar verhuisde we naar De Steffenberg in Vught, nieuwbouw gelegen naast Sparrendaal. Ik herinner me als de dag van gisteren de lekker verse, in eigen bakkerij gebakken, broodjes in de pauze. Ook de geweldige toneelavonden staan me nog goed bij. Van cabaret en muziek tot kostuumdrama. Ik had er ook een soort van volkstuintje.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 11:53 uur
Bijzonder mooie herinneringen, Piet, hartelijk dank voor het delen. Het klinkt inderdaad als een indrukwekkende tijd, vol mooie ervaringen. In welke periode ben je daar geweest?
Piet van Kaam zei op 11 maart 2019 om 12:29 uur
Ik heb van 1961 tot 1962 in het missiehuis gezeten en daarna wegens verhuis in 1962 naar de Steffenberg in Vught overgeplaatst. In 1963 jammer genoeg van school gegaan.
Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 15:57 uur
Duidelijk Piet, bedankt voor je aanvulling. Ben je in 1963 meteen aan het werk gegaan?
Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 maart 2019 om 08:37 uur
Hoi Piet, ook ik wil je graag nog eens bedanken voor al je mooie bijdragen aan de internatenkaart tot nu toe. Zoals je ziet heb ik de foto’s die je ons stuurde in het verhaal geplaatst. Die zijn echt mooi zeg! Weet je toevallig wie die man is in de deuropening? En misschien ook wanneer die foto's zijn gemaakt van pater Bergmans klas en van de volkstuintjes?
Piet van Kaam zei op 14 maart 2019 om 09:27 uur
Dank je Thijs. Ik sta zelf, als jongetje van 11 jaar in pak, in de deuropening, foto is gemaakt door mijn broer toen hij me afleverde na vakantie. De foto's zijn uit 1961/1962. Ik heb nog een paar foto's gevonden waar ook mijn vader en moeder op staan tijdens een jaarlijkse bezoekdag. Ik zal ze scannen en mailen.
Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2019 om 09:34 uur
Hoi Piet, ben ik weer : ) Daar had ik nog niet eens aan gedacht zeg, wat leuk! Van een afstandje heb ik de leeftijd dus volledig verkeerd ingeschat haha.. Zal ook wel door het nette pak komen! En natuurlijk zijn de foto's van je vader en moeder tijdens de bezoekdag meer dan welkom.
Wim van Wezel zei op 14 maart 2019 om 18:40 uur

Beste Thijs,
Stuur mij even je e-mailadres. Ik heb nog wat foto 's voor je.
Ik zat van 1958-1963 op St. Antonius in Kaats heuvel en van 1963-1965 op De Steffenberg en in 1965 in het noviciaat in Grave.
Graag een reactie. (nog geen publicatie van dit bericht a.u.b.)

Wim van Wezel

Piet van Kaam zei op 16 maart 2019 om 11:47 uur

Ik herinner me een aantal paters en een broeder.
Broeder Jan. Paters: van den Heuvel, Floris, Rijers (mijn favoriete geschiedenis leraar, vertelde honderd uit over Griekse mythologie) , Bergman ( mijn eersteklas leraar), Tielemans ( stond altijd als toezicht in het badhuis), Wevers, Hendriks (mijn slaapzaal pater), van de Wiel ( de baas), van de Staak, Bearwald. Pater van Tilburg (gaf muziekles en speelde hobo door zo'n, plat rietje. Hij kon hele verhalen vertellen over alle componisten) . Pater Bakker organiseerde ook tentoonstellingen van fotografen, schilders en beeldhouwers. Kortom aan kunstzinnige vorming werd wel degelijk gewerkt. De tentoonstelling van beeldend Bredaas kunstenaar Gerrit de Morée met zijn mooie schilderijen staat me bij.
Onder de trap naast de refter was een winkeltje waar je op zaterdag snoep etc kon kopen van je eigen tegoed wat je ouders ingelegd hadden. Zaterdag avond kreeg je na de filmvoorstelling of muziek of toneel een flesje drinken, meestal Hero.
Ik was ook misdienaar. In de kapel werd een centrale mis opgedragen aan het hoofdaltaar, maar achter het hoofdaltaar in kleine kapelletjes voerden alle paters elke dag een dienst op. In de sacristie was het eendrukte van jewelste.

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 09:41 uur
Bijzonder dat ook na al die jaren de namen van deze mensen je niet ontschoten zijn, Piet! Het geeft wel aan welke impact ze hebben gehad. Ook de Hero op zaterdag geeft vast veel herkenning, net zoals je bijdrage als misdienaar. Met je bijdragen roep je deze oude tijden weer tot leven, dank daarvoor.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.