Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Margarethakerk in De Rips

RK kerken

De kerk van de H. Margaretha Maria Alacocque aan de Mr. Hertsigstraat is sinds 1965 in gebruik. Het is een godshuis met een modern uiterlijk, zoals er in de jaren zestig wel meer verrezen in Brabant. Opvallend aan het uiterlijk van juist deze kerk is onder andere het groene, golvende dak.





De H. Margarethakerk van 1921 (bron: Heemkundekring "D'n Blikken Emmer", De Rips)

De kerk is ontworpen door de architect L.C. van de Lee en heeft een losstaande toren, waarin de klok hangt van de oude Margarethakerk. Die oude dorpskerk lag aan de Ripsestraat (nr. 22) en is in 1971 gesloopt, om ruimte te maken voor het huidige, ruimere gebouw.

De oude kerk kwam uit 1921 en was een ontwerp van de architect J.H.H. van Groenendael. Het godshuis werd vernoemd naar Margaretha-Maria Alacoque, een zeventiende-eeuwse Franse kloosterlinge en mystica, die het jaar daarvoor heilig was verklaard. Nadat Jezus meerdere keren aan haar was verschenen, had hij haar de opdracht gegeven om de devotie tot het Heilig Hart te verspreiden. Zo geschiedde en niet toevallig kwam de naar haar vernoemde parochie in De Rips onder de hoede te staan van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus (S.C.J.).





Inhuldiging burgemeester Diepstraten, 1968, met op de achtergrond de oude Margarethakerk.
(Bron: Heemkundekring Bakel en Milheeze)





Foto: BHIC / Frans van de Pol (2016)

De H. Margarethakerk van 1965
(foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016)

Een van hen was pater Marianus Franciscus Xaverius Vereijken S.C.J. (1898-1971). Parochianen van de Margarethakerk uit de jaren vijftig zullen zich hem vast nog herinneren. Een van zijn kapelaans was W. Heggelman S.C.J., die in 1957 naar de parochie kwam.

Vereijken werd in 1946 tot pastoor van De Rips benoemd. Hij was betrokken bij de bouw van het parochiehuis, dat met de hulp van de overheid, de congregatie van het H. Hart, plaatselijke handelaren en vele Ripsenaren tot stand kwam. Dat Vereijkens werk werd gewaardeerd, blijkt uit zijn benoeming tot (de eerste) ereburger van de gemeente Bakel en Milheeze in 1952.




Pastoor Vereijken door de jaren heen (bron: Heemkundekring Bakel en Milheeze)





De eerste medaille die pastoor Vereijken ontving van de gemeente Bakel en Milheeze (bron: Heemkundekring Bakel en Milheeze)

Om gezondheidsredenen moest Vereijken in 1959 de herdersstaf neerleggen. Hij werd als pastoor opgevolgd door congregatiegenoot pater J. van Laarschot S.C.J., die toen 67 jaar was.

De bouw van de nieuwe kerk heeft Vereijken nog wel meegemaakt; in 1971 is hij in bejaardentehuis Sint Jozef in Beek en Donk op 73-jarige leeftijd overleden. 'Stil, zoals hij altijd door het leven is gegaan', stond in een overlijdensbericht. Hij was toen 51 jaar kloosterling en 45 jaar priester. Het toeval wilde, dat op de dag van zijn uitvaart ook het vijftigjarig bestaan van De Rips werd gevierd.

De parochie werd ondertussen, sinds 1970, bediend door Vereijkens vroegere kapelaan, pater Heggelman.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, de parochie en de geestelijken van vroeger.

Bronnen

Heemkundekring Bakel en Milheeze
Heemkundekring "D'n Blikken Emmer", De Rips

5

Reacties (5)

Heemkundekring Bakel en Milheeze zei op 2 december 2018 om 15:53 uur

HKK-BM heeft diverse foto's van pastoor Vereijken, misschien eentje plaatsen bij bovenstaand bericht.

Mail me.

Mariët BruggemanBHIC zei op 5 december 2018 om 14:50 uur

Heel graag, ik kan alleen geen e-mailadres vinden achter de schermen bij uw reactie. Ik heb het contactformulier via jullie website even ingevuld, maar dit geeft een foutmelding.
Je mag de foto ook mailen naar info@bhic.nl, dan plaatsen we deze graag bij dit verhaal. Alvast bedankt.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 december 2018 om 08:21 uur

Inmiddels is het verhaal aangevuld aan de hand van een ruime hoeveelheid foto's en gedrukte bronnen betreffende pastoor Vereijken én foto's van de oude Margarethakerk. Heemkundekring Bakel en Milheeze en Heemkundekring "D'n Blikken Emmer", De Rips: enorm bedankt!

Yvonne Arentzen zei op 10 maart 2023 om 10:48 uur

In dit artikel klopt m.i. iets niet. De huidige kerk staat niet aan de Ripsestraat, maar aan de Meester Hertsigstraat 1 (info op http://www.heiligewillibrordus.nl/category/de-rips/ ). Dit gebouw is in 1965 in gebruik genomen, dus kan nooit gebouwd zijn op de plaats waar zijn voorganger uit 1921 stond, want de oude kerk werd in 1971 gesloopt (maar dan niet 'om ruimte te maken voor het huidige, ruimere gebouw') om plaats te maken voor woningen (zie https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/verhalen/klooster-en…).

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 maart 2023 om 11:10 uur

Dank, Yvonne, voor deze bijdrage. Ik heb nog even gekeken naar deze pagina's...
https://reliwiki.nl/index.php/De_Rips,_Ripsestraat_22_-_Margaretha_Mari…
https://reliwiki.nl/index.php/De_Rips,_Ripsestraat_22_-_Margaretha_Mari…
... waar in beide gevallen van de Ripsestraat nr. 22 wordt gesproken zowel voor de oude als nieuwe kerk. De informatie wat betreft de nieuwe kerk klopt inderdaad niet, getuige ook de door u opgegeven pagina op de website van de parochie.
Kortom, de genoemde straatnaam op deze pagina is aangepast.
Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.