Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het oude klooster van de Zusters van Moerdijk

Kloosters

Huberdina Merkelbach, stichteres van de Zusters van Moerdijk , beschreef in haar brieven de turbulente voorgeschiedenis van de stichting in Moerdijk. Ze was in 1834 in Moerdijk geboren en trad in bij de begijnen in Hoogstraten. Dank zij haar doorzettingsvermogen kon pastoor J.B. de Gier in 1879 beginnen met het bouwen van een gesticht, ontworpen door architect Corsmit uit Moerdijk.

Het werd in 1880 voltooid en tevens bestemd voor de naaischool en de bewaarschool. In 1886 werd de congregatie gesticht, enigszins tot schrik van Huberdina. In 1892 begon de congregatie een katholieke lagere school voor meisjes en 4 jaar later een opleiding voor onderwijzeressen. In 1905 startte een school voor ‘nuttige en fraaie handwerken’, de latere Industrie- en Huishoudschool. De lagere school werd in 1915 ook opengesteld voor jongens.

De rectorswoning stamt uit 1905, de kweekschool en de huishoudschool met internaat zijn in 1908 gebouwd volgens bestek en voorwaarden van architect J.C. Hermans uit Nijmegen, die in 1910 ook de schoolgebouwen uitbreidde.

Vanaf 1915 begonnen de zusters ook met ziekenzorg, bejaardenzorg en wijkverpleging. In de jaren ’20 werd het werkterrein naar de missie in Finland en Nederlands-Indië (Indonesië) uitgebreid.

Foto: Collectie J. SmitsJ.H.H. van Groenendael bouwde de grote kapel en tussen 1920 en 1922 het grote klooster.

In de tweede helft van de jaren dertig hadden de zusters een belangrijke rol in het Moerdijkse onderwijs. Zij verzorgden dit in een kleuterschool, twee lagere scholen, een school voor Uitgebreid lager onderwijs (ULO), een Middelbare Meisjesschool (MMS) en een Kweekschool voor onderwijzeressen.

Jan van der Valk uit Tilburg vergrootte het klooster in 1936. Na de brand en de algehele verwoesting in november 1944 werden op een gedeelte van het terrein de parochiekerk en de lagere school gebouwd.

Tijdelijk verbleven de zusters en de internen in Bergen op Zoom, maar het nieuwe moederhuis werd in Veldhoven gebouwd. Ook het onderwijs verhuisde daarheen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Collectie J. Smits

7

Reacties (7)

M v Dorst zei op 14 september 2024 om 13:12 uur

Graag meer over de zusters van Moerdijk, namen etc, laten we niet over privacies praten maar serieus graag. Ik heb met een zuster gewerkt en onlangs haar uitvaart bijgewoond. Dank u!

Norah zei op 14 september 2024 om 17:18 uur

Wij zijn hier altijd serieus, beste M.
En hoe moeten wij de namen van al deze zusters kennen? Graag een voorbeeld, en zo komt men verder.
Zo niet, dan gelieve informatie over deze orde aan te vragen bij >>>
www.erfgoedkloosterleven.nl
Mvg.

Mcmvandorstvangils zei op 15 september 2024 om 14:05 uur

Bedankt voor de reactie. Ik heb ruim 20 jaar met zr. Geertrui de Kleijn gewerkt. En ook later heb ik altijd contact met haar gehouden. Ik weet dat haar mooiste tijd de tijd in het klooster in Moerdijk is geweest. Dit is ook nog aangegeven tijdens haar uitvaartdienst. Ik ben daarom op zoek naar de namen van de zusters waarmee ze in Moerdijk is gestart en naar de zusters waarmee ze is geëindigd in Moerdijk. Tijdens haar uitvaartdienst zijn er meerdere namen van oud collega’s van haar genoemd. Maar helaas heb ik geen namen kunnen noteren. Hopelijk kunnen jullie mij wel verder helpen. B.v.d. M. van Dorst

Norah zei op 15 september 2024 om 20:26 uur

In 1972 werd dit klooster aan de Steenweg 41 in Moerdijk opgeheven. De zusters zijn hierna naar Veldhoven vertrokken.
Ik vermoed dat u ook in Veldhoven naar de uitvaart geweest bent? Ik heb geen idee of er nog een religieuse in leven is. Ze zijn later naar Rosmalen gegaan(Bernadetteklooster), en zouden als het goed is nu in Nijmegen verblijven. Men is dan op een zeer hoge leeftijd gekomen.

Nogmaals > www.erfgoedkloosterleven.nl
Ik wens u succes hiermee,
mvg.

M.van Dorst zei op 19 september 2024 om 10:35 uur

Zr. Geertrui is langere tijd alleen in Moerdijk gebleven I.v.m. haar werk. Later is ze verhuisd naar Rosmalen. Daarna is ze verhuisd naar Nijmegen. Hier was ook de uitvaart. Zoals ik al eerder aangaf zijn tijdens haar uitvaart namen genoemd van medezusters. Dit waren volgens mij de zusters waarmee ze samengewoond heeft in Moerdijk. Van deze zusters zou ik graag de namen willen weten. Of deze zusters nog in leven zijn weet ik ook niet, maar mocht dat zo zijn, dan zijn ze nu zeker al op zeer hoge leeftijd. Hopelijk kunt u mij aan de namen helpen. B.v.d.

MCM van Dorst zei op 19 september 2024 om 20:51 uur

Ls. De uitvaart van zr. Geertrui was in Nijmegen, verzorgingshuis huize Rosa.

Norah zei op 20 september 2024 om 00:19 uur

Nou, dan klopt het met het gegeven dat deze zusters op het eind van hun leven hier naartoe vertrokken zijn.
Ik raad u aan, naar Huize Rosa te bellen, dit is online te vinden. Mogelijk kent men daar nog namen? Verder ben ik bang dat wij als forum BHIC verder niets voor u kunnen betekenen, behalve dan dat u de hiervoor genoemde site kunt visiteren.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.