Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Witven in Someren

Kloosters

Aan de rand van de Strabrechtse Heide stichtten de Zusters van de Goede Herder in 1963 een nieuw klooster, Huize Witven. Het ontwerp was van architect Jan Strik uit Boxtel. Het huis was bedoeld voor de opvang van vrouwen en meisjes, veelal via de Voogdijraad.

Foto: Jan Smits
Foto: Jan Smits


In 1980 veranderde het in een kloosterbejaardenoord en verzorgingshuis voor zusters van diverse congregaties.

Al een aantal jaren zijn er plannen om Huize Witven te verplaatsen naar een plek aan de rand van Someren. Na het gereedkomen van nieuwbouw aan de Ter Hofstadlaan, zou de voorziening aan de Beuvenlaan binnen vijf jaar worden afgebouwd.

Ook worden er dan geen leken meer opgenomen in het oude Huize Witven. Ondertussen is het oude Witven vele malen uitgebreid. Het is inmiddels een zeer uitgestrekt en gecompliceerd gebouwencomplex. Diverse kleine communiteiten hebben er hun eigen kloostertje.

Zo hebben de augustinessen van St. Monica er sinds september 1997 onderdak gevonden. Zij hebben hun eigen gemeenschapsleven in de spiritualiteit van Augustinus. Na een uitbreiding met een tweede groep in 2000 en enkele interne verhuizingen, wonen de zusters sinds maart 2017 in het hoofdgebouw onder de naam Monicahof.

Het oudste gedeelte van het complex is gebouwd in een zakelijke, moderne stijl. De markante kapel is eind vorige eeuw aanzienlijk vergroot en kreeg een halfronde absis. Alle gebouwen hebben een betonskelet en bakstenen muren. Typisch zijn de einden van de betonnen draagbalken die tussen de ramen uit de gevel steken en er een levendig accent aan verlenen. De paviljoens van een bouwlaag hebben aan een zijde een glaspui in de gevel. De bouwdelen verspringen ten opzichte van elkaar en worden door gangen met elkaar verbonden.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

65

Reacties (65)

Caecilia M.E.Fokke zei op 28 oktober 2017 om 16:32 uur

Huize Witven, ja na het jeugdhuis ben ik er 4 maanden geweest. Ik kwam uit de grote stad Rotterdam en ik vond het er geweldig bij deze zusters. Ik kreeg daar een eigen kamer met een groot raam waardoor ik op het land kon uitkijken en op de bossen. Ik mocht nog niet in de wasserij werken want ik was net 13 jaar. Dus mocht ik in het hoofdgebouw helpen in de huishouding. We hebben veel gewandeld in de bossen. En er was een groot paard in de wei. Die mocht ik wel eens een appel geven en aaien. Ik kan er mij niet zo veel meer van herinneren. Maar wat ik mij herinner is positief. het waren lieve zusters. En zeker na het jeugdhuis was het een verademing voor mij.

Marilou NillesenBHIC zei op 28 oktober 2017 om 18:01 uur

Nou, wat fijn dat je deze herinneringen met ons wil delen en wat goed te lezen dat je er positief op terugkijkt, Caecilia. Ik neem aan dat je geen foto's hebt uit die tijd?

Caecilia M.E.Fokke zei op 29 oktober 2017 om 18:33 uur

Nee, helaas geen foto's, wat wel erg jammer is. maar ik heb wel herinneringen aan het tehuis, na het jeugdhuis in Rotterdam was het erg fijn om bij de zusters te wonen. En natuurlijk de bossen. Daar was en ben ik nog steeds gek op. Misschien vonden de zusters mij lief of iets anders, ik vond mezelf niet zo moeilijk. Het was een tehuis voor moeilijk opvoedbare meisjes. En ook nog meisjes waren erbij die een jeugdgevangenis hadden meegemaakt. Ik niet, ik kon niet bij mijn vader wonen, die was overnieuw getrouwd met een vrouw met 5 kinderen. Dus daar konden we niet bij. En ik mocht ook niet meer in Huize Witven verblijven na 4 maanden, het tehuis was niet geschikt voor mij. Althans volgens mijn voogdes. Dus ging ik naar Mook en daarna naar Stevensbeek.

Marilou NillesenBHIC zei op 29 oktober 2017 om 19:47 uur

Nou Caecilia, wat een indrukwekkend relaas. Wat heb je veel meegemaakt in je jonge jaren! Ik vind het bijzonder dat je daar op deze manier op kunt terugkijken. Bedankt voor het delen van je herinneringen.

Caecilia M.E.Fokke zei op 30 oktober 2017 om 11:34 uur

Kijk Marilou, het is niet allemaal rozengeur en manenschijn geweest, maar ik heb er het beste van gemaakt en ben daarom niet zo verbitterd als sommige mensen die in tehuizen hebben gezeten. En met de rest van mijn leven tot nog toe ben ik wel tevreden hoor. Ik heb voor iedereen respect ( als ze het verdienen ) en laat een ieder altijd in zijn waarde. Ik heb bij de zusters veel geleerd wat ik in mijn verdere leven na de tehuizen heb gebruikt. het is mij ook niet altijd voor de wind gegaan maar ik heb mij er tot nu toe redelijk door heen geslagen. Maar vroeger vond ik het erg dat ik altijd maar moest vertellen dat ik en mijn 2 zussen en broer in verschillende tehuizen hebben gezeten, maar ik vind het allang niet meer erg. Ook daar heb ik mezelf bij neergelegd dat het nu eenmaal niet anders is. Met vriendelijke groet Cecile

Johan Smits zei op 12 april 2018 om 12:46 uur

Beste Caecilia, wij hebben een boek mogen maken over huize Witven in 2013 gepresenteerd, helaas door privé reden hebben we dit soort verhalen niet veel op kunnen nemen. dus mooi om dit te lezen. Naar mijn weten zijn er nog boeken, huize Witven valt nu onder Land van Horne . Hierbij nog een link naar een filmpje hierover https://www.youtube.com/watch?v=9aEsmwv9qv0
Groet Johan

Lisette KuijperBHIC zei op 12 april 2018 om 15:24 uur

Goed om te weten dat jullie een boek hebben geschreven over huize Witven, Johan. En wat leuk dat je hier ook de link weergeeft naar het Youtube filmpje, bedankt!

Annie Jorissen zei op 28 november 2018 om 23:50 uur

Ik heb er gewoond van november 1966 tot en met november 1968.
Voor mij 2 mooie jaren, door omstandigheden in mijn thuis situatie werd ik gedwongen volwassen en zelfstandig te zijn. Hier mocht ik kind zijn en weer naar school. Moeder Benedicta en Zuster Theresia(trees) waren mijn vrienden en vijanden tegelijk. Ik kwam er toen ik 16 was en met 18 mocht ik weer in de maatschappij. Ik kan hier geen namen noemen van mijn mede huisgenoten maar ik heb aan de meeste prettige herinnering en totaal geen misbruik of uitbuiting mee gemaakt. Ik lees zulke nare verhalen over de zusters van de goede herder en dat raakt mij. Ik veroordeel niemand en al die verhalen zullen ongetwijfeld waar zijn maar in Witven herken ik het niet.

Lisette KuijperBHIC zei op 29 november 2018 om 13:19 uur

Wat fijn dat jij je niet herkent in de negatieve verhalen die de ronde doen over de zusters en dat jij juist een fijne tijd hebt gehad in huize Witven, Annie. Ging je met veel plezier naar school en werd er ook gelegenheid geboden om iets aan vrijetijdsbesteding te doen, of niet?

Leoni Tersteeg zei op 10 juli 2020 om 18:36 uur

ook ik heb in witven gezeten en ook bij zr benedicta en zr theresia
ik heb ook geen slechte tijd gehad, heb ook aan de voorkant gewerkt en ook in de strijkkamer. ik heb ook nog op school gezeten in someren.
ik zou het leuk vinden als ik in kontakt kon komen met Annie Jorissen dan konden we het eens hebben over de tijd van paviljoen 2
ook ik herken me niet over de negatieve verhalen van de zusters, het is zelfs zo dat ik al 51 (ja je leest het goed) vriendschap heb met een zuster van de goede herder, misschien kent annie haar wel het is zr immaculata (tegenwoordig heet ze Mirjam) vroeger werkte ze aan de voorkant van het klooster samen met zr Edmunda

Mieke Janssen zei op 7 april 2022 om 21:43 uur

Wat fijn om deze verhalen te lezen. Ook ik heb de negatieve verhalen in de krant gelezen over uitbuiting e.d. maar omdat wij in de wasserij en strijkkamer werkte betaalde wij mee aan de kost en inwoning en dit was gunstig voor de voogdijraad wat wel te begrijpen was. Met moeder Benedicta had ik ook wel eens problemen en zr. Theresia was lief maar niet de makkelijkste maar met juffrouw Anneke was het altijd leuk. Ook mochten we wel eens in het dorp met een groep 's avonds werken en konden zo iets voor ons zelf kopen bv. Breigaren of theedoeken voor de uitzet. Annie Jorissen zal ik nooit vergeten ze werkte in het dorp en had last van " ochtendhumeur" je mocht haar 's morgens dus niet aanspreken. Maar Annie was een schat van een meid met lange donkere haren en een beetje harde rauwe stem. Als er iets negatief was dan was het wel het vertrouwen je werd door de leiding niet vertrouwd maar zelf kon je ook niemand vertrouwen dit is de rest van mijn leven blijven hangen. Ik hoop dat alle " meisjes" een fijn leven hebben gehad en kunnen relativeren het was een andere tijd en het heeft ook bijgedragen hoe we nu in het leven staan.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 april 2022 om 10:15 uur

Bedankt voor het reageren Mieke, dit geeft al wat meer context bij het werken in het klooster. Zo te lezen heb je aan deze tijd nog levendige herinneringen. Over welke jaren hebben we het dan trouwens?

Annie Jorissen zei op 14 april 2022 om 16:49 uur

Wat een lief verhaal Mieke ik kan mij jou zo niet voor de geest halen maar ik kijk nog altijd met plezier terug aan mijn medebewoners. Maar wat dat vertrouwen betreft dat is inderdaad blijven hangen. Ik werkte het tweede jaar in Asten wat ook zo leuk was. Als jij op FB zit zoek mij dan eens op dan kunnen we eens bij kletsen.

Leoni Tersteeg zei op 14 april 2022 om 19:22 uur

Hallo Annie, op 10 juli 2020 had ik ook gereageerd in de hoop dat ik met jou in kontakt kon komen maar jammer genoeg heb je dat niet gedaan, ook ik heb in paviljoen 2 gezeten bij zr Benedicta en zr Theresia. Ik heb er gezeten van maart 1969 tot 1972 bijna tot aan het eind. Ik heb nog steeds kontakt met 1 zuster zoals je in mijn reactie van 2020 kan lezen. Ik hoop dat het goed met je gaat met mij in ieder geval wel en ik hoop ooit wat van je te horen, ook ik zit op FB

Annie Jorissen zei op 14 april 2022 om 19:50 uur

Hallo Leonie ik had toen die reaktie niet gezien jij bent gekomen toen ik al weg was ik heb er gewoond van november 1966 t/m november 1968. Ik ga nu op FB kijken of ik je kan vinden.

Leoni Tersteeg zei op 14 april 2022 om 20:05 uur

ik heb jou ook gezocht maar wist niet zeker of jij dat was als je mij vindt dan is het een foto van een hond als poef

Agnella zei op 4 mei 2022 om 02:04 uur

Ik heb daar ook gezeten. Ik herinner me Resie een Indisch meisje ze had een vriend. En Snoebel, was een bijnaam ken haar echte naam niet. Ik kreeg ook kalligrafie les van een zuster. Mijn vraag is of er nog zusters van in leven zijn.

Leoni Tersteeg zei op 4 mei 2022 om 07:26 uur

ja nog 1 zuster, vroeger heette ze zuster Imaculata, tegenwoordig (al zo'n 40 jaar) Mirjam, zij is de enige nog levende zuster vanuit someren inmiddels ook al 90, ik heb daar nog steeds kontakt mee
zij zat vroeger aan de voorkant

Agnella Aarden zei op 4 mei 2022 om 11:05 uur

Hallo Leonie.
Wat leuk dat je met haar contact hebt. Waar zijn de zusters heen verhuisd?

Leoni Tersteeg zei op 4 mei 2022 om 11:09 uur

naar heemstede, zit jij op facebook?

Leoni Tersteeg zei op 4 mei 2022 om 11:59 uur

hoi Agnella, de vpro is bezig met een dokumentaire over de zusters van de goede herder, wil je meer weten ik zit op facebook

Leoni Tersteeg zei op 12 mei 2022 om 11:49 uur

ik zou graag in contact willen komen met agnella aarden als dat mogelijk is

Marilou NillesenBHIC zei op 13 mei 2022 om 14:56 uur

Dag Leoni, wat ik kan doen: Agnella een mailtje sturen met jouw mailadres, met de vraag of ze contact met jou wil opnemen. Vind je dat goed?

Leoni Tersteeg zei op 13 mei 2022 om 14:58 uur

ja graag

Agnella zei op 13 mei 2022 om 15:00 uur

Hallo Leoni.
Dat is wel mooi dat ze daar een documentaire over maken.
Ik vind het ook leuk om contact op te nemen met elkaar. Maar ik begrijp eruit dat je geen e-mailadres hierop mag zetten?
Groetjes Agnella.

Leoni Tersteeg zei op 13 mei 2022 om 15:02 uur

als het goed is dan krijg je die van Marilou Nilessen, dus binnenkort kunnen we wel mailen, ik verheug me er op

Marilou NillesenBHIC zei op 14 mei 2022 om 16:20 uur

Even voor de zekerheid: is het gelukt, Leonie en Agnella? Is het contact gelegd?

Leoni Tersteeg zei op 14 mei 2022 om 16:21 uur

ja was heeeeeeeel leuk, we hebben veel gemaild, geappt en gekletst

Agnella zei op 14 mei 2022 om 16:26 uur

Ja heel leuk! Dankjewel Marilou!

Groetjes Agnella.

Esther zei op 2 juni 2022 om 12:40 uur

Hoihoi,

Wat mooi om deze verhalen te lezen. Ik woon momenteel in huize witven als tijdelijke huurder van interveste. Ik geniet ervan om hier in de bosrijke omgeving te wonen met uitzicht op het weiland en super dicht bij de bossen. Het is erg rustig wonen en ik ben blij om te lezen dat er zoveel positieve verhalen zijn over dit tehuis van vroeger.

Groetjes Esther

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 juni 2022 om 13:05 uur

Bedankt voor deze leuke reactie Esther! En we hopen op nog veel meer verhalen over deze bijzondere locatie.

Leoni Tersteeg zei op 4 juni 2022 om 21:44 uur

hallo esther wat leuk dat jij in huize witven woont, is het nog te bezichtigen zonder een afspraak te maken of kan je het terrein niet meer op.
ben reuze nieuwsgierig, ik heb in paviljoen 2 gezeten.
laat me weten of je op het terrein kan, ik zou het graag nog eens willen zien.
bedankt alvast

Leoni Tersteeg zei op 7 november 2022 om 11:10 uur

voor degenen die deze site volgen, inmiddels is huize witven verkocht

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 november 2022 om 09:42 uur

Bedankt Leoni voor het actueel houden van deze pagina!

Sjaak zei op 29 maart 2023 om 15:57 uur

Ik woon al heel mijn Leven in Someren, en ken huize witven heel goed de laatste jaren van het bestaan is het een bejaardenhuis geweest van vooral van zusters er is en nieuw bejaardenhuis gebouwd maar de meeste zusters zijn dood, en die Resi waar over word gesproken is 2 jaar mijn buurvrouw geweest

Leoni Tersteeg zei op 29 maart 2023 om 18:47 uur

voor degene die willen weten hoe het met de zusters van de goede herder is er zijn er nu nog 2 over
vandaag was de uitspraak van de rechter er waren 19 vrouwen die een rechtszaak aangespannen hadden tegen hun en die hebben ze verloren, zometeen om 1900 op ned 1 komen 3 dames aan het woord die de rechtszaak aanspanden

Leoni Tersteeg zei op 3 april 2023 om 07:52 uur

hoi sjaak, mag ik je wat vragen, ben jij een zoon van wim P

Leoni Tersteeg zei op 4 april 2023 om 13:01 uur

voor degene die haar nog kennen, ik ben op zoek naar ria van haperen ze heeft in pav 3 gezeten bij zr rosa en zr alphonsa in 1971 ze is later getrouwd en naar breda verhuisd, ik weet het niet meer zeker maar volgens mij heette haar man ferry, ik hoop dat een van jullie mij kan helpen

Norah zei op 4 april 2023 om 16:56 uur

Hallo Leoni,

Wanneer je haar naam googlet, dan kom je haar zo tegen op -Facebook-.
Maar voor de goede orde, ik ken haar niet.
Mvg.

Leoni Tersteeg zei op 4 april 2023 om 17:11 uur

dank je wel norah dat had ik al eens gedaan maar dat bleek zij niet te zijn

Mieke Janssen zei op 4 april 2023 om 21:08 uur

Waar kan ik de boeken over Huize Witven kopen, " Geloof in Zorg " ik zag Zr Benedicta op de kaft staan en moest meteen aan Toon Hermans denken ze was groot fan van die man en leek er wel wat op. Ik ben in 1967 op Huize Witven gekomen en heb er 1 jaar 1 maand en 8 dagen gewoond .
Annie, ik sliep net als jij op de gang bij Benedicta ik had de kamer naast het toilet daarnaast was de kamer van Benedicta weet je het nog ? Zag je foto op FB je bent niets verandert.

Annie Jorissen zei op 4 april 2023 om 23:10 uur

Hallo Mieke, was jou achternaam dan anders? En ik zit niet meer op FB.
Veel teveel gedoe. Ik heb nog wel wat namen ik noem alleen de voornaam; Ceciel, Bep, Gerrie, Tonnie, Gerda, Bernadette, Nellie Willie. Zeggen die namen jou nog iets?

Norah zei op 5 april 2023 om 00:06 uur

Dag Mieke,
Boek "Geloof in zorg" is te bestellen(tweedehands) bij www.boekwinkeltjes.nl
Het kost 8 euro + verzendkosten.
Mvg.

Frans J. Moen zei op 9 februari 2024 om 14:08 uur

Ik ben benieuwd of mijn tante zuster Belia Moen nog leeft!
Gaarne response.
M.vr.gr.
Frans J. Moen te Ridderkerk

Leoni Tersteeg zei op 9 februari 2024 om 15:09 uur

voor allen die geinteresseerd zijn op woensdag 3, 10, 17 en 24 juni om 20.28 uur op NPO2 is er een dokumentaire over de zusters van de goede herder
op dit moment leeft er nog maar 1 zuster van de goede herder

Annie Jorissen zei op 9 februari 2024 om 15:13 uur

Ik ben benieuwd wat ze er van gemaakt hebben. Ik hoop dat er niet alleen maar negatieve beelden te zien zijn, dat zou niet eerlijk zijn.
Gewoon de realiteit en ook gezien in de tijd van toen.

Norah zei op 9 februari 2024 om 17:02 uur

Dag Frans,

In januari 2013 leefde zuster Augustine Moen nog, ik neem aan dat dit de kloosternaam van je tante is. Ze was toen de laatste zuster van deze orde.
Ik lees van Leoni(bericht 15.09) dat ook nog maar één zuster in leven is. Hebben we het nu over dezelfde? Ik vermoed toch van wel.
Mvg.

Leoni Tersteeg zei op 9 februari 2024 om 18:51 uur

annie ik verwacht niet alleen negatieve berichten, zelf ben ik door hun geinterviewd zelfs vond ik de dames erg aardig

Leoni Tersteeg zei op 9 februari 2024 om 18:55 uur

zr. augustine is al heel wat jaren geleden overleden, haar graf is op huize witven maar daar kan je niet meer naar toe, vorig jaar is er officieel afscheid van huize witven genomen door de nog enige levende zuster, vroeger heette ze zr. imaculata en werkte aan de voorkant, nu heet ze zr. mirjam en is inmiddels 92 jaar en ze woont in heemstede

Norah zei op 9 februari 2024 om 19:57 uur

Aanvulling:

www.online-begraafplaatsen.nl

Zr. Augustine Moen
05-02-1924 tot 20-03-2017

Frans J. Moen zei op 9 februari 2024 om 20:52 uur

Dank voor de info Leoni.
Ik heb een paar jaar geleden dezelfde vraag gesteld bij Witven, maar kreeg te horen: "in het kader van de wet op de privacy mogen wij niets zeggen". Wij mochten ook niet langs komen. Ze had destijds hartproblemen, jammer dat we vanuit Witven niets meer hebben gehoord. Wij zijn nu tevreden en blijven aan haar denken.

Annie zei op 20 juni 2024 om 08:48 uur

Ik kijk met afgrijzen naar de serie (meisjes van de Goede Herder), wat een ellende hebben zij meegemaakt in schril contrast met mijn tijd in Someren. Eén ding moet me van het hart, de Directeur die aan het woord is vind ik ronduit een stuk venijn. Hij gelooft de vrouwen niet en brengt alles in twijfel of beroept zich met de woorden: je moet het in die tijd plaatsen. Lekker gemakkelijk, opvoeders en ook de regering hadden niet alleen toen maar ook nu nog steeds steeds de ogen en oren dicht.

Leoni Tersteeg zei op 20 juni 2024 om 09:21 uur

ja Annie dit had ik ook niet verwacht, ik heb je een tijd geleden via fb laten weten dat het allemaal wel zou meevallen maar ook ik schrik me dood, het enige wat ze laten zien zijn die 3 vrouwen terwijl er zeker 250 vrouwen de excuses hebben aanvaard en verder gegaan zijn met hun leven. Ze hebben mij toen ook geinterviewd maar dat komt totaal niet naar voren. ik heb afgelopen vrijdag een bijeenkomst gehad met de vrouwen die verder zijn gaan leven en het allemaal achter zich hebben kunnen laten het was erg leuk en zeer gezellig, maar door toedoen van deze verschrikkelijke documentaire komt alles weer naar boven, maar ik ben blij dat ik deze vrouwen heb mogen meemaken. En ja ik ken die dir persoonlijk en ik mag hem totaal niet, nooit gemogen ook vanaf de eerste sec.. wat weet hij nou hij zit er pas 12 jaar. ja ook ik heb een betere tijd in someren gehad en daar mogen we zeer blij mee zijn, maar ik ken ook iemand die in someren heeft gewoond en verschrikkelijk ongelukkig was terwijl in het andere huis waar ze zat van de GH ze wel gelukkig was. maar goed er zijn velen die zich ergeren aan de dir maar ik ben blij dat ik de vrouwen heb leren kennen die er nu wat beter mee om kunnen gaan

Annie zei op 20 juni 2024 om 11:31 uur

Hallo Leonie, ik zit allang niet meer FB onder mijn eigen naam, teveel gedoe (maar ik kan nog wel iets zien waar ik interesse in heb) dus heb ik daar niets van meegekregen.
Natuurlijk zijn er teveel dingen fout gegaan in die tijd maar als ik het journaal mag geloven gaan er nog altijd heel veel dingen fout in de voogdij of hoe je het nog meer noemt. Deze serie is eigenlijk meer een publieke rechtszaak dan een reportage over hoe het was, waarom zijn er geen oproepen gedaan door de VPRO om wat meer meningen te laten horen. Ik voel bij deze serie niets dan walging terwijl ik een veel betere zg thuissituatie bij de nonnen had dan bij mijn Vader of bij de mensen waar ik intern in dienst was. Daar werd ik pas als slaaf behandelt ik was tenslotte 24 uur aanwezig. Mijn voogdes lette alleen op dat ik niet seksueel werd misbruikt verder was alles toegestaan. Dus in de Goede Herder mocht ik weer tiener zijn.

Leoni Tersteeg zei op 20 juni 2024 om 12:09 uur

ja, ik walg hier ook van, gelukkig hebben wij dit niet meegemaakt in someren maar er zijn heel vrouwen geinterviewd waaronder KMGH maar volgens de vpro paste dat niet in hun beleid, deze vrouwen hebben een aantal jaren gestreden dat ze toch in de documentaire konden komen maar de vpro wilde dat niet. Zoals ik je toen al zei en ik ook geinterviewd maar dat komt niet aan de orde, het enige wat je ziet is dat ik op de brommer naar zr mirjam rijd en met haar in het park zit te praten maar er komt niet naar voren dat ik al 55 jaar vriendschap met haar heb. Er worden ook dingen verteld die niet waar zijn, er bestaat een aparte pagina van de goede herder en daar wordt op gereageerd op de documentaire

Annie zei op 20 juni 2024 om 12:15 uur

Leonie, ik heb jou wel gezien in de serie. Waar kan ik die aparte pagina vinden. Ik zou graag nog eens wat willen horen van mijn tijdgenoten, tenslotte zijn zij 2 jaar lang mijn familie geweest.

Leoni Tersteeg zei op 20 juni 2024 om 16:10 uur

daar moet je lid van zijn anders kan je er niet bij komen het heet verhalen van en over de meisjes van de goede herder ik denk dat je even moet zoeken bij KMGH, als je er niet uitkomt dn probeer ik wel kontakt te maken met degene die over de pagina gaat, laat me het maar weten.

Alice zei op 25 juni 2024 om 21:58 uur

Wie zat er in de jaren 1956 t/m 1965? Zou graag meer info willen hebben gezien mijn ma toen daar zat

Marina van den Braak zei op 1 juli 2024 om 13:33 uur

Van juni 1965 t/m eind 1967 heb ik op Huize Witven gewoond in het paviljoen van moeder Benedicta en zuster Theresia. Ik werkte op de naaikamer bij Moeder Lydia, in de strijkkamer/wasserij bij Moeder Querina. Ik weet nog dat we de was voor een hotel uit Eindhoven deden. Ook kreeg ik onderwijs, Algemene vorming. In de zomer werkten we op het land bij een bedrijf in de buurt, aardbeien plukken. Ik kan me ook nog een rector herinneren, kleine man met een dikke buik.
De 1ste maanden mocht ik niet naar huis als de anderen 1 x p mnd een weekend naar huis gingen. Dan moest ik in het klooster logeren bij de nonnen. Ik heb nog wel foto's van zowel de paviljoens, Moeder Benedicta en zuster Theresia en een aantal meisjes. Namen zoals Bernadette, Miep, Annie komen me bekend voor. Zelf heet ik Marina al weet ik niet zeker of ik in die jaren nog Marga werd genoemd. Op zich heb ik geen slechte herinneringen aan die jaren maar leuk was het ook niet. De nonnen konden hard zijn en er moest ook flink gewerkt worden. Volgens mij liep er ook een hondje op het terrein.
De serie op tv vindt ik erg oppervlakkig en geen echt beeld schetsen.
groet van Marina uit Den Haag.

Leoni Tersteeg zei op 1 juli 2024 om 13:51 uur

hoi marina, ook ik heb bij zr. benedicta en theresia gezeten, wel later dan jij in 1969/1972 en het hondje heette rex, ik zou graag de foto´s willen van zr theresia, ik geloof dat wij geen mailadressen mogen uitwisselen maar je zou het aan marilou nillesen kunnen vragen of dat mag
ik kon erg goed opschieten met zr theresia maar helemaal niet met benedicta

Annie zei op 1 juli 2024 om 22:31 uur

Hallo Marina, ik kan me jou zo niet voor de geest halen, ik heb wel naailes gehad maar nooit kleding hoeven te maken voor anderen. Ik stond wel 1 of 2 keer per week in de wasserij aan de mangel en 2 keer in de week in de strijkkamer waar ik al snel de mooie borduurwerken mocht strijken die normaal door die oudere vrouwen werd gedaan ik ken daar nog maar 1 naam van (Hedwig) verder kreeg ik de rest van de week allerlei lessen en in 1967 ging ik in Asten werken. Ik heb jammer genoeg bijna geen foto’s meer ik zou die van jou wel willen zien hoe kunnen we dat bewerkstelligen. En inderdaad waren ze erg streng maar dat waren volwassenen vroeger sowieso. Ik persoonlijk heb het daar nooit slecht gehad. Heel veel groetjes…

Leoni Tersteeg zei op 1 juli 2024 om 22:35 uur

hoi annie, de andere was julia is later getrouwd met een zekeren wim de kok en de zr heette cunegonda

J.M.Boom zei op 11 juli 2024 om 11:19 uur

Goede morgen
Mijn vraag is,of het mogelijk is een foto van het graf van Zr.Augustine Moen overleden 20-03-2017. Het is namelijk een tante van mijn vrouw daar ik met een stamboom van de Fam.Moen bezig ben zou ik het een aanvulling vinden. Alvast hartelijk dank.
m.v.g. J.M.Boom

Norah zei op 11 juli 2024 om 12:30 uur

Beste J. M. Boom,

Wanneer u online zoekt bij -Begraafplaats bij Verzorgingshuis "Het Witven" Someren-, ziet u zo de grafsteen staan. Uw tante ligt begraven met drie andere zusters.

Augustine Moen * 05-02-1924 + 20-03-2017.

Of u print zelf de foto, óf u logt op deze site in.
Mvg.

Leoni Tersteeg zei op 11 juli 2024 om 12:53 uur

je kan het terrein niet meer op want het is verkocht aan een project ontwikkelaar, ik weet niet wie dat zijn maar ik heb wel begrepen dat het kerkhof wel blijft bestaan, misschien kan je erachter komen wie de projectontwikkelaar is

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.