Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint Lidwinaklooster in Tilburg

Kloosters

Het klooster voor de Zusters van Liefde van Schijndel aan de Pelgrimsweg 40 A t/m C werd in de jaren 1935-1936 gebouwd naar ontwerp van M. van Beek uit Eindhoven. In 1938 voltooide hij het balkon en in 1949 volgden leslokalen en kleine interne wijzigingen.

Tilburg, klooster St. Lidwina, 2010. Foto: Collectie Jan Smits
Tilburg, klooster St. Lidwina, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

Als tweede architect wordt wel F. Vervest genoemd, maar het is niet duidelijk wat hij voor zijn rekening heeft genomen.

De zusters hadden een Montessorischool, een lagere school en een pension voor bejaarden. In 1988 werd een deel van het interieur van de school verbouwd. Vanaf 1991 werd huisvesting aan de Witte Paters geboden, die in 2002 verhuisden naar Dongen.

De zusters verhuisden zelf ook in dat jaar en wel naar hun kloosters in Schijndel en Eindhoven. Op 28 maart 2003 is de communiteit opgeheven, het gebouw is daarna verkocht aan de Gebrs. Van Wanrooij. Architect J. ten Brink maakte plannen voor een aantal appartementen. In het kloosterdeel aan de Loudonstraat is in september 2008 de mbo-opleiding Studio T geopend.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

9

Reacties (9)

Mária Maijen zei op 20 april 2021 om 16:54 uur

Ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent de verbouwing van het klooster.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 april 2021 om 10:21 uur

Hallo Mária, dank voor je bericht. Bij het plaatsen ervan heb je, als het goed is, al de mogelijkheid gehad om aan te vinken, dat je op de hoogte wilt blijven van nieuwe reacties op deze pagina. Maar ik weet niet of dit de beste manier is om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen omtrent de verbouwing van het klooster. Dit omdat deze pagina beheerd wordt door het Brabants Historisch Informatie Centrum en het dus niet om een officiële pagina van het (voormalige) klooster gaat. Ook wij zijn wat dit betreft aangewezen op berichtgeving in de lokale media en eventuele updates van projectontwikkelaars. Je zou via die wegen misschien nog meer actuele informatie kunnen vinden over de ontwikkelingen van de verbouwing. Hartelijke groet,

Francine Hutschemaekers zei op 27 mei 2021 om 15:30 uur

Graag zouden wij via de nieuwsbrief op op de hoogte gehouden worden van appartementen in lidwinaklooster. Thanks

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 mei 2021 om 09:08 uur

Hallo Francine en dank voor je bericht. Dit is een pagina van het Brabants Historisch Informatie Centrum. Updates betreffende de appartementen worden door ons niet gegeven. Ook wij zijn daarvoor aangewezen op berichtgeving van bijvoorbeeld de projectontwikkelaar. In een artikel van het Brabants Dagblad uit 2019 ( https://www.bd.nl/tilburg-e-o/lidwinaklooster-arbeidsmigranten-wijken-v… ) kom ik BB Vastgoed tegen als betrokken partij (zie de site: https://bbvastgoedbeheer.nl ) Je zou je vraag aan hen voor kunnen leggen.

Frank louer zei op 10 februari 2023 om 10:12 uur

De aangegeven aanwezige lagere school was een meisjesschool waar les werd gegeven door de nonnen. De jongensschool was elders in de wijk..
wie is de eigenaar van dit pand? Zou graag een bezoek willen afspreken. Ben daar vanaf 1958 tot 1962 misdienaar geweest.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 maart 2023 om 11:44 uur

Bedankt Frank voor het reageren. Op basis van wat ik online kan vinden, is BB Vastgoed nog steeds de betrokken projectontwikkelaar, ook al lijken de plannen momenteel even in de halt te staan. Je zou dus eens contact kunnen opnemen met ze, zie https://bbvastgoedbeheer.nl , om te informeren of een bezoek mogelijk is en zo ja, bij wie je dan moet zijn.

m. van der steen zei op 28 maart 2024 om 18:00 uur

Schooljaar '50 -51 zijn wij met de school, klas 1 -2-3 en 4 van de Mariaschool naar de Lidwinaschool in de van Heutzsstraat verhuisd. De jongens verhuisde later. Wij zij heel rustig verhuisd. Gewoon naar een nieuwe school, De jongens kwamen al zingend van hun oude school naar hun nieuwe school. Wij jongens van Don Bosco enz.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 april 2024 om 15:38 uur

Al zingend nog wel! Dat moet dan een van hun vaste liederen zijn geweest als ik lees 'Wij jongens van Don Bosco..', Waarom werd er toen verhuisd trouwens? Ik kon het even niet terugvinden in het voorgaande.. hartelijke groet,

m. van der steen zei op 13 april 2024 om 00:21 uur

De Sacramentsparochie had evenals Koningshoeve geen eigen scholen. De meisjes zaten op de Mariaschool in de Hoogvensestraat , de jongens zaten op de Bosscheweg,/ Veemarktstraat.
De Sacramentsparochie had wel een kleuter Montessorischool in de Loudonstraat en kreeg schooljaar 51/52 een meisjeschool in de van Heutzstraat, de Lidwinachool. Klas 1 -2 -3 - 4. Ik zat toen in de 4e klas, mijn zus in de 6e klas bleef samen met de leerlingen van de 5e klas in de Mariaschool. Wij hadden de zrs. van Liefde van Schijndel. Zij de zrs. van Liefde uit Tilburg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.