Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Jozefklooster in Deurne

Kloosters

De Sint-Jozefparochie had een neutrale lagere school voor jongens en meisjes. Dat was niet naar de zin van pastoor H. van Abeelen. Hij wilde een katholieke kleuterschool en een meisjesschool.

Op zijn verzoek begonnen de Zusters van Moerdijk hun werk in 1937. Architect J.H.H. van Groenendael bouwde het klooster annex kleuterschool en naaischool op een terrein dat van de gemeente was verkregen. Er was ook plaats voor bejaarden.

Foto: collectie Heemkundekring H.N. Ouwerling, Deurne
Foto: collectie Heemkundekring H.N. Ouwerling, Deurne

In 1973-1974 werden de pensiongasten die er nog verbleven opgenomen in het gasthuis van de zusters Franciscanessen van Veghel. De Zusters van het H. Hart van Moerdijk bleven er werken tot 1980.

Eind jaren 1970 brak brand uit in de showroom van het meubelbedrijf, dat de voormalige naaischool en kleuterschool in gebruik had. De brand sloeg over naar de rest van het gebouw, het werd geheel verwoest. De inwonende zusters vonden gastvrij onderdak in het missiehuis Sint Willibrordus van de paters SVD. Sommigen verrichtten daar ook wat hand- en spandiensten. De laatste zuster verliet het missiehuis in 2004.

Wat er nog restte van het Sint-Jozefklooster en het terrein werd in 1981 verkocht aan de stichting Bergopwaarts in Deurne, die er appartementen bouwde. In 2007 begon men op het terrein met de bouw van woningen in een woonservicezone.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.