Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Jozefklooster in Chaam

Kloosters

Dit gesticht werd in 1882 door pastoor A. Verhoeven opgericht voor de Franciscanessen van Dongen. Het huis werd door de bewoners zelf in verbazend korte tijd gebouwd, even voorbij de pastorie langs het Slekstraatje.

Tekeningen en bestek waren van architect Soffers. Op 24 oktober betrokken de zusters het klooster en enkele dagen later begonnen ze met het kleuteronderwijs. Later verzorgden ze ook de wijkverpleging. Op 4 april 1899 werd de kapel in het huis ingezegend. In 1924 werd een nieuwe kapel in gebruik genomen, met als patroon de H. Jozef wiens beeld boven de ingang stond.

Foto: collectie Franciscanessen van Dongen
Foto: collectie Franciscanessen van Dongen

De communiteit is opgeheven in 1965. Toen de schoolgebouwen werden afgebroken is het zusterhuis bewaard gebleven. Het interieur is na enige jaren leegstand verbouwd en het huis werd door een particulier als woning in gebruik genomen.

Het oorspronkelijke kloostergebouw bestond uit een langgerekt deel, waarin de school gevestigd was. Hierop sloot het eenvoudige zusterhuis aan, een bakstenen bouwdeel van twee verdiepingen met op het dak een dakruiter. Een beukenhaag omzoomde de voortuin.

In de achtertuin stond een Lourdesgrot. Van die grot weten we nog niet veel. Kun je er meer over vertellen of heb je zelfs foto's? Laat het ons weten!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.