Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Antoniusgesticht in Bergen op Zoom

Kloosters

In dit huis dat door de Franciscanessen van Roosendaal werd gesticht in 1858, waren onder andere een weeshuis en een kweekschool gevestigd. Heb je er op internaat gezeten? Of bij zuster Julia in de kleuterklas? Dan weet je daar vast nog verhalen over op te diepen. Vertel ze hier.

Bron: collectie West-Brabants Archief
Bron: collectie West-Brabants Archief, nr. SBUW008

Architect C. van Genk begon in 1871 met de bouw van een nieuw klooster, dat hij in 1881 uitbreidde. De kapel in de tuin was in 1899 gereed.

Het Sint-Antoniusgesticht aan de Van Dedemstraat werd in 1906 gesloopt voor de nieuwbouw van een kweekschool door architect Bennaars. F. Sturm voerde in 1926 een verbouwing uit.

Naast de kweekschool, waar onderwijzeressen voor de lagere school werden opgeleid, hadden de zusters ook een lagere school, huishoudschool, nijverheidsschool en ulo. Veel van deze leerlingen volgden hun opleiding intern, wat wil zeggen dat ze bij de zusters introkken op het bijbehorende pensionaat.

In 1979 werd dit pensionaat, waar veel kinderen van kermisexploitanten woonden, opgeheven. De Sancta Mariaschool werd in 1983 gesloopt ten behoeve van een nieuwe basisschool.

Het klooster is in 1980 opgeheven. Het gebouw werd afgebroken in 1983 en in 1992 verliet zuster Julia als laatste zuster het kleuteronderwijs.

Het complex was gebouwd in ambachtelijk-traditionele en neogotische stijl. Het bestond uit twee haaks op elkaar staande gebouwen van hoofdzakelijk twee bouwlagen.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan het klooster, de scholen en het pensionaat. Foto's zijn ook welkom. Stuur ze naar internaten@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

 

Foto's uit de collectie van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven:

Foto: collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 184012
1. St.-Antoniusgesticht, leerlingen in de keuken van de nijverheidsschool (foto: collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 184012)
Foto: collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 184010
2. St.-Antoniusgesticht, tekenzaal van de kweekschool en het externaat, jaartal onbekend (foto: collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 184010)
Foto: collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 184009
3. St. Antoniusgesticht, eetzaal van de kweekschool en het externaat, jaartal onbekend (foto: collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 184009)

Carine van Nieuwenhuijzen-Suijkerbuijk stuurde deze foto:

Foto met dank aan Carine van Nieuwenhuijzen-Suijkerbuijk
Weeshuis St. Antonius, toneelstukje, Kerst 1966

Tammy Baur stuurde o.a. deze foto's:


1. Weeshuis St. Antonius, R.K. Kleuterschool in 1968

2. Weeshuis in 1967 of 1968

3. Weeshuis in 1967 of 1968

4. Weeshuis in 1967 of 1968

5. Weeshuis in 1967 of 1968

6. Weeshuis in 1967 of 1968

7. Weeshuis St. Antonius '68 afscheid zuster Fernanda, foto met tekst

8. Weeshuis St. Antonius '68 afscheid zuster Fernanda, foto met tekst

9. Weeshuis St. Antonius '68 afscheid zuster Fernanda
65

Reacties (65)

Gijs Asselbergs zei op 25 september 2018 om 14:12 uur

De voorloper van het Sint-Antoniusgesticht is een school gesticht door de zusters Franciscanessen uit Etten in de Korenmarktstraat, de huidige Korenbeursstraat, in Bergen op Zoom eind 1836. In 1841 verhuizen de zusters naar een aantal panden in de Hoogstraat. Toen deze vestiging te klein werd is het Sint-Antoniusgesticht gebouwd. Op 17 juli 1873 vindt de officiële opening van dat gesticht plaats.
Bron: De Waterschans 2-2015, kwartaalblad van de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom, de pagina's 83 - 85.

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 september 2018 om 13:32 uur

Bedankt Gijs, voor jouw reactie. Wat goed dat we nu ook de volledige voorgeschiedenis van het Sint-Antoniusgesticht weten.

Vera Elshout zei op 1 november 2018 om 14:31 uur

Vraag: Wanneer zijn de kinderen van het Antonius Pensionaat weg gegaan? En zijn ze naar een ander internaat gegaan?

Lisette KuijperBHIC zei op 6 november 2018 om 13:24 uur

Dat is ons helaas niet bekend, Vera. Je kunt denk ik het beste even navraag doen bij het West-Brabants Archief: https://westbrabantsarchief.nl/

Corrie van Tilburg- de Bruijn zei op 25 maart 2019 om 15:59 uur

Van 1954 tot 1958 heb ik in het Antoniusgesticht gezeten. Er waren toen veel meisjes uit onvolledige gezinnen. Die tijd zat ik op de nijverheidsschool. Les gekregen van seur Alfonsa. De directrice was seur Cornelie. Het laatste jaar kregen we een jongere moeder overste. Toen werd het kostschoolleven wat gemoderniseerd. Wie weet nog meer van die jaren.

Marilou NillesenBHIC zei op 26 maart 2019 om 12:37 uur

Bedankt voor je berichtje, Corrie. En ik sluit me aan bij je oproep, hoor. Wie meer weet over die jaren, mag hier haar of zijn herinneringen delen!

Vera Elshout zei op 27 maart 2019 om 15:24 uur

Wat leuk over de bewoners van het Antonius pensionaat te horen.
Met een beetje geluk zou op deze manier wel eens de leefgeschiedenis
er van geschreven kunnen worden. Zelf ben ik van een latere lichting dan Corrie en Marilou. Heb in de jaren'66-'67-'68 gewerkt als groepsleidster van de kleintjes. Bewaar daar heel veel herinneringen aan. Ben wel de meeste namen van de zusters toen vergeten.
Dus wie weet... volgen er nog meer reacties!
Hartelijke groet: Vera.

Marilou NillesenBHIC zei op 28 maart 2019 om 09:23 uur

Hallo Vera, dank voor je reactie! We zijn nu wel nieuwsgierig welke herinneringen je aan die tijd als groepsleider hebt overgehouden ;) Praat je ons bij? Wie weet, roept dat ook weer herkenning bij anderen op.

Alvast dank :)

Carine Suijkerbuijk zei op 29 maart 2019 om 12:19 uur

Vera, ik heb in '66, '67 in de vijfde en zesde klas op kostschool gezeten aan de van Dedemstraat in Bergen op Zoom. Kan me nog herinneren dat we op de slaapzaal zuster Rosalie hadden die was ook onze juf in de 6e klas. En zuster Lucia kan ik me ook nog herinneren. Wat me is bijgebleven was de grote tuin, vierkant ingesloten tussen de lagere school, de huishoudschool, de mulo en het klooster met de kapel en de kostschool. De zusters liepen vaak in die tuin te brevieren en wij mochten op een plein daar buiten spelen op een klimrek. We hadden een speelzaal beneden met aansluitend een eetzaal. De slaapzaal en de douchezaal (waar je 1 keer per week in de douche ging) was boven, In de 6e had je ook nog een studielokaal. De internen (kostschoolmeisjes) gingen niet buiten het complex. Alleen, en dat was eigenlijk best bijzonder, als we ons zakgeld hadden gekregen mochten we naar het snoepwinkeltje tegenover de lagere school om daar een snoepje te gaan kopen. Al naargelang je leeftijd kreeg je 5 cent, een dubbeltje of 15 cent. Voor 5 cent kon je toen 2 Belga's (kauwgom) of 5 eetpapiertjes kopen, voor een dubbeltje een zakje droppoeder. Wat een mens al bij blijft he. Met heel bijzondere gebeurtenissen werd er een film gedraaid in de speelzaal. In die speelzaal was een kastenwand, ieder had daar een eigen vakje waar je wat spulletjes kon bewaren. Op de vloer van de speelzaal lag linoleum. Om de vloer niet te bekrassen hadden we allemaal vilten slofjes over onze schoenen. Er waren enkele boenblokken aan stelen die je over de grond heen en weer moest trekken om de vloer te boenen als het je beurt was. Je had ook om toerbeurt afwassen en tafelsdekken. De ruimtes waren hoog en de ramen zaten ook zo hoog dat je niet naar buiten kon kijken. Onze slaapzaal had chamberetten, dat waren houten kamertjes met een open plafond en een gordijn in plaats van een deur. Volgens mij had de slaapzaal van de kleintjes dat niet, die bedjes stonden allemaal naast elkaar. Het leven daar had erg veel structuur, alles ging op uur en tijd, kan ook moeilijk anders met zoveel kinderen. Wat ik wel lastig vond is dat je niet altijd met elkaar mocht praten en je ook niet naar elkaar toe mocht op de slaapzaal. Je moest ook zelf je bed afhalen en opdekken en je kast op orde houden, dat was ik thuis niet gewend. Al je kleren en je linnengoed waren genummerd, dan raakte het niet kwijt in de was.

Corrie ven Tilburg- de Bruijn. zei op 29 maart 2019 om 12:23 uur

Wie heeft seur Marsia nog gekend? Ze is in 1954 gelijk met mij en mijn zus Joke in het Antonius geplaatst. Zij kwam uit Roosendaal. In later jaren heb ik haar nog gezien dat zal rond 1970 zijn geweest. Zij was heel aardig. Sommige onderwijzeressen uit het klooster waren geen lieverdjes.

Vera Elshout zei op 1 april 2019 om 14:44 uur

Test.
Na twee eerdere pogingen te reageren, even testen of dit schrijven wel aan komt.
Vriendelijke groet: Vera.

Vera Elshout zei op 1 april 2019 om 15:14 uur

Test gelukt.
Allereerst wil ik Corrie zeggen dat ik zuster Marcia wel zeker heb meegemaakt. Klein ze was,altijd behulpzaam en de vliegende kip van het internaat.
Carine, jou beschrijving heeft voor mij de deuren van het internaat wagenwijd open gezet, fantastisch!
De belevenissen van jullie als internen is natuurlijk wel heel anders als voor mij.
Toch is dát wat me altijd erg heeft bezig gehouden: hoe is het voor jullie geweest- en gegaan? En hoe is het jullie vergaan?
Ik hoop dat er nog meer reacties over belevenissen en aan herinneringen binnenkomen en zal zeker reageren als ik meer weet.
Marilou, heb jij een speciale interesse voor het Anthonius pensionaat of enkel beroepsmatig?
Wel, wie weet wat er allemaal los komt?
Heel hartelijke groeten: Vera.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 april 2019 om 19:54 uur

Hallo Vera, bedankt voor je enthousiaste bijdrage. Hopelijk worden je vragen beantwoord; daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar ;)

Maar inderdaad, wel vanuit oogpunt van mijn functie. In feite zijn wij benieuwd naar de meest uiteenlopende verhalen, van welke Brabantse kostschool dan ook. Dus zeker ook het Anthonius pensionaat!

Carla van der Burg zei op 30 september 2019 om 23:09 uur

Ik heb een ook op dit internaat gezeten van 1962 tot 1967 mijn herinnering is minimaal ik ben in 1957 geboren was dus vrij jong Kan mij zuster Deodata herinneren en de kleuterschool en nog wel meer. Fijn om dit tegen te komen Kloosterstraat het snoepwinkeltje van mvr.Mutsaerts iedere woensdag voor 5 cent wat kopen. Hoop op foto's kan negens foto's vinden uit die periode. Er was een toneel daar voerde wij toneelstukjes op. Heeft er iemand foto's zou ik wel heel erg leuk vinden om die eens te zien. Oké tot zover wie weet groet van Carla

Carine van Nieuwenhuijzen zei op 1 oktober 2019 om 14:16 uur

Hallo Carla, wij moeten dus samen daar gewoond hebben, ik ben geboren in 1956 en heb van december 1965 tot juni 1967 in Bergen op Zoom op pensionaat gezeten. Daarna ben ik naar pensionaat Ste Marie in Roosendaal gegaan voor de middelbare school. Ik heb helaas ook geen foto's van die tijd.

Carla zei op 3 oktober 2019 om 01:15 uur

Hallo Carine mijn zusje Marijke kwam in 1965 ook op het internaat zij is in 1955 geboren. Wij leken veel op elkaar misschien herinner je je dat nog.In 1967 mochten wij weer naar huis Carla en Marijke. Groetjes heb 3 pogingen gedaan hoop dat dit bericht nu lukt

Carl van der Burg zei op 3 oktober 2019 om 11:05 uur

Carine. We moesten iedere ochtend naar de kerk voordat we gingen ontbijten 7uur opstaan en met een geblokte koffiefilterzakje hoedje naar de kerk zondags een witte. Och wat een gelovigheid Zondags naar het lof en woensdag 1xper maand biechten. De misdienaardjes was een belevenis. We zagen alleen maar meisjes. Toch kwam er 1jongetje tijdelijk bij ons op de slaapzaal zijn bed stond naast die van mij vlak bij de toiletten .kan je ook die kleuterwasbakjes herinneren wel 20. Wel jammer dat het afgebroken is in 1983 had het graag nog eens willen zien. Denk dat mijn zus ook wel zal reageren zij heeft een beter geheugen. Als er weer wat te boven komt ga ik het plaatsen .Niet alle nonnen waren lief. Eigenlijk maar 1 en dat was zuster Deodata zij was aanwezig bij de speelzaal van het internaat. Grote houten voordeur links de gang in en dan de eerste deur rechts. Ja het gebouw zit helemaal nog in mijn hoofd kan het precies uit tekenen. Achteraf heeft dit toch veel impact gehad in mijn jonge leven. Oké tot zover. Lieve groet Carla

Carla van derBurg zei op 3 oktober 2019 om 12:46 uur

Als je jarig was kwam er een pot pindakaas op tafel Ja en na school moest je een kwart liter uit een kartonnen doos pakje drinken. En voor dat we gingen slapen Zandmannetje kijken na het avondeten dan naar boven. Door twee slaapzalen met chamberetten laatste was de slaapzaal voor ons kleutertjes ik sliep 1na laatste bedje rechts achterin. We hadden een kledingkastje achter het voeteneind konden we nog net de vleermuizen zien vliegen ha ha. Woensdags onder de douche. Wachten tot de juf je rug kwam wassen anders mocht je er niet uit .Daarna de kussensloop om je kussen trekken. Das was ook de taak nog De bedjes waren dan ook gelijk verschoond .Kan je het liedje herinneringen Onze lieve heertje geef mooi weertje geef een mooie dag zodat het zonnetje weer schijnen mag. Dat hebben we veel gezongen bij de nonnen doen.

Carla van der Burg zei op 3 oktober 2019 om 19:31 uur

Vera jij was kleuterleidser op het internaat ik zat in 65 nog in de eerste klas ik was voorwaardelijk overgegaan en werd weer terug gezet in de eerste klas In 66 zat ik dus in de tweede klas. Mijn zus Marijke zat in een hogere klas .Wij speelden ook vaak poppenkast op het pensionaat. Zij vonden dat wij dat wel leuk konden. De speelkamer is al precies beschreven en dat klopt precies Marijke en ik hadden ieder een grote looppop. Daar mochten wij alleen zondags mee spelen. Rechts bij de lokaaldeur was een grote vitrine kast en daar stonden de poppen te pronken wachtend tot het zondag was. Dan mochten ze uit de kast.Het waren strenge regels. Ik kreeg vaak er van langs omdat ik nogal temperamentvol was zal ik maar zeggen. Ik moest ook dan voor straf naar de kerk. Zo voorbij de schommels in de tuin de hoek om om de kerk en de kerkdeur van het kapel waar alleen de nonnen aan het bidden waren.Wel ik als kleine dreumes alleen naar binnen dus dat was een raake straf. Nee ze waren niet zo kindvriendelijk .Ik heb op de binnenplaats weleens een nonnenkap van een non van haar hoofd per ongeluk getrokken oei oei groetjes van mij

Vera Elshout zei op 6 oktober 2019 om 15:05 uur

Ja, ik was inderdaad leidster van de jongste groep van september 1966 tot juli 1968. Met mij (als enige andere leek) Ella van Crugten.
Zr.Crescentia als hoofd van het internaat en zr. Redempta vaak aanwezig.
Carla, zat jij toen in de tweede groep?
De "kleintjes groep" bestond uit 20 kinderen van 2 tot ong. 7jaar.
Enkele iets oudere jongens tijdelijk.
Op de slaapzaal stonden twee rijen van 10 bedjes met kastje en wasbakje. In de hoek had Zr. Marcia er een klein kamertje.
s'Morgens vroeg naar de kapel jawel! De allerkleinste hoefde niet.
Eten in de refter gingen alle drie de groepen door elkaar aan zo'n 10 tafels, de grotere konden de kleinere kinderen dan helpen.
In optocht gingen de kinderen binnendoor naar school.
Tussen de middag werd er warm gegeten. Favoriet was de jachtschotel met na yoghurt en beschuit. Maar vaker een stevige pot met jus en pap na. Voor de kleintjes wat moeilijk te verteren.
Na school stonden er bruine kwart/liter flesjes met melk klaar, het topje room erboven op deed de meeste kinderen griezelen.
Dan spelen in de speelzaal tot de avondboterham. Er kwamen geen schoolvriendjes/vriendinnetjes mee en andersom ook niet.
Zorgen en verzorgen,dat was het belangrijkste.
Hier hou ik het bij.
Hopelijk komen er nog veel herinneringen en reacties.
Vriendelijke groet: Vera.

Carla van der Burg zei op 6 oktober 2019 om 22:47 uur

Hallo Vera,misschien dat je je kan herinneren dat mijn moeder weduwe werd op 18 oktober 1962 en achterbleef met 7 kinderen. Wij woonden aan de langeweg ( dorpje langeweg )in Zevenbergen.Ons moeder bleef achter met een groot bedrijf. (Zit nu De Groot in ) en was niet bekwaam om ons thuis houden te veel verdriet mijn vader was 42 jaar en stierf aan een hersentumor. Mijn moeder hertrouwde op 5 mei 1965 En zij woonden toen in de Overakkerstraat in Breda kregen op 18 Februari 1966
Na verhuist te zijn naar de Eksterdreef in Tilburg een dochtertje een zusje dus weer. Marijke en ik kregen beschuit met muisjes op de kinderspeelzaal omdat wij een zusje hadden gekregen. Marijke en ik vonden het vreemd dat wij op het pensionaat zaten en ons moeder een kindje had gekregen. Het jaar daarop in 1967 mochten wij weer thuis wonen .De kosten voor het sint Antoniusgesticht betaalde zij dus. Mijn moeder had veel geerft..Vera zong ik met jou Dikkertje dap zat op de trap om de giraffe een zoentje te geven? Sommige herinneringen komen wel wat te boven. Ook de wandelingen naar het park. Ik had een keer pijn was gevallen en zei tijdens het wandelen dat ik moeilijk kon lopen. Bij de groenteman aangekomen kreeg iedereen een appel maar ik kreeg niets. Omdat ik niet goed meegelopen had grrr. En klopt wij mochten geen vriendinnetjes laten komen en ook niet bij hun thuis komen . Sinterklaas kwam ieder jaar met het grote boek en mijn naam stond er altijd bij hoor. Oké tot zover lief dat je regeerde lieve groet dag

Carl van der Burg zei op 7 oktober 2019 om 09:17 uur

Ja schiet nog wat te binnen Vera. Ik weet niet bij welke groep ik hoorde wel kwam er een heel jong kindje bij. Ik dank een jaar of drie oud. De moeder keek door het raampje boven de deur naar ons Marijke en ik ontfermde ons over het kindje. Als je naar de toilet moest mocht je gaan als je de houten ring kon meenemen die aan de verwarmingsknop hing. Hing die er niet moest je wachten tot het kind terug was en de ring er weer hing. De grote koperen bel bij de achterdeur kan ik mij ook goed herinneren. We gingen ook naar de Kermis Kreeg je twee kwartjes mee. Ik ging dan touwtje trekken en kocht een zuurbal meestal. We moesten inderdaad binnendoor naar de school lopen ,de klapdeuren door de gang en gelukkig mochten onze schortjes uit. Ook onze oversloffen. Vera je kwam pas in September 66? Op de groep Denk dat je mij niet zo zal herinneringen ook mijn zusje Marijke .We waren zo kort nog in de groep. Wij zaten bij de kleintjes. Ik kan mij herinneren dat zuster op de slaapzaal met een klein lampje aan het tafeltjes zat te lezen en dan in haar chamberet nog alles in de gaten hield.

Vera Elshout zei op 15 januari 2020 om 14:38 uur

Wil alsnog reageren op Carla's herinnering over de komst van dat jonge kindje. Waarschijnlijk is dat Tammy geweest, een meisje uit Rotterdam.
Ook ik heb bijzondere herinneringen aan haar.
Maar ook wil ik reageren op een schrijven van Ida de Voer.
Deze brief en nog een andere las ik op de site n.l. Pensionaat Sint Antonius in Bergen op Zoom Bhic. Misschien fijn om hier toe te voegen.
Ida, is jou tweelingzus Rita en hadden jullie in die tijd hele lange haren die de zusters eindeloos aan het borstelen waren? Hopelijk lees je dit berichtje en reageer je (of je zus). Groet: Vera.

Carla zei op 31 januari 2020 om 19:06 uur

Vera ik zat in de allerjongste groep .Was tenslotte pas 5 jaar En dat meisje had inderdaad lang haar. De suprieur was een grote vrouw en er was een klein nonnetje die heel snel draafde. Vind het jammer dat er weinig van terug te vinden is. Nergens foto's De film Rintintin op de grote witte muur als beeldscherm van de eetzaal dat herinner ik mij nog. Af en toe keken we zo films. Wie weet dat nog. Tot zover .groetjes Carla

Marcel landa zei op 4 juni 2020 om 22:43 uur

Ik heb van 1968 tot1972 op het internaat gezeten. Samen met mikn oudere zus en jongere broer. Kan wel het een en ander vertellen
Laat maar weten. Gr Marcel

Carine van Nieuwenhuijzen Suijkerbuijk zei op 5 juni 2020 om 10:40 uur

Ik heb een foto gevonden van een toneelstukje op het internaat. Het was met kerst. De datum van afdrukken van de foto is 28 januari 1967. Het is dus Kerst 1966 geweest. We staan met 16 voor een grote kerstboom. Helaas is niet iedereen goed in beeld. Ik zal de foto digitaal versturen naar info@bhic.nl

Marilou NillesenBHIC zei op 5 juni 2020 om 13:06 uur

Heel graag Carine! Dan zetten we de foto hier graag bij. Alvast dank voor alle moeite!

j broeckx zei op 1 juli 2020 om 11:13 uur

ik heb van 1968 tot 1971 op.het Sint Antonius internaat in de burgemeester van hasselstraat.2 in Bergen op zoom gezeten is er iemand die daar ook op heeft gezeten gr Johanna broeckx

Ida de Voer zei op 1 juli 2020 om 11:14 uur

Ik heb met mijn tweelingzuster ook van 1966 t/m 1969 ook op Sint antonius internaat gezeten.burgemeester van hasselstraat Bergen op zoom.
Was een leuke tijd,Zusters waren zeer zorgzaam.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 juli 2020 om 11:17 uur

@Johanna en Ida: zoals jullie zien heb ik jullie berichten / oproep ook aan deze pagina toegevoegd, aangezien hier toch veruit de meeste reacties komen op o.a. het pensionaat van het St.-Antoniusgesticht.

Hopelijk melden zich hier mensen die in diezelfde periode ook op het Sint Antonius hebben gezeten, dat zou leuk zijn!

christine rigby zei op 1 juli 2020 om 11:17 uur

ik heb op de huishoud school in bergen gezeten en heb daar een fijne tijd gehad. we hadden veel lol. ik zou graag weer in contact komen met een klasgenoot jose ruig. de laatste keer dat ik haar sprak was in de jaren 80 zij was verloofd met een hans van dijk en woonachtig in koedik

Elly Mennes zei op 1 juli 2020 om 11:18 uur

Bij ons thuis kwamen altijd 2 schipperskinderen. Zusjes. Met Pasen moesten wij ons snoeptrommeltje delen met ze.het vasten trommeltje.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 juli 2020 om 11:23 uur

@Christine: bedankt voor het reageren, goede kans dat zich hier nog iemand meldt die je met mevr. Ruig in contact kan brengen. In welke jaren zat je trouwens op de huishoudschool?

@Elly: dank voor je reactie, dat zal na zo'n hele vastenperiode een goed gevuld trommeltje zijn geweest. Heb jij trouwens op het Sint-Antoniuspensionaat gezeten of verbleven die twee schipperskinderen er?

Elly van der Bent zei op 1 juli 2020 om 13:12 uur

Er verbleven 2 schipperskinderen op het internaat. Ene Corrie? Zusjes.
Dat moet zo rond 1960 geweest zijn.

Elly Mennes zei op 1 juli 2020 om 13:18 uur

Elly van der Bent Mennes

Tammy Baur zei op 6 juli 2020 om 11:46 uur

Dag allemaal, wat bijzonder om mijn naam tegen te komen hier.
Dat jonge kindje dus in 1966, bijzonder om dat te lezen, ja dat was ik, net 4 jaar. De reden dat ik er terecht kwam was 'niet bepaald leuk'.
Ik heb prettige heel scherpe gedetailleerde herinneringen aan de tijd daar, zo van '66-'68. Het is de veilige plek uit mijn jeugd. Vandaar dat ik op onderzoek ging. Ik wist dat het gebouw niet meer bestond want ik ben al eerder op zoek gegaan naar foto's.
Wat ik nog weet: vanaf het plein met een kerk liep je naar het internaat en daar was soms kermis, waar de kleuters niet heen mochten. Er was een grote houten deur met enkele tredes, de speelkamer aan de gang met houten lades en het speelgoed voor zondag bovenop de kast, zuster Crescentia, die een eigen kamer in de gang had, de modeshow van de huishoudschool (waar ik aan meedeed) en de lange gang die ernaartoe liep, de tafels in de eetzaal en de broodpap of warme vla of yoghurt als toetje (het toetje wat op de resten van je eten werd geschept), MariaGoretti die aan mijn tafel mij altijd hielp , de slaapzaal met een kastje en een wasbak aan het voeteneinde en niemand lette op of je je tanden goed poetste, dus ik smeerde ze gewoon in met tandpasta (met alle gevolgen van dien). Ik weet hoe het geluid klonk als er een brommer voorbij raasde als je in bed, hoe donker en stil (en eenzaam) het 's nachts was en dat we als kleuters ooit voor het slapen heel vervelend waren en toen bij de toiletten voor straf in de avond op de grond moesten zitten, wat ik heel erg vond. Ik weet nog de geur van de de doucheruimtes waar je een keer per week heenging, de langwerpige speelplaats met ongelijke stenen zodat je er niet kon rolschaatsen, met een hoge boom en een schommel (waar ik ooit vanaf viel van grote hoogte en op mijn rug terecht kwam, iedereen ging om heen staan want ik kon niet meer ademen), het leren fietsen op een te grote fiets en de vermanende woorden van de zusters daarover, de kerk er vlakbij(?) met de geur van wierook, zusters met rozenkransen in hun handen. Ik herinner me kleine slaaphokjes naast elkaar met een tafeltje en een gordijn voor oudere kinderen, waar ik mocht bijkomen van de val van de schommel...
Ik heb foto's van gebeurtenissen daar in die tijd. Zijn er meer foto's van het gebouw en de speelplaats, hoe het eruit zag?
Ik ben erg benieuwd naar de herinneringen van Carla en Vera aan mij. Over mijn jeugd schrijf ik een boek en daar staan bovengenoemde herinneringen ook uitgebreid in vermeld. Wie weet kan ik ze aanvullen?
Erg verrassend dit. Alvast heel hartelijk dank als er een reactie komt. ;)

Groetjes van Tammy

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 juli 2020 om 17:02 uur

Beste Tammy, hartelijk dank voor je indrukwekkende bijdrage. Zoals je ziet heb ik een selectie van de foto's die je ons stuurde, aan deze pagina toegevoegd. Zodra ook de rest van die foto's aan onze beeldbank is toegevoegd zal ik een link plaatsen naar de complete collectie.

Samen met jou hoop ik op veel reacties!

Carla van der Burg zei op 27 juli 2020 om 13:13 uur

Hallo Tammy,Jammer ik sta niet op een foto , waar je van de schommel gevallen ben was de schommel helemaal rechts aan het klimrek dat was een ronde balk aan een dikke touw en dan heel raar zat er een lange dikke touw naast en zo kon iemand dan de schommel aan trekken weten jullie dat nog. Het rek stond op het gras en daar groeide vergeetmijnietjes tussen Mijn zusje Marijke maakte kettingen van die bloemetjes.De steeltje een stukje openen en daar het volgende bloemetje steeltje er doorschuiven en zo kreeg je een ketting.Tammy ik herinner jouw moeder die in het raampje zat te gluren boven de deur van de speelkamer.Als je de grote houten voordeur binnen kwam was rechtvooruit de achterbuitendeur van de speelruimte.Ging je gelijk links de grote gang door eerste deur rechts was de kinderspeelruimte.Je kwam binnen en wist niet wat te doen .Marijke en ik gingen je opvangen weet niet meer wat met blokken ofzo spelen denk ik.We keken naar de deur en we zagen je moeder door het bovenraampje kijken.Dat is mij altijd bijgebleven. Verder weet ik niet zoveel over jou.We waren ook zo jong nog.Het kleuterschooltje staat er nog .Tegenover het snoepwinkeltje van mvr mutsears het huis is veranderd de voordeur is een grote raam geplaatst nu .Weet dat ik met 5 cent overstak vanuit het hek van de kleuterschool. Het hek staat er nog. Naast het grote apartementen gebouw wat er nu op staat. Wel jammer dat alles weg is.Had het graag nog eens terug gezien. Doeg

Winny van der Graaf zei op 3 augustus 2020 om 15:45 uur

Ook ik heb op het internaat gezeten samen met mijn vriendinnetje. Ik ben Winny Slappendel en mijn vriendinnetje hete Ineke Schoonen.
Wij kwamen uit Putte ik zat er eerst en mijn vriendinnetje wilde ook zo graag omdat ik blijkbaar zeer leuke verhaaltjes vertelde van wat ik meemaakte op het internaat. Uiteindelijk mocht ze ook, maar ze vond er niet veel aan. Ik heb er gezeten vanaf 1964- 1968 ongeveer. In elk gevan de eerste 5 jaar van de lagere school. Veel namen weet ik niet meer. Maar ik herken alle bovengenoemde omschrijvingen van het internaat. De jachtschotel de yoghurt de cambretten en dat er ook een paar jongetjes bij ons waren waaronder ene Juul de Korte en kinderen van een slager in Bergen op Zoom. Ook was er ene Jolanda en een Alice Witmus die kan ik mij herinneren. Ik ging om de week naar huis en werd opgehaald door mijn Opa. Ook de toneelstukjes kan ik mij herinneren.
Die werden volgens mij geregisseerd door Zr Julia. Dat is de enige naam die ik mij kan herinneren maar nu ik lees Zr Deodata zegt mij ook wel iets.
Wisten jullie dat als je naar het toilet ging er altijd stukjes krant in bakjes hingen ipv wcpapier? Er was op het speelplein ook een familieschommel geplaatst. Die was ook hot. Er was een soort invalideoprit vlak bij de kapel en daar kon je erg goed vanaf rolschaatsen. Elke dag na school bruine boterhammen met suiker en melk. Dat is wat ik me nog kan herinneren.

Francesca dees zei op 5 augustus 2020 om 12:14 uur

Hello,
Hier een berichtje uit America,
Mijn naam Francisca Dees ongelooflijk dat ik deze website
heb gevonden, ik was op het internaat met mijn tweeling zus Hannie dees
en mijn oudere zus Els dees, in de jaren 1956/1957 tot en met 1963.
Zes lange jaren op deze school bij de nonnen
Wij waren genoemd de drie zusjes Dees. Ik kan me nog wel een aantal dingen herinneren.
Seur Superiour Marie Herma,and sister Deodata.
Ook dat we iedere woensdag in de namiddag naar buiten mochten op de straat om de eendjes te bezoeken.
We moesten elkaar handjes geven en in een Lange sliert naar de vijver.
Ook zal ik nooit zuster wilhelmina vergeten, zij was niet groot, was behoorlijk uitgezet, en heel erg onvriendelijk, met andere woorden
niemand vond haar leuk.
Het zou leuk zijn om meer te horen wie in die tijd op het internaat was.

Mick van Gerwen zei op 5 augustus 2020 om 16:35 uur

Hallo Winnie, Dank voor je bericht op deze pagina. Ik kan mij voorstellen dat het voor je vriendin tegenviel na alle leuke verhalen. Zeker als jullie het op de wc met stukjes kranten moesten doen. Was dat echt altijd het geval of alleen als het wc papier op was?

Mick van Gerwen zei op 5 augustus 2020 om 16:42 uur

Hallo Francesca, Welkom op onze site! Leuk dat je deze pagina hebt gevonden. Ik hoop dat je hier meer oud-medeleerlingen kunt vinden. Was Zuster Wilhelmina de enige die niet zo populair was?

winny v.d. Graaf (vroeger Slappendel) zei op 5 augustus 2020 om 18:47 uur

nou volgens mij waren de eerste jaren dat ik daar was er altijd krantjes in de wc maar misschien was het maar tijdelijk, in mijn herinnering heeft dat lang geduurd. Verder kan ik mij herinneren dat we bijna altijd hetzelfde soort vlees bij onze warme prak kregen lapjes en ze waren altijd koud. Maar misschien is dat ook wel niet zo. Ik weet alleen dat ik er met goede herinneringen op terugkijk.

Carla van der Burg zei op 28 november 2020 om 22:20 uur

Ik heb een vraag voor Johanna Broeckx. Johanna hebben wij niet samen bij het bejaardentehuis zonnehof gewerkt zo rond 1976 in Tilburg ?We hebben in die tijd nog over het internaat gesproken En Jwoonde je toen niet in Ess vlakbij Hilvarenbeek? We wisten niet of we over hetzelfde internaat hadden . Nu denk ik dat jij het bent klopt dat?

Mariëlla theuns zei op 11 februari 2021 om 16:48 uur

Hoi
Ik heb ook op het internaat gezeten
Ik ben geboren op 2 januari 1970 Ik kom uit Roosendaal
Ik kan zussen Julia ook goed onthouden ze is gelijk met mij jarig vandaar. Ook het bed kan ik me herinneren dan aan het voeten eind een kastje houden en dat mijn gezicht na de wc's moesten liggen. En als ik mijn eten niet op at moest ik het in de wc opeten. En dat we onder de grond naar de school gingen. ik kan me nog een naam herinneren dat is Raymond die kregen gat in zijn hoofd op het speelplein ik was nog heel jong en toen had ik af ging kon ik me nog herinneren dat ik eigenlijk op zwemmen is mocht en toen moest ik naar huis dat iemand mij ook nog herkend of foto's heeft zou fijn zij Mijn moeder lag vaak in de klokkenberg ze had het aan haar longen en mijn vader werkt Aan De Havenin Rotterdam zodoende ben ik op het internet terecht gekomen in de weekenden mochten we soms naar huis of nam iemand me naar huis van het internaat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 februari 2021 om 11:52 uur

Hallo Mariëlla, dank voor je bijdrage. Hopelijk komen daar reacties op van oud-klasgenoten. Hoe was dat, om ineens naar het internaat te moeten? Kwam dat besluit plotseling en hoe waren die eerste dagen?

Francisca dees zei op 24 februari 2021 om 05:32 uur

Hello group BHIC.
Mick van Gerwin.
Heb vandaag een berichtje terug gestuurd naar
Nederland via Gmail.
Was dit helemaal vergeten, since vorig jaar Augustus.
Was wel benieuwd of er meerdere mensen hebben gereageerd,
Maar toch niet zoveel.
Misschien kunnen jullie mijn zussen bereiken Els Dees zij is verhuisd naar
zeeland mijn tweeling zus Hannie Dees
woont waarschijnlijk nog in enkhuizen.
Weet het niet.
Groetjes Francisca Dees.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 februari 2021 om 11:14 uur

Hallo Francisca, leuk om je terug te zien op de site. Het is inderdaad stil hier de laatste tijd. Maar misschien dat hier nog oud-leerlingen reageren die jou, Els of Hannie nog kennen van vroeger.

Raymond van Tillo zei op 11 juni 2021 om 15:44 uur

Hallo ,
wat apart om mijn naam te zien op deze site,
enja, ik ben die Raymond die van het speelrek af was gevallen, en daardoor een gat in zijn hoofd kreeg.
Ik heb 6 jaar op het internaat geweest en heb er wel leuke tijden meegemaakt.
Helaas ook mindere maar dat is gebeurd en ik heb het al een plaatsje gegeven in mijn leven.
Wie heeft er nog oude foto's van het internaat en de groepen?
ben benieuwd ernaar,

groetjes Raymond

Ida de Voer zei op 11 juni 2021 om 22:18 uur

Even een reactie voor Vera Elshout ,het klopt dat mijn zuster Rita is.
En wij hadden toen inderdaad lang haar maar ben jij dan ook diegene die altijd ons weg bracht naar accordion les? ook zag ik op de foto's van Tammy Baur foto's 5 en 6 dat Rita ook op de foto's staat.
leuk die foto's! ik moet ergens ook nog een foto hebben van een toneelstukje, mijn herinnering is dat ook ene Annie van de Brand er mee in speelde.
En inderdaad ook de kinderen van de slagerij Haze zaten toen ook op het internaat.Er was ook een zuster die voor de zieken kinderen zorgde zuster Colobine of zo, later heeft ze de naam veranderd in zuster Marian. Ik was eens ziek en lag dan alleen in de ziekenboeg helemaal alleen en zuster Colobine verzorgende mij dan, het was op de bovenste verdieping in mijn herinnering.

Francesca Dees zei op 11 juni 2021 om 22:59 uur

Hello Thijs de Leeuw, van BHIC
Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets gehoord heb van BHIC.
Maar vandaag vond ik dit berichtje dat er was gereageerd op mijn verhaal.
Heel jammer dat ik het berichtje niet kan vinden, wie er gereageerd heeft of misschien iemand weet waar mijn zussen wonen.
Onder tussen heb ik ook meer informatie gevonden van het internaat in
Bergen Op Zoom. ST Antonius internaat voor meisjes.
Ook het verhaal van Winny van de Graaf ,Tammy Bauer, Carla en andere
doet me terug denken aan die lange jaren op het kost school, hoe ze dat toen noemde., want jouw kost werd betaald. Daarvoor kost school....
NIET bepaalde leuke herinneringen aan deze plaats, daarvoor lang gewacht voordat ik reageerde.

De drie zusjes Dees.
Els, Hannij, en Frances Dees onze name waren afgekort.
We zaten op het internaat voor zes lange jaren.
Onze eerste H. COMMUNIE gedaan in de kapel
van de H.ANTONIUS te Bergen op Zoom
26 Mei 1960 op de kleine kaartjes was afgedrukt,
Frances en Hannij nu nog klein laat kindje Jesus,
steeds in jullie hartje zijn.
Ja vele heinneringen komen te boven als ik deze verhalen lees.
Elke morgen vroeg op om naar de kerk te gaan, mochten we need missen.
Zondag in de morgen naar de kerk en in de namiddag 3 uur naar het kapel bidden.
Veel bidden dat was ons gewaarschuwd want GOD overzag alles.
De nonnen zeiden vaak wij waren nergens good voor, zo konden ze ons
controleren en de angst aan te jagen in ons leven, en in ons hart.
Vele nonnen waren heel erg streng, en ongelukkig vele wilde geen non zijn.

Ja inderdaad kranten papiertjes in plaats van toilet papier.
Iedere dag was een grote zorg op je hart want je wist nooit welke non was in een kwade bui. Mijn tweeling zus was een trouble maker ongelooflijk
hoeveel ik in een hoek stond te huilen voor haar ongehoorzaamheid.
Zij werd gestraft en moest in de hoek staan, maar ik had veel medelijden
met haar zo daarom stond ik ook in de hoek te huilen.

Het eten was vreselijk, vlees en lever en vrijdag gekookte vis, de lange gangen van het internaat hing vol, uren met de geur van de gekookte vis voor dat we gingen eten.
Ik kon deze vis geur niet verdragen, maar de non op vrijdag was niet een lieveling we moesten de vis eten, vaak met veel straf.
Ik zal niet schrijven wat gebeurde als je de vis niet kon eten.
Elke dag aardappelen, en een gekleurde vla en vrijdag jogurt.
Woensdag was chocolade vla.
Ik kan het gebouw heel goed heinneringen, twee zware houten deuren
met metalen grendels aan de zijkant.
Je moest trapped op om by de deuren te komen.
Onder de trappen was een kelder, dark, koud en niet een leuke plaats
om te verblijven.
Ja het leven op het internaat was voor vele niet gemakkelijk.
Misschien kunnen andere dit nog heinneringen, daarvoor dat er ook niet veel gereageerd word op dit PROGRAM BHIC.

Ondertussen ben ik beniewd wie gereageerd heeft op mijn verhaal.
Misschien kunnen jullie mij daar van op de hoogte houden.
Vele groetjes uit Sandpoint van mij Francesca Dees.
Het gaat jullie goed in Nederland. Veel bidden.
TOT ZIENS.

carla van der Burg zei op 11 juni 2021 om 23:30 uur

Francessca Dees hoe oud was jij toen je op het internaat zat? Ik zat er in 1963 ook . Was nog zo klein ik ben van 1957 herinneringen zijn vaag . Het was niet leuk op het internaat heb er jaren last van gehad. Gedrild en orde dat staat mij bij schortje en stoffen die mochten gelukkig op school uit. Aan mijn tafel in de eetzaal precies als op de foto die foto is zoals het was toen ik erop zat. Als wij erwtensoep kregen was er een groter meisje die dat heel lekker vond en zij at dan onze borden leeg De nonnen hadden dat niet door. Ha ha .ook e
zongen we liedjes na het eten van b.v.het vlooiencircus ja met een dubbele salto terug ja prachtig vond ik dat. Ik moest een keer voor straf naar de kerk de ingang was via het speelterrein langs het klimrek de hoek om en zo kwam je dan in de kerk. Zat gewoonlijk vooraan rechts derde rij. We verveelde ons dan natuurlijk trok pluisjes uit mijn kleren en blies dat dan die over het bankje naar het kind die naast mij zat en dan blies zij die terug ha ha vergeet ik ook nooit meer. De kerk is ook weg .De meeste van ons zijn al op leeftijd daarom zo weinig reacties. Mijn zus wil niet reageren ze wil er niet aan herinnerd worden tja de nonnen waren niet zo leuk hoor. Oke tot zover maar weer groetjes van mij

carla van der Burg zei op 11 juni 2021 om 23:46 uur

ik heb de jaren niet goed erop gezet dat ik op het internaat verbleef dat moet zijn vanaf 1962 tot en met 1965 dus begin 1966 was ik eraf . 3 jaar heb ik op het Antoniusgesticht gezeten. Mijn vader strief 8n 1962 aan een hersentumor mijn moeder trouwde 5 mei 1964 en ik kreeg een zusje 18 Februari 1965 van de nonnen kregen Marijke en ik beschuit met muisjes . Toen mijn andere halfzus geboren was die kwam op 28 Januarie 1966 woonde wij net thuis. Vandaar dat ik het niet goed vermeld heb over de jaren dat wij er zaten . Dus dat wilde ik nog wel nog vermelden. Groetjes

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 juni 2021 om 18:31 uur

Dank voor je reactie Carla. Ik zal Francessca hiervan via de mail op de hoogte brengen!

Diana Dankers-Hagenaars zei op 23 juli 2021 om 17:51 uur

Uit mijn kleuterschool en lagere schooltijd (1962-1971) kan ik (1958) me nog veel herinneren. Ik zat niet op kostschool maar was leerling van de Montessori-kleuterklas van soeur Fernanda. Montessori-onderwijs was in 1962 compleet nieuw in Nederland en zij mocht daar mee starten voor een kleine groep leerlingen. Die klas was gemengd, de jongens gingen daarna verder op de Canisiusschool. In het lokaal hadden we een kapel, piepklein, waar de jongens in mini-kazuifel de H. Mis opdroegen en de meisjes ''volk'' waren. Bij soeur Fernanda leerde ik al lezen en koper poetsen met mini-spulletjes. Natuurlijk waren er de Roze Toren en Bruine Trap behorend tot de Montessori-onderwijsmethode. Iemand schrijft over de stukjes oude krant die we als WC-papier moesten gebruiken. Zeker weten, dat klopt! En na enige tijd kreeg je één (1) velletje aangereikt vanuit een rieten mand om de boel mee af te vegen. We liepen om sloffen om de vloer netjes te houden. Daarna ging ik naar de eerste klas (nu groep 3) van ''blauw'' ofwel Sancta Maria omdat ons gezin tot de H. Jozef-parochie behoorde. De paralelklassen waren ''rood'', de kerk op de markt was de parochie. Ik leerde handwerken van soeur Cyrille (krokodiel als bijnaam). Muziek kregen we van soeur Angèle, zij had een handorgeltje. Soeur Béatrice was juf in de eerste, daarna juffrouw Timmermans, Van Gorcum en in de zesde soeur Rosalie. Wij gebruikten de Franse namen, we speelden op de kleine cour of de grote cour toen we ouder waren. Mijn nachtmerrie (foto heb ik nog) is de dag dat er een man met een stofjas aan de klas in kwam, aan een rammelende ketting trok hij een bruine beer het lokaal in. Ik vond het zó erg en zó fout, dat ik verontwaardigd thuis kwam. Verder herinner ik me de etensluchtjes tegen 12 uur. Vanuit het lokaal kon je de grote pannen zien. De klasgenoten die op kostschool zaten hadden de warme maaltijd 's middags. Ik herinner me de processie rondom het H. Hartbeeld in de tuin, de ''excursie'' naar de huishoudschool waar we ons met oefenen op naaimachines op onze toekomst gingen voorbereiden. Het schoolreisje ging naar het Tropenmuseum in Tervuren bij Brussel. Ik kan nog uren vertellen maar probeer dit verhaal eerst maar eens online te krijgen. Ik ben hier terecht gekomen door een rare gedachtenkronkel. De naam ''Alice Witmus'' schoot me te binnen. Ze kwam uit Den Haag en ik zat naast haar in de klas.

Winny vd graaf vroeger slappendel zei op 23 juli 2021 om 19:25 uur

Beste diana. Mijn vriendinnetje was alice witmus uit den haag. Alles wat jij verteld komt mij bekend voor. Ik zat vermoedelijk dus ook bij jou in de klas. Sr beatrice komt mij bekend voor en sr julia. Idd wij aten s middags warm op kostschool. Chocolade vlq kan ik mij niet herinneren wel yoghurt met suiker op woensdag in mijn geheugen. De school vond ik verschrikkelijk geen leuke berinneringen aan. Wel aan kostschool maar er zijn er dus ook die het vreselijk vonden. Ik niet. Wat raar dat anderen het zo traumatisch vonden. Het was wel erg streng en de straffen waren buiten proporties als ik daar op terug kijk en denk. Meisjes en jongens konden ook eigenlijk niet samen levensgevaarlijk. Mijn vriendje zat daar ook jules de korte. Ik kreeg is een centje van hem toen we op schoolreis gingen. Ik bezocht het in zijn chambret nou dat was een doodzonde en ik begreep helemaal niet wat ik verkeerd deed en waarom dat niet mocht. We waren nog zo onschuldig en snapte niet waar die hysterische reactie vandaan kwam.

carla van der Burg zei op 23 juli 2021 om 20:08 uur

Klopt Winny ze waren paranoia. Mijn bedje stond in de laatste rij naast mij sliep de enige jongen op onze slaapzaal( 1965 ) vlakbij de toiletten wat ik nooit vergeet van de nachtnon die aan het tafeltje met een klein kaarsrecht te lezen en dan ging slapen ons nog in de gaten hield.
v anuit haar vierkant houten hok met een raampje erin Zelfs hoe we sliepen gaf ze nog orders. Ik lag met opgetrokken knieën en ze gilde Carla benen naar beneden . Ik begreep totaal niet waarom ik zo niet mocht liggen. Herinner mij ook dat ik in de speelzaal een kind op mijn stoeltje ging zitten ik trok aan de rugleuning om haar eraf te krijgen maar hield het rugleuning alleen nog in mijn hand. Ojeeeee de hoofdnon werd erbij gedaald zuster superieur nog wel. Ik kreeg de opdracht het stoeltje te maken zonder gereedschap. Mijn zusje Marijke stond te huilen. En ze gaf stiekem een hamertje tik hamertje aan mij zodat ik toch iets had De nonnen verschrikkelijk de leukste was zuster Deodata dat was een schat woensdag middag wandelen had mijn been bezeert ik kon niet goed meelopen wel... voor straf kreeg ik geen appeltje bij de groenteman de rest wel maar.. omdat ik niet goed meegelopen had werd ik overgeslagen. Heb toen vaak gedacht als ik later groot ben kom ik die non een schop geven. Maar helaas had eerder langs moeten gaan . Het was afgebroken toen ik wilde gaan. Was dat even pech. Oke groetjes van mij ik heb er gezeten van 1962 tot en met 1965 ik ben geboren in 1957 was nog heel jong maar sommige dingen vergeet je nooit

Kroon monique zei op 27 januari 2022 om 20:56 uur

Hallo
Ik weet niet of iemand mij kent
Maar ben hier denk ik geplaatst geweest toen ik ongeveer 2 jaar was tot mijn 5 of 6 jaar
Zijn er hier mensen die mij wat meer kunnen vertellen
Ik wil super graag weten hoe ik was
Ik weet dat ik daar heel gelukkig was

Carla van der Burg zei op 27 januari 2022 om 21:13 uur

monique wat is jouw geboortedatum? In 1964 kwam er wel een tweejarig meisje erbij ben jij dat misschien dan?

Kroon monique zei op 27 januari 2022 om 21:22 uur

Ik denk rond 1968tot 1972 ongeveer

Carla van der Burg zei op 27 januari 2022 om 21:30 uur

Monique ik heb er gezeten van 1962 tot en met 1965 begin 1966 was ik er af Hopelijk is er iemand die je wat kan vertellen .

Kroon Monique (Maria) zei op 22 mei 2023 om 12:14 uur

Vera elshout kan u mij nog herinneren?

Agnes koernap zei op 9 oktober 2023 om 18:11 uur

Hallo, ik vraag me af of er iemand in de tijd van seur cosma, seur Josefien en seur superieur op het internaat heeft gezeten? Mijn tweeling zusje en ik waren daar ook maar weet niet meer welke jaren. Alles komt me heel bekend voor alleen de namen niet. Kinderen die daar toen waren, ellie smit, jeanne Mouwen, jeanne sebastiaan, lieve groetjes

Winny vd graaf zei op 9 oktober 2023 om 19:07 uur

Seur cosma die baam herinner ik mij vaag. Ik weet nog maar weinig namen van kinderen uit die tijd. Maar alle verhalen herken ik weer wel. Ik zal is flink in dozen met spullen uit het verleden gaan graven of ik iets tegen kom. In de 1e klas was er een meisje dat ook op kostschool zat ze hete jolanda en zat naast mij in de klas. En er was een meisje die vlak bij kostscho woonde in bergen op zoom ik ben daar wel is gaan spelen. Ze woonde waar nu de middelbare hotelschool is in een straatje.
Nou allemaal groetjes en totde volgende ronde

T baartmans van broekhoven zei op 2 februari 2024 om 18:52 uur

Ik hen op de Santa Maria.
in de Kloosterstraat gezeten in de jaren 1948 . 1954 en daarna op mulo van de Anthonius .

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.