Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kerk van O.L. Vrouw van Lourdes in Tilburg

RK kerken

We hebben het hier eigenlijk over twee kerken gewijd aan O.L. Vrouw van Lourdes. De eerste opende in 1921 de deuren en was een soort noodkerk, een tijdelijk onderkomen in een oude metaalfabriek. Pas in 1965 kwam daar een ander godshuis voor in de plaats, een modern gebouw met betonnen klokkentoren.

O.L. Vrouw van Lourdes
O.L. Vrouw van Lourdes (foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl)


De kerk van Onze Lieve Vrouwekerk van '65 lag óók aan het Lourdesplein en heeft ruim dertig jaar dienst gedaan. In 1998 werd er de laatste mis gevierd en in de nacht van 11 op 12 maart 2007 ging het in vlammen op.

Parochianen van vroeger zullen zich vast nog wel enkele pastoors van deze kerk voor de geest kunnen halen.  Zoals pastoor J. van Erp, die we hieronder op de foto zien. Uit de Piusalmanak blijkt dat hij de parochie in 1938 toegewezen kreeg. Hij was toen 43 jaar.

Ook in de jaren vijftig nog was pastoor Van Erp het vertrouwde gezicht voor de parochianen van O.L. Vrouw van Lourdes. De oudgediende werd toen in zijn taken bijgestaan door de kapelaans J. Lamers en E. van de Ven. In 1956 werd pastoor A.J.B. Vissers ingehaald.

Pastoor Van Erp
Pastoor J.J.W. van Erp (foto: colletie Katholiek Documentatie Centrum)


8

Reacties (8)

C.Schijvens zei op 29 mei 2020 om 16:41 uur

De architect van deze kerk was Jos Schijvens. Meer informatie kun je hierover vinden op www.josschijvens.nl
De kerk is gesloopt na de brand maar de toren is onaangetast en staat er nog steeds.

G.H. Gillissen-Heiting zei op 20 mei 2022 om 13:35 uur

Ik ben op zoek naar de heer J.H.J.M. Inderfurth die rond 2000 lid was van het parochiebestuur O.L.V. Van Lourdes, Hoevenseweg 2 in Tilburg.
Kunt u mij vertellen of deze parochie nog bestaat?

Norah zei op 20 mei 2022 om 19:19 uur

Wanneer u de naam van dhr. Inderfurth Tilburg invoert op internet treft u hem in
de -telefoongids- aan, plus het adres in Tilburg. Ik geef het hier niet door, vanwege de privacy.
Van de parochie zelf heb ik geen flauw idee, mogelijk iemand anders?
Mvg.

Trix Gillissen-Heiting zei op 20 mei 2022 om 20:18 uur

Fijn dat u reageert. Helaas had ik dat al geprobeerd. Ik trof daar 2 personen met die naam maar niet de juiste voorletters. Ik heb ze toch geprobeerd te spreken te krijgen, maar het ene nummer is niet in gebruik en het andere werd niet opgenomen; dat zal ik nog een keer proberen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 mei 2022 om 18:06 uur

Beste Trix, uit deze lijst van huidige parochies Tilburg maak ik op dat de parochie O.L.V. van Lourdes niet meer bestaat: https://www.bisdomdenbosch.nl/geloofsgemeenschappen/dekenaten-en-paroch…

Trix Gillissen-Heiting zei op 26 mei 2022 om 19:33 uur

Beste Thijs, dank voor je reactie, ik vermoedde het al, maar heb nu de bevestiging. Overigens heb ik het telefoonnummer van de heer Inderfurth toch gevonden, maar dat is niet meer in gebruik. Alle sporen zijn helaas doidgelopen. Maar fijn dat ik nu meer weet.
Hartelijk groetend,
Trix

Norah zei op 26 mei 2022 om 19:48 uur

Beste Trix,

Ik weet niet hoe degene die je zoekt met zijn voornaam heette, maar ik vond wel een Jacques Inderfurth die 8 jaar geleden(april 2014) in Tilburg overleden is. Hij werd geboren in Den Bosch.

Trix Gillissen-Heiting zei op 26 mei 2022 om 21:41 uur

Dag Norah,
Ik heb deze meneer niet persoonlijk gekend maar zocht hem namens de stichting Monument Doldersum. Het is een te lang verhaal om uit te leggen. Zijn voornaam ken ik niet, zijn voorletters zijn J.H.J.M. dus het zou hem kunnen zijn. Ik ga er maar vanuit dat hij is overleden of verhuisd.
Dank in elk geval voor het speurwerk en de terugkoppeling!
Hartelijke groet.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.