Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kerk van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in Tilburg

RK kerken

De kerk van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand aan de Gasthuisring werd in gebruik genomen in 1956. Opvallend is de korte duur dat dit gebouw als godshuis dienst heeft gedaan. Al in 1974 werd het aan de eredienst onttrokken.

Inwijding van de O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand
Consecratie van de kerk, 1955. Op het priesterkoor v.l.n.r. kapelaan Van Oort, pater Neyens msc, de acolieten Piet Bertens en Wil van den Hout en een priesterneef van pastoor Jansen. (Foto: Schmidlin, bron: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 092888) 

Welke herinneringen heb jij nog aan het roomse leven, zoals zich dat afspeelde in en rondom de kerk van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand? En aan de geestelijken van vroeger? Een van de pastoors die veel parochianen zich nog wel zullen herinneren is Kees Wetzer (1915-1991). Deze priester werd op 1 oktober 1963 benoemd tot pastoor van de parochie Gasthuisring en de O.L. Vrouwekerk. Hij kwam niet onbeslagen ten ijs. Zo was hij al eerder kapelaan in Heusden, Zeeland en Tilburg.

Op de foto hieronder zien we Wetzer in zijn jongere jaren, als aalmoezenier, terwijl hij tijdens de Heilige Mis de communie uitreikt. Dit was tijdens een verkenners-kamp in Zeeland in 1946. Het waren de verkenners van de parochie Heilige Martelaren van Gorcum in de Tilburgse wijk de Besterd.

Consecratie van de kerk
C (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. )
Pastoor Wetzer
Pastoor C.J.M. Wetzer (foto: collectie BHIC)
14

Reacties (14)

Henny Jansen zei op 13 oktober 2018 om 18:00 uur

Lang , heel lang geleden alweer is dat de notabelen het voorrecht
genoten en wisten wat O.L. Heer voor bijzonder werk ze deed. Pastoor Karel Jansen....wie kent hem niet......Kapelaan ven Oord ...wie kent hem niet. Kapelaan Roelofs , die later Pastoor werd.Dan had je onze goede vriend; Kees Wetzer;een echte Boschenaar. Had als aalmoezenier gewerkt met militairen en wist dus een beetje hoe jonge mensen zoekende waren in het grote doolhof der R.K. Kerken. Zo is mijn broer nog héél lang misdienaartje geweest...dáár ginder ergens in de Gasthuisstraat, in Tilburg. Hij is nu inmiddels 72 jaar. Het was de tijd waarin "sprookjes"nog echt waren.. ......

Marilou NillesenBHIC zei op 14 oktober 2018 om 15:08 uur

Jee Henny, wat beschrijf je dat feeëriek! Je maakt de sfeer uit die tijd op deze manier wel heel tastbaar, dank daarvoor!

Frans de kok zei op 3 juni 2020 om 11:02 uur

Aan welke straat lag het patronaat?

Henny zei op 4 juni 2020 om 01:14 uur

Het patronaat lag (ligt dacht ik nu nog) aan de Vredeman de Vriesstraat. De parochiekerk aan de Gasthuisstraat. is later veranderd in de Gasthuisring. Ik dacht dat er nu nog een gedeelte van staat...

Lidy Peters zei op 14 november 2021 om 21:54 uur

Pastoor Kees Wetzer, afkomstig uit een gezin in ‘s Hertogenbosch met 15 kinderen was mijn oom. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik met mijn ouders, broertjes en zusjes bij hem op bezoek ging. Wij mochten spelen op de zolder vd pastorie en in de grote tuin. Kent iemand Lien Cooijmans/Lien Kooijmans? Zij werkte in de pastorie.
Ik zou graag met haar in contact komen.

Lidy Peters zei op 14 november 2021 om 21:54 uur

Pastoor Kees Wetzer, afkomstig uit een gezin in ‘s Hertogenbosch met 15 kinderen was mijn oom. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik met mijn ouders, broertjes en zusjes bij hem op bezoek ging. Wij mochten spelen op de zolder vd pastorie en in de grote tuin. Kent iemand Lien Cooijmans/Lien Kooijmans? Zij werkte in de pastorie.
Ik zou graag met haar in contact komen.

Henny zei op 15 november 2021 om 13:30 uur

Dag Lidy. Ik lees je bericht en kan dus inderdaad een reactie geven op je vraag. Lien Cooijmans/Lien Kooijmans ken ik ,ja. Toen je oom (onze Pastoor) Kees Wetzer als Pastoor in de Gasthuisring ,in de nieuwe Kerk zijn intrede deed stond de hele parochiegemeenschap met bloemen en fakkels langs de weg te zwaaien naar "hem", die nieuwe Pastoor die ze eigenlijk maar met een schimp voorbij zagen lopen, al knikkend naar zijn nieuwe parochianen. Die Lieve 'goeie meens'...
(Tilburgs) werd een moderne pastoor die meeging in zijn tijd van toen. Jongere mochten weleens een balletje trappen op het kerkplein. Achteraf kan ik nu zeggen dat het toch een bijzondere
lieve man was. Ik heb aan hem hele fijne herinneringen. Zo mocht ik een tijdje op de Pastorie (pastoorshuis) komen logeren omdat ik een moeilijke jeugd had toen. Daar was Lien en Lien was lief en Lien hoorde er gewoon bij. Later begreep ik dat Lien gewoon goed bevriend was met jouw Oom Kees. Ze woonde toen aan de Postelse Hoeflaan. Ik weet het nummer niet meer. Ik ben weleens bij Lien op bezoek geweest en ze kwam ook een keertje bij ons Ria en mij.
Ik weet ook dat je oom Kees en onze Pastoor Kees ziek werd en hij toen in de nabijheid van de Theresiakerk heeft gewoond. Lien was haar tijd ver vooruit en werd zowaar de eerste "mantelverzorgster'
n.l. van jouw oom kees. Ria en ik zijn hen toen samen nog gaan opzoeken met een grote bos bloemen. Dat is wat ik weet van jou lieve oom Kees en mijn onvergetelijke goeie pastoor Kees Wetzer.
Ik weet in het geheel niet waar Lien woont en of ze nog leeft. Dat weet ik niet. Maar omdat je vraag zo fijn bij me binnenkwam dacht ik; 'Ik wil dat Lidy dit best mag weten want tja, Ik mis zulke personen weleens. Het was en blijft voor mij een dierbaar iemand; Pastoor Kees Wetzer. Hopelijk heb je hier wat aan. Dag. Beste groetjes/Henny.

Henny Jansen zei op 15 november 2021 om 13:43 uur

Naberichtje.
Lidy. Zou het misschien lukken als je eens contact opneemt met het regionaal archief b.v. Dat je dan eens kunt zoeken naar het laatste adres van Lien Cooijmans/Koooijmans. Zou dat wat zijn?? je moet maar zien . Dag hoor. Henny.

Norah zei op 15 november 2021 om 16:36 uur

Goedemiddag,

Iets uitgebreider, mogelijk is er informatie in te winnen bij www.regionaalarchieftilburg.nl
Andere mogelijkheid -de telefoongids- online. En -Adres onbekend- zondagmiddag op radio 5.
Mvg.

Lidy Peters zei op 12 juni 2022 om 12:17 uur

Beste Henny, excuus dat ik helemaal niet meer gereageerd heb op jouw snelle reactie in november 2021. Echt vergeten en dat zag ik nu pas. Inmiddels is onze familie er achter gekomen dat Lien, officieel Line, niet meer leeft. Zij is in november 2002 overleden. Kan ik jou ook mailen want ik heb een vraag die ik liever per mail aan je stel.
Nog hartelijk bedankt!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 juni 2022 om 13:50 uur

Hallo Lidy, ik zal Henny mailen en je vraag doorgeven. Hartelijke groet,

Lidy Peters zei op 28 juni 2022 om 14:03 uur

Dank je wel!

Lucien Bleekemolen zei op 6 maart 2024 om 15:06 uur

Ik zou graag in contact komen met Lidy Peters, Heb meer informatie

Lidy Peters zei op 16 maart 2024 om 22:43 uur

Beste Lucie,

Ik dacht dat ik al geantwoord had op jouw bericht, maar ik zie het niet staan.
Vermoedelijk is er iets mis gegaan.
Wat fijn dat je meer informatie hebt! Mijn adres: l.peters874@upcmail.nl
Ik hoor graag van je!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.