Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kerk van O.L. Vrouw Rozenkrans in Tilburg

RK kerken

De neogotische kerk van O.L. Vrouw Rozenkrans werd ontworpen door architect Hubert de Beer en ingewijd in 1898. Het godshuis lag aan de Hasseltstraat en kreeg al gauw de bijnaam 'Hasseltse Kerk'.

R.K. kerk van O.L. Vrouw Rozenkrans
R.K. kerk van O.L. Vrouw Rozenkrans (foto: BHIC / F. v.d. Pol)


In 1998 vond er de laatste eredienst plaats en inmiddels is het gebouw, met de opvallende stalen toren, een wijkcentrum.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Op de foto's hieronder zien we een van de pastoors van de Hasseltse Kerk, dhr. J.H.J. (Jan) Martin. Hij bediende de parochie in de jaren vijftig en zestig.

In de Piusalmanak lezen we dat pastoor Martin in 1951 in de parochie werd ingehaald. Hij was toen 41 jaar.  Midden jaren vijftig had hij 4602 katholieke inwoners onder zijn hoede. In zijn taken als pastoor werd hij toen bijgestaan door twee kapelaans, te weten M. Langerwerf en J. van de Rijt.

 

 

 

 

 

Foto's van pastoor Martin:

Pastoor Martin
Pastoor Jan Martin (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Pastoor Martin
J.H.J. Martin (eerste rij, midden) als directeur-voorzitter van de afdeling Best van het Rooms-Katholiek Verbond De Jonge Werkman. (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


2

Reacties (2)

José Koevoets van wijk zei op 21 april 2023 om 07:43 uur

Beste Lezer,
Is het mogelijk om er achter te komen wanneer het Heilig Vormsel was in 1978 in de Hasseltse kerk in de Hasseltstraat 194 in Tilburg?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 juni 2023 om 15:24 uur

Beste José, hiervoor kun je nog het beste contact opnemen met onze collega's van het Regionaal Archief Tilburg ( https://www.regionaalarchieftilburg.nl/ , tel. 013 549 45 70 , mail: info@regionaalarchieftilburg.nl ). Zo beheren zij het archief van de Parochie Hasselt: O.L.Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans te Tilburg, ca. 1887-2005, waarin mogelijk het antwoord te vinden is.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.