Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

O.L. Vrouw Rozenkrans in Eindhoven

RK kerken

De O.L. Vrouw Rozenkrans werd in 1959 in gebruik genomen. Overal in Brabant verrezen toen nog rooms-katholieke kerken, vaak ook in eenzelfde sober-moderne stijl. Om de snelle groei van de steden op te vangen werden nieuwe parochies gesticht.


O.L. Vrouw Rozenkrans, foto: P. Stawinski, collectie RHCe

De kerk van O.L. Vrouw Rozenkrans, 1985 (foto: P. Stawinski, bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nr. 65134)

Zo ook in Tongelre. Het kerkgebouw was een ontwerp van de architecten H.W. en G.H.F. de Valk, de vader en zoon die wel meer kerken in Brabant op hun naam hadden staan.

De bouwpastoor van de parochie was A.W. Verwij. Hij was 40 jaar, toen hij in de zomer van 1955 de opdracht kreeg om de nieuwe kerkgemeenschap in het stadsdeel Tongelre leven in te blazen. Er was toen nog geen kerk. Die opende, zoals gezegd, pas vier jaar later de deuren.

In 1985 werd het gebouw weer aan de eredienst onttrokken, als een gevolg van teruglopende bezoekersaantallen.

De kerk is vervolgens gesloopt, maar niet volledig. De toren herinnert nog aan de vroegere parochie van Tongelre.

Op de plek van het gesloopte gebouw verrees de Jozef en Mariakerk. Deze werd in 1987 in gebruik genomen. Het gebouw staat er nog steeds, maar is al sinds 2009 aan de rooms-katholieke eredienst onttrokken.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.