Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Notre Dame (Het Witte Klooster) in Tilburg

Kloosters

De noodzaak van het stichten van een noviciaat voor de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart deed zich al in Waalwijk voor. Ze bouwden het noviciaat in 1915 op een terrein dat aangekocht was door de Missionarissen van het H. Hart (paters MSC) van de Bredaseweg, niet ver van hun eigen klooster.

Klooster Notre Dame in 1915 (collectie Regionaal Archief Tilburg) Voor de bekostiging ervan en om in hun levensonderhoud te voorzien werkten de zusters in het onderwijs, hadden ze een pension voor dames en deden ze maatschappelijk en pastoraal werk. Ze werden in Tilburg ‘Gutjesnonnen’ genoemd, vanwege de gootvormige inkeping in de kap waardoor deze een hartvorm kreeg.

Architect van het noviciaat was F.C. de Beer, die in 1904 al een ontwerp had getekend. Het klooster werd ingezegend op 21 juli 1915.

Jan Strik realiseerde in 1958 een forse uitbreiding met onder meer een noviciaat en een kapel. In 1980 verrees het nieuwe kloosterbejaardenoord Huize Notre Dame naar ontwerp van architectenbureau Wiegerinck uit Arnhem.

Nieuwbouw (foto: Jan Smits)

De gebouwen van Jan Strik zijn in 1992 gesloopt voor de nieuwbouw van een kloosterverzorgingshuis door Jos. Bedaux. Er volgden nog enige renovaties en verbouwingen. Thans is in acht gebouwen onder meer het kloosterverzorgingshuis voor de zusters en paters MSC gevestigd, alsmede het provincialaat en archief. Het aantal niet-religieuze bewoners neemt steeds meer toe.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's
  1. Klooster Notre Dame in 1915 (collectie Regionaal Archief Tilburg, fotonummer 000228)
  2. Nieuwbouw (foto: Jan Smits)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.