Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjespensionaat Sint Anna en Le Sacré Coeur in Oudenbosch

Internaten
Pensionaat Sint Anna lag aan de Markt 61 en hoorde bij het gelijknamige moederhuis van de Franciscanessen van Oudenbosch. Op dat pensionaat zaten meisjes van zes tot jongedames van rond de twintig jaar. De zusters brachten er namelijk leerlingen onder van hun lagere school, ulo, huishoudschool "Sint Agnes" en kweekschool "Le Sacré Coeur".
Pensionnaires in de gymzaal
Physisch cabinet
De refter
Speelweide pensionaat Sint Anna

Van oorsprong hielden de zusters zich bezig met het onderwijs aan arme en minder vermogende meisjes, de zorg voor weesmeisjes en wijkverpleging. In de loop van de twintigste eeuw breidden de religieuzen hun doelgroep echter flink uit.

Op het internaat Sint Anna huisvestten zij de pupillen van hun ulo, huishoudschool en kweekschool. Die laatste school kreeg in 1902 een eigen gebouw met internaat, zoals gezegd onder de naam Le Sacré Coeur. De jongedames die daar intern zaten, hadden waarschijnlijk net wat meer vrijheid en privacy dan de andere, veelal jongere leerlingen van de zusters.

Aan de Sint Annastraat was sinds 1937 bovendien het noviciaat van de zusters gevestigd. Daar doorliepen vrouwen met een roeping een proefperiode, die uit moest wijzen of zij geschikt waren het kloosterleven. Zij werden er voorbereid op hun toetrede tot de congregatie, bezegeld door het afleggen van de eeuwige geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Hoewel het noviciaat in een andere straat lag, maakte het gebouw dankzij een luchtbrug toch deel uit van het klooster. Dat het gebouwencomplex bovendien twee kapellen telde, verminderde het aantal redenen om over straat te gaan nog verder.

Naast de genoemde internaten hadden de zusters sinds 1922 ook een externaat. Dat was een vrij zeldzame schoolvorm, waarbij de leerlingen niet in het klooster, maar bij de lokale bevolking werden ondergebracht.

Eind jaren zestig werd 'de kweek' een pedagogische academie. De ulo werd een mavo en voortaan kon je bij de zusters ook naar de havo en het atheneum. Ook kon je nog steeds bij hen naar de huishoudschool.

In 1993 verhuisden de zusters naar het nieuwe Sint Annaklooster aan de Sint Bernaertstraat. Maar wanneer werd het pensionaat eigenlijk gesloten?

Deel hieronder jouw herinneringen aan het kostschoolleven bij de zusters.

Foto

Collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nrs. 1a25120, 1a28457, 1a28460, 1A7600

2

Reacties (2)

Marijke Vermeulen zei op 10 maart 2019 om 23:20 uur

Ik heb daar op de lagere school gezeten .Een ik heb daarhele leuke leerzame tijd gehad. De meeste waren leuke nonnen. Veel geleerd, o.a. muziek en ballet lessen .Ook in de klas was goed onderwijs. Ook wellevenheids lessen gehad. Aan dit alles heb ik heel veel gehad . Ik kijk er met heel veel plezier op terug .Groetjes Marijke.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 11:22 uur
Hallo Marijke, bedankt voor je berichtje. Wat goed te lezen dat je daar zulke fijne herinneringen aan hebt overgehouden. In welke tijd heb je daar (ongeveer) gezeten?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.