Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjespensionaat Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Oerle

Internaten
Op het pensionaat O.L. Vrouw van Lourdes aan de Oude Kerkstraat zaten van oorsprong meisjes van de bewaarschool (kleuters), taalschool en handwerkschool. De 'pensionnaires' kregen les van de Zusters van Liefde van Tilburg, bij wie zij ook voor enkele jaren introkken voor die gedegen christelijke opvoeding.

Naast scholen en een internaat hadden de zusters in Oerle hun Paulusklooster. De drie waren nauw met elkaar verbonden. De internen van toen zullen zich bovendien de kloostertuin herinneren, waarin misschien wel de eerste Lourdesgrot van Noord-Brabant stond. Maar of zij daar ook vaak mochten komen?

Rond 1960 lag de situatie weer wat anders, blijkt uit de Piusalmanak. De zusters hadden op dezelfde locatie toen een lagere school, een ulo en zij gaven ook 'voortgezet lager onderwijs'. Vroeger, met name na de oorlog en tot aan de invoering van de Mammoetwet, kwam het voor dat lagere scholen niet zes maar acht klassen hadden. En soms ging je voor die twee 'kopklassen' naar een aparte school. Dit vglo-onderwijs werd vooral door meisjes gevolgd.

Als onderwijzeressen hebben de zusters tot in 1968, toen zij vertrokken, hun stempel gedrukt op de vorming van vele generaties vrouwen uit Oerle en omgeving.

Zat jij bij de zusters op school? Deel het met ons, door hieronder een reactie achter te laten.

Of wil je eerst nog wat meer lezen over dit internaat? Klik dan hier.

Foto's

Knipcursus (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 1A7751)
De Lourdesgrot van pensionaat Onze Lieve Vrouw van Lourdes, 1953 (foto: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nr. 227048)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.