Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Oerle

Internaten

Op het pensionaat O.L. Vrouw van Lourdes aan de Oude Kerkstraat zaten van oorsprong meisjes van de bewaarschool (kleuters), taalschool en handwerkschool. De 'pensionnaires' kregen les van de Zusters van Liefde van Tilburg, bij wie zij ook voor enkele jaren introkken voor die gedegen christelijke opvoeding.

Naast scholen en een internaat hadden de zusters in Oerle hun Paulusklooster. De drie waren nauw met elkaar verbonden. De internen van toen zullen zich bovendien de kloostertuin herinneren, waarin misschien wel de eerste Lourdesgrot van Noord-Brabant stond. Maar of zij daar ook vaak mochten komen?

Rond 1960 lag de situatie weer wat anders, blijkt uit de Piusalmanak. De zusters hadden op dezelfde locatie toen een lagere school, een ulo en zij gaven ook 'voortgezet lager onderwijs'. Vroeger, met name na de oorlog en tot aan de invoering van de Mammoetwet, kwam het voor dat lagere scholen niet zes maar acht klassen hadden. En soms ging je voor die twee 'kopklassen' naar een aparte school. Dit vglo-onderwijs werd vooral door meisjes gevolgd.

Als onderwijzeressen hebben de zusters tot in 1968, toen zij vertrokken, hun stempel gedrukt op de vorming van vele generaties vrouwen uit Oerle en omgeving.

Zat jij bij de zusters op school? Deel het met ons, door hieronder een reactie achter te laten.

Of wil je eerst nog wat meer lezen over dit internaat? Klik dan hier.

Foto's

Knipcursus (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 1A7751)

Lourdesgrot van pensionaat O.L. Vrouw van Lourdes, 1953 (foto: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nr. 227048)

6

Reacties (6)

Frieda van Hoof-Verhoeven zei op 25 maart 2019 om 13:38 uur

Ik heb van 1955 t/m 1958 intern op de mulo gezeten. Heb een heel fijne tijd gehad en ben daar ook heel zelfstandig geworden. Waar ik nog steeds blij om ben. Heb ook nogcontacten met klasgenoten.

Marilou NillesenBHIC zei op 25 maart 2019 om 21:50 uur

@Frieda: Mooi om te lezen dat je daar zo'n fijne tijd hebt gehad. Die zelfstandigheid zul je daar snel onder de knie hebben gekregen, neem ik aan ;) Bedankt voor je berichtje!

Annelies v. Iersel zei op 9 april 2019 om 11:19 uur

Ik heb slechts 1 jaar op kostschool gezeten in Oerle. Het schooljaar 1952/1953, 1e klas van de MULO. Ook al was het maar 1 jaar, toch heeft dat ene jaar een positief effect gehad op wie ik nu ben. Onuitwisbare herinneringen. Strenge maar liefdevolle nonnen! Ik zou nog weleens wat meisjes van toen terug willen zien. Tonny Mattaar, Corrie Lagarde, Marij v. Berlo?

Marilou NillesenBHIC zei op 10 april 2019 om 12:59 uur

Nou Annelies, dat is goed te horen! Nu zijn we wel nieuwsgierig om welke onuitwisbare herinneringen het gaat; kun je een tipje van de sluier oplichten?

En wie weet, lezen Tonny, Corrie en Marij dit wel. Dat zou helemaal mooi zijn :)

Inge van Griensven zei op 4 augustus 2019 om 00:08 uur

Ik heb op de lagere school daar gezeten klas 4.5 en 6. Heb ook een hele prettige tijd gehad. Jammer dat het gebouw weg is, de Jan Baptistschool nu heeft niets van het oude pand behouden. Zou graag nog met interne schoolkinderen van toen in contact willen komen. Het was in de jaren 1959, 1960 en 1961. De regelmaat en discipline heb ik daar geleerd en nog steeds beschik ik daar ten volle over. In mij nog altijd een klein nonnetje, religieus en sociaal hardwerkend.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 augustus 2019 om 08:48 uur

Mooi gezegd, Inge, en fijn om te horen dat die kostschoolopvoeding zo positief voor je heeft uitgepakt. Heb je tijdens die jaren trouwens nog overwogen om in te treden? Ik hoop dat je reactie gaat helpen om weer in contact te komen met andere oud-leerlingen. We houden de reacties hier in de gaten.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.