Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjesinternaat Mater Misericordiae in Tilburg

Internaten
'Intens godsdienstig', zo is de leraressenopleiding op Mater Misericordiae (Moeder van Barmhartigheid) wel eens omschreven op basis van de meditatiestof in een hulpboekje voor de kwekelingen. Zij zaten op een kostschool van de Zusters van Liefde van Tilburg, ook wel 'Zusters van de Oude Dijk' genoemd.

Internaten kunnen onder andere worden onderscheiden op basis van hoe duur en prestigieus zij waren. Hoge kostgelden hield de meisjes uit minder welvarende gezinnen buiten de deur, wat de prestigieuze status in stand hield. Vergeleken met zulke internaten in Brabant, zoals Regina Coeli in Vught, behoorde dat van Mater Misericordiae in Tilburg tot het goedkopere segment.

Het pand waar je als kwekeling studeerde en woonde bood eveneens onderdak aan zusters en aan de administratie. Het enorme gebouwencomplex telde maar liefst drie kapellen: de grote kapel, de novicenkapel en de postulantenkapel. Aangezien die laatste twee bestemd waren voor zusters in opleiding, zullen de pensionnaires van de kweekschool in de grote kapel welkom zijn geweest.

Via vierjarige cursussen werd je opgeleid tot onderwijzeres voor het lager onderwijs. Van oorsprong was deze opleiding mede bedoeld om het tekort aan geestelijken in het onderwijs op te vullen. De Fraters van Tilburg leidden met hetzelfde doel frater-onderwijzers op, op hun kostschool Sint Stanislaus aan de Fraterstraat. 

In 1969 werd de kweekschool omgezet in een pedagogische academie en 1985 in een pabo. Het kloostergebouw aan de Oude Dijk werd in 1991 gesloopt.

Foto's

Tilburg, Oude Dijk, 1930, personeel en leerlingen van kweekschool Mater Misericordiae (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg. id.nr. 051910)
Tilburg, Oude Dijk, 1935, examenklas van kweekschool Mater Misericordiae met geheel links op de voorgrond juffrouw Gerritse (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 051911, herkomst: Katholiek Documentatie Centrum, Nijmegen)

Bronnen

Annelies van Heijst, Marjet Derks, Marit Monteiro, Ex caritate: Kloosterleven, apostolaat en nieuwe spirit van actieve vrouwelijke religieuzen in Nederland in de 19e en 20e eeuw. Hilversum, 2010.
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Wim Deetman, Seksueel misbruik van en geweld tegen meisjes in de rooms-katholieke kerk. Een vervolgonderzoek. Amsterdam, 2010
Website Wiki Midden-Brabant, lemma: Kweekscholen

2

Reacties (2)

dorotique zei op 11 maart 2019 om 16:13 uur

ja hier heb ik op kostschool gezeten bij zuster Ancilla van 1962 t/m 1964

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 21:40 uur
Bedankt voor je berichtje, Dorotique. Welke herinneringen heb je aan die tijd, kun je daar iets meer over vertellen?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.