Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Maria Mediatrix in Oosterhout

Internaten

Internaat Maria Mediatrix stond onder de bezielende leiding van de Catechisten van Breda. Je had dus geen nonnen voor de klas, zoals op veruit de meeste katholieke kostscholen voor meisjes, maar in heilige ijver deden deze vrome leken absoluut niet voor hen onder.

Er blijkt maar weinig informatie te vinden over het zogeheten 'vormingscentrum' van deze Catechisten van de Eucharistische Kruistocht, zoals de vereniging officieel heette. Deze vereniging was van oorsprong gericht op de godsdienstige en zedelijke ontwikkeling van fabrieksmeisjes. Vroeger werden hun "EK-huizen" dan ook vaak in de nabijheid van een fabriek gevestigd. De arbeidsters konden in zo'n huis samenkomen onder leiding van de Catechisten. De vereniging legde zich later ook toe op wijkwerk.

Omdat niet duidelijk is hoe het er in hun kostschool in Oosterhout aan toe ging, zou het heel fijn zijn als leerlingen van toen hieronder hun verhalen daarover willen delen. Foto's zijn er nog wel, gelukkig. Op die hiernaast zien we bijvoorbeeld de kapel en de weelderige tuin van het internaatshuis.

Bron

Mededelingenblad van de heemkundekring "De Heerlijkheid Oosterhout" jrg. 26, nr. 2 (2002).

Foto's

Collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nrs. 1A19381, 1A19382

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.