Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Mariaklooster in Maarheeze

Kloosters

Op het moment dat de Zusters van de Voorzienigheid van Ruillé de bisschop toestemming vroegen zich in het bisdom ‘s-Hertogenbosch te mogen vestigen, vroeg pastoor Jansen van Maarheeze om zusters voor zijn parochie. In 1924 kocht het kerkbestuur de oude school, met een woning, erf, tuin en bouwland en schonk dat aan de zusters.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Architect C. Roffelsen uit Helmond verbouwde het huis tot een klooster, waar de zusters zich op 27 april 1926 vestigden. Het lag aan De Hoge Weg naast de Mariaschool, die 1 mei werd ingezegend. Op 11 juni 1927 was de Sint Jozefschool tegenover het klooster klaar, gebouwd door dezelfde architect. Hier hadden de zusters een kleuterschool en op de verdieping een naaischool. In 1930 begonnen ze met een afdeling van het Wit-Gele Kruis.

Toen in 1972 de onderwijsstichting Sint Gertrudis werd opgericht hebben de zusters Maarheeze verlaten. De drie laatste zusters gingen in 1976 bij de clarissen in Eindhoven wonen.

De communiteit heeft een halve eeuw een sociale rol gespeeld in de samenleving van Maarheeze. Wie herinnert zich hen nog?

Het voormalige klooster was een tijdlang bewoond als antikraakpand en werd daarna in gebruik genomen door de Stichting Memento Mori.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.