Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Rijsbergen

Lourdesgrotten

In 1938 verrees op initiatief van pastoor Verbunt naast de kerk een Lourdesgrot. Verbunt was een groot propagandist van de Mariadevotie en de grot werd dan ook opgenomen in de huwelijksceremonie. Na de inzegening van het huwelijk ging het bruidspaar (de bruid?) via de sacristie naar de Lourdesgrot om de zegen van Maria over het huwelijk af te smeken.



Foto: Heemkundekring De Drie Heerlijkheden

Foto's: Heemkundekring De Drie Heerlijkheden

Foto: Heemkundekring De Drie HeerlijkhedenIn juni 1938 werd op initiatief van pastoor Verbunt naast de kerk een Lourdesgrot ingewijd. Zoals gezegd was Verbunt een groot propagandist van de Mariadevotie en dat berperkte zich niet alleen tot de Lourdesgrot. In 1920 had hij de bedevaart van Katholiek Nederland naar Lourdes opgericht en ook was hij de initiatiefnemer geweest voor de oprichting van elf Maria-veldkapellen in Rijsbergen.

Op zijn aansporing metselde ook menige inwoner van Rijsbergen een tegel van OLV van Altijddurende Bijstand in de muur van zijn huis in ter bescherming van huis en gezin, waarvan er nog vele zijn te zien.

De Lourdesgrot stond in de tuin van de pastorie, tussen de kerk en het nonnenklooster in. Hij werd gebouwd door de firma Decor Wed. Frans Janssens & Zonen uit Westmeerbeek-Dorp, een van de gespecialiseerde bedrijven die er toen waren, vooral in België. In 1939 werden bij de grot banken geplaatst, gemaakt door de Rijsbergenaar Th. Rombouts.

In 1999 moest deze Lourdesgrot plaatsmaken voor de nieuwbouw van gemeenschapshuis Koutershof. Vrijwilligers begonnen in juli 2000 aan de bouw van een nieuwe Lourdesgrot op het kerkhof. Het Mariabeeld werd gerestaureerd. Op 13 augustus 2000, de zondag voor het feest van Maria Ten Hemelopneming, is de nieuwe grot ingezegend door pastoor Frans Verheije.



Jan Bastiaansen van de heemkundekring De Drie Heerlijkheden maakte foto’s van deze dag: onder anderen de bouwers van de grot dragen het Mariabeeld naar zijn nieuwe plaats en plaatsen het in zijn nis.

 Foto’s: HKK De Drie Heerlijkheden, nrs. R00062R00064 en R00066. Fotograaf: Jan Bastiaansen, 2000.

Nog steeds speelt de grot een rol in het parochieleven: iedere vrijdagmiddag in mei en oktober wordt er bij de grot gezongen en gebeden. En er branden altijd wel kaarsjes of waxinelichtjes.


Foto: Heemkundekring De Drie Heerlijkheden

Met dank aan Jos Kennis, secretaris van het kerkbestuur, voor de vriendelijk ter beschikking gestelde foto en informatie en aan de Heemkundekring ‘De Drie Heerlijkheden’ uit Rijsbergen voor hun foto's, inlichtingen en het artikel van José-Buiks-Hendrickx, Religieus erfgoed in de gemeente Zundert.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.