Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Oirschot

Lourdesgrotten

Aan de Koestraat in Oirschot stond sinds 1835 het klooster Nazareth van de zusters Franciscanessen van Oirschot, een sober gebouw met binnenplaats. De neoclassicistische kapel uit 1860 werd in 1907 vervangen door een neoromaanse. In die kapel was een Lourdesgrot opgenomen.

Foto: Museum 4 Quartieren, nr. CPB012A010Nazareth

Deze foto van de Lourdesgrot-in-nis zal gezien de omlijsting van de nis niet lang na de ingebruikname van de nieuwe kapel genomen zijn, zeg maar circa 1910. Een exacte bouwdatum van de grot hebben we niet, tenzij we aannemen dat de nis al tot het oorsponkelijke bouwplan behoorde. De foto is vriendelijk beschikbaar gesteld door Museum 'De Vier Quartieren', Collectie Piet Bogmans, nr. CPB012A010.

Bijsterveld

Uit dezelfde bron is de foto hieronder van de Lourdesgrot in de tuin van het Studiehuis van het Gezelschap van Maria, ofwel het scholasticaat, de eigen priesteropleiding van de paters Montfortanen die sinds 1903 het kasteel Bijsterveld als klooster in gebruik hadden. De opleiding zelf stond onder bescherming van O. L. Vrouw Koningin der Harten.

Drie jaar nadat de paters Bijsterveld als klooster in gebruik hadden genomen, in 1906 dus, brandde hun kapel af. Die werd in 1910 herbouwd. Achter het klooster ligt een fraaie tuin, waarin waterpartijen afwisselen met gazons en oude beplanting. Hier moet ook de Lourdesgrot hebben gestaan. Wanneer hij is afgebroken weten we niet.

Foto: Museum Vier Quartieren, nr. 007a008 (2)Het gebouw werd in 2009 aan de gemeente Oirschot verkocht en de laatste paters verlieten Bijsterveld in december 2011. Foto: Museum 'De Vier Quartieren', Collectie Piet Bogmans, fotonr. CPB007A008.

Sint Joris

In 1864 werd het oude Sint-Jorisgasthuis vervangen door een nieuw gasthuis met klooster en kapel. Ruim een eeuw later, in 1966 startte de bouw van Verzorgingshuis Sint Joris, aan de Sint Jorisstraat.

Het klooster aan de Gasthuisstraat bezat blijkens deze foto van rond 1948 ook een Lourdesgrot, die vermoedelijk rond 1966 afgebroken is.

Op de foto zien we bovenaan Theo van de Loo en in het midden Harrie van Cuijk. Foto: Museum 'De Vier Quartieren', Collectie Theo van de Loo, fotonr. CTL122A001.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.