Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Halsteren

Lourdesgrotten

Op het mooi onderhouden kerkhof van Lepelstraat vind je deze intieme plek voor meditatie en gebed, in de vorm van een soort Lourdesgrot. Een soort, want hoewel er veel onderdelen van de traditonele Lourdesgrot aanwezig zijn, wijkt dit ensemble op een essentiële manier af van de traditionele Lourdesgrot.

© BHIC/Frans van de Pol, 2018Kerkhof

Het beeld van Maria is het bekende beeld in wit en blauw van de H. Maagd met rozenkrans die zich bekend maakt als O.L. Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis. Er is ook een beeldje van een knielende Bernadette. Uniek zijn de toegevoegde schaapjes (althans, we zijn die in Brabant nog niet eerder tegen gekomen).

Maar wat ontbreekt is de eigenlijke grot. Maria staat wel in een nis, in een soort berg van opgemetselde natuurstenen, maar er is geen verwijzing naar de grot van Massabielle, waarin een altaar zou kunnen staan.

Het bijzondere plekje is in de zomer van 2009 door vrijwilligers aangelegd en op 15 augustus van dat jaar met een korte gebedsdienst in gebruik genomen. Kan het zijn dat er bij de aanleg gebruik is gemaakt van oudere beelden? We zouden het graag willen weten.

© BHIC/Frans van de Pol, 2018 © BHIC/Frans van de Pol, 2018

Foto: Collectie Heemkundekring Halchterth
Antoniusgesticht

Lepelstraat had nog een andere Lourdesgrot, waarvan we dankzij de vriendelijke medewerking van de heemkundekring Halchterth ook een foto kunnen laten zien. Hij stond in de tuin van het Sint-Antoniusgesticht (van de Zusters van Etten) en werd in 1931 ingewijd door de toenmalige pastoor Smets.

De kroniek van het Antoniusgesticht vermeldt dat dat gebeurde in het bijzijn van enkele weldoeners, wat er op zou kunnen wijzen dat de grot door enkele parochianen geschonken is. Daar zouden we best meer over willen weten.

De foto is in de linker onderhoek een beetje vaag, maar als je goed kijkt zie je daar het beeld van de knielende Bernadette. Wel goed te zien is dat hier het ensemble verder helemaal klopt, dus inclusief de grot.

Rond 1960 is de grot afgebroken. Het klooster is in 1977 opgeheven, waarna er de gemeentelijke muziekschool in gevestigd is geweest. De grot was toen dus al verdwenen.

Janus van de Zanden stuurde ons ook nog onderstaande foto van de grot aan de Lepelstaartensdreef met een groep meisjes ervoor, waarvoor onze hartelijke dank.

Huize St. Elisabeth

Dankzij Janus van der Zande van de heemkundekring Halchterth weten we dat er in Halsteren in de tuin van Huize St. Elisabeth aan de Gasthuisstraat ook een grot heeft gestaan. Hij stelde ons deze foto's ter beschikking, waarop de grot vooral als achtergrond fungeert. Op de eerste foto zien we Cor van Loon in het gras voor de grot zitten. Het Mariabeeld in de nis is te zien, evenals het hekwerk voor de grot.

Op de tweede foto zien we de familie Van Zanten in 1946, opgesteld voor de grot. Opvallende detail: op de voorgrond zien we het beeldje van een knielende Bernadette en het lijkt wel alsof ze de gezinsleden een beetje regisseert.

De zusters Franciscanessen vertrokken in 1977 en een jaar later volgde sloop van het oude Elisabethsgesticht voor de nieuwbouw van de Stichting Savelanden. Was dat het moment dat de grot ook verdween, of was hij misschien al in de jaren '60 gesneuveld, net zoals in Lepelstraat? We zijn benieuwd of iemand dat nog weet.

Heilig Hartklooster

We hadden nog geen foto van de grot aan de Nonnekensdreef. Maar inmiddels heeft Kees van Turnhout in die leemte voorzien, waarvoor onze harteliike dank.

De grot stond achter in de tuin van het klooster aan de Dorpsstraat, het Heilig Hartklooster van de Zusters van Moerdijk. Die kwamen in 1897 naar Halsteren en hieven hun klooster op in 1962 en verkochten het gebouw aan de gemeente.

Waarschijnlijk is bij de daaropvolgende sloop ook de grot verdwenen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.