Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Velp

Lourdesgrotten

De leden van de orde der Redemptoristinnen waren echte ‘slot'zusters, dat wil zeggen dat zij een contemplatief leven leidden achter de muren van hun klooster. Dat klooster werd gesticht in 1858 en is gebouwd op de plaats van het oude adellijke goed Bronckhorst, met incorporatie van delen van het kasteel.

Foto: BHIC, nr. PNB001025134In 1990 zijn de laatste negen zusters naar Someren verhuisd. Het complex kreeg later een woonbestemming.

Bij het klooster hoorde een ommuurde tuin, die in zijn huidige vorm van kort na 1900 dateert. Hij is beplant met eiken, linden, ceders, paardekastanjes, fruitbomen en coniferen. Er staat een kleine kapel in van omstreeks 1910. Verder staat er een aantal zandstenen heiligenbeelden. De Lourdesgrot in de tuin dateert van rond 1930, deze foto daarvan uit 1968. Foto: BHIC, PNB001025134

In de collectie van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint Agatha bevinden zich nog een aantal foto's van de Lourdesgrot, met poserende zusters. Foto's: ENK, nrs. BM-Z101 168094 en BM-Z101 168104

2

Reacties (2)

Monique zei op 14 december 2016 om 12:56 uur

Even een aanvulling op dit verhaal.. in het kopje staat dat het klooster gebouwd is op de plaats van het adellijk Bronckhorster goed, oftewel kasteel Bronckhorst.
Dat klopt niet helemaal, het oude kasteel is nl. opgenomen in de nieuwbouw van het klooster... vandaag de dag is er niet heel veel meer van over, de dikke muren van het keldergewelf onder een bepaald deel van het klooster zijn een overblijfsel van het kasteel. Het deel van het klooster wat uitkijkt op het oude kerkje, dat is van oorsprong het kasteeltje geweest, aan de vorm is dat ook nog wel te zien wanneer je het vergelijkt met een oude prent van dit kasteel.

Mariët BruggemanBHIC zei op 29 december 2016 om 14:17 uur

Bedankt Monique voor je aanvulling bij dit verhaal. We gaan je opmerkingen zo gauw mogelijk verwerken in het verhaal zodat het weer helemaal correct is.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.