Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Sterksel

Lourdesgrotten

De Witte Paters (officieel de congregatie van de Missionarissen van Afrika) kochten in 1925 een pasgebouwd, groot hotel in Sterksel, dat twee jaar daarvoor failliet was gegaan. De paters hadden het huis nodig voor hun interne opleiding, de apostolische school.

Na enige aanpassingen door architect H. Valk openden ze hetzelfde jaar nog het Sint Pauluscollege.

Foto: Collectie Jac. Biemans

Rond het grote, villa-achtige gebouw lag een ruime tuin, waarin ook een Lourdesgrot werd opgericht. Wellicht al meteen in 1925, het jaar immers waarin Bernadette van Soubirous zalig werd verklaard. Opvallend is de plaats van de nis met het Mariabeeld: in de grot, in plaats van er buiten (meestal rechts boven de grot). Een beeld van Bernadette ontbreekt, evenals een altaar in de grot (die is er groot genoeg voor), maar dat kan ook heel goed te maken hebben met het moment van vastleggen.

Deze foto is namelijk uit 1942 en de grot lijkt al enigszins vervallen, althans slecht onderhouden. In 1965 zijn de Witte Paters uit Sterksel vertrokken. Of de grot toen nog bestond? Het hele complex is in 1977 afgebroken en dat heeft zeker het einde betekend van deze Lourdesgrot.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.