De villa lag in een grote tuin met gazons en borders en vele heestersoorten zoals laurierpruim en rododendrons. Er staat ook een aantal oude eiken, beuken, esdoorns, linden en paardekastanjes.
Het zou ons niet verbazen als de Lourdesgrot in deze tuin dateert uit de jaren ’20. In 1975 werd het bejaardenoord omgezet in de Stichting Kloosterbejaardenoord Sambeek. Het Catharinaklooster is in 1997 opgeheven. De tuin is opengesteld voor publiek.
De Lourdesgrot is in 2014 afgebroken. Juist voor het zover was, maakte Jos Kuijpers uit Sambeek deze foto’s van de grot, die toen al in een duidelijke staat van onttakeling verkeerde.
De tweede Lourdesgrot in Sambeek bestaat anno 2016 nog steeds. Hij staat in de kloostertuin van het voormalige Redemptoristinnenklooster aan de Grotestraat. Het klooster is gesticht in 1874 en door de nonnen weer verlaten in 1993. Honderd jaar daarvoor, in 1893 dus, werd een rij snoeilindes en platanen langs de bakstenen tuinmuur geplant. In die muur zijn na de Tweede Wereldoorlog nieuwe kruiswegstaties ingemetseld.
In de kloostertuin staan behalve de Lourdesgrot onder andere berken, coniferen, fruitbomen en een rij snoeilinden. Ook bevindt zich hier een Italiaanse grafkapel. De begroeiing van de tuinmuren van het klooster is zeldzaam.
Reactie toevoegen