Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Rijen

Lourdesgrotten

Uit een artikel (eigenlijk meer een foto met bijschrift) in de ‘Katholieke Illustratie’ kunnen we opmaken dat de Zusters van Dongen bij hun zusterhuis annex liefdegesticht in Rijen ooit een Lourdesgrot hadden. De foto is genomen in 1931, bij de inzegening van de grot door pastoor Oomens.

De grot was een geschenk van de parochianen aan de zusters bij het vijftigjarig jubileum van hun aanwezigheid in Rijen. Dat moet dus in 1931 zijn geweest, want de zusters waren in 1881 met hun activiteiten in Rijen begonnen.

We zien meneer pastoor met wijwaterkwast in de grot staan, tegenover hem twee meisjes als bruidje gekleed met een boeketje in de hand, veel publieke belangstelling en helemaal rechts nog net een zuster. Het Mariabeeld staat waar het hoort, in een nis rechts boven de grot en links van meneer pastoor zien we een knielende Bernadette. De grot zelf lijkt te bestaan uit fantasierijk geboetseerd beton.

De zusters vertrokken in 1963 en het klooster werd twintig jaar later, in 1983, gesloopt. Of de grot al vóór 1963 is verdwenen, is vooralsnog onduidelijk. Maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat met het vertrek van de zusters ofwel ook een einde is gekomen aan de Lourdesgrot ofwel dat in de jaren daarna de teloorgang is ingezet.

Met dank aan de website Oude foto’s van Dongen voor het beschikbaar stellen van Knipsel 2312.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.