Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Den Dungen

Lourdesgrotten

Ook Den Dungen heeft een Lourdesgrot gehad. We hebben er een foto van, gemaakt door de firma JosPé uit Arnhem, maar dat is dan ook het enige, want verder weten we er niets van. We kunnen natuurlijk wel een beetje een gok doen: zou er een relatie zijn met de Zusters van Liefde van Schijndel aan de Litserstraat?

De zusters hadden sinds 1869 een klein klooster vanwaaruit ze onderwijs gaven en dat in 1931 is verbouwd en vergroot. In november 1970 hebben de zusters het opgeheven, waarna het gebouw in 1971 is afgebroken voor het bejaardencentrum De Donk.

Veel onderwijscongregaties hebben in hun kloostertuin een Lourdesgrot opgericht. Dat zou dus ook heel goed hier het geval geweest kunnen zijn. Bij de grot op de foto is er licht afgeweken van het standaard beeldprogramma, waarbij Bernadette voor de kijker linksonder geknield zit en het beeld van Maria schuin rechts boven de grot in zijn nis staat.

Bernadette zit hier rechts, bijna verstopt tussen de planten en Maria verschijnt recht boven de grot. Die behoort overigens duidelijk tot de categorie fantasiegrotten: het lijkt wel bijna een open haard!

We zijn erg benieuwd of er mensen zijn die meer weten te vertellen over deze grot: heb je er als kind weleens voor gebeden? Bestaat de grot nog en vooral: stond hij inderdaad in de kloostertuin van de zusters, of moeten we het compleet ergens anders zoeken?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.