Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Boxmeer

Lourdesgrotten

In 1864 vestigden de Zusters van J.M.J. zich in Boxmeer en richtten op het oude landgoed De Weijer hun nieuwe klooster in, uitgebreid met een kapel en scholen. Vanaf 1865 hadden de zusters een internaat voor een lagere school en voor een ULO-school, een huishoudschool en een tehuis voor oude mannen en vrouwen.

Na 1900 volgtende er verschillende uitbreidingen van het complex. Eind jaren ‘30 voegden de zusters het huis en het park van de hoeve Ingen Elsen (landgoed Elzendonk) bij hun complex. In 1974 verlieten de zusters het klooster en werden De Weijer en Ingen Elsen verkocht aan de gemeente Boxmeer.

Foto: BHIC, nr. BOX0254

Op een ansichtkaart van “Huize De Weijer” uit 1939 staan drie fotootjes: van de Marialaan, van het kapelletje van het H. Hart en tenslotte ook deze, van de “Grot”. Vermoedelijk is de Lourdesgrot nog vrij recent op deze foto en dateert hij van rond 1936. Opvallend detail: het beeld van Bernadette is ten opzichte van de traditionele opstelling links van de grot, beneden op de grond, een stukje “opgestegen”. Ze knielt nog wel links van Maria, maar rechts naast de grot en zo hoog, dat ze bijna de voeten van Maria kan aanraken. Foto: BHIC, nr. BOX0254.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.