Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Lambertuskerk in Maren-Kessel

RK kerken

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren de dorpen Maren en Kessel hun kerk. De Kesselse kerk werd door de Duitsers opgeblazen in oktober 1944 en de Marense kerk verloor in deze periode haar torenspits en werd zwaar beschadigd. Daarom werd na de oorlog besloten tot de bouw van een nieuwe kerk, de Sint Lambertus. Op de locatie van deze driebeukige basiliek, tussen de twee dorpen in, ontstond Maren-Kessel.

Foto: IJ.Th. Heins, 1997, bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, id.nr. 348.536
De Sint Lambertuskerk, 1997 (foto: IJ.Th. Heins, bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 348.536)

St. Lambertus, de zevende-eeuwse bisschop Lambertus van Maastricht, was de beschermheilige van de oude kerk in Maren, en de kerk van Kessel was toegewijd aan St. Antonius Abt. Daarom werd de keuze gemaakt om bij het samengaan van de parochies de kerk aan St. Lambertus en de school van Maren-Kessel aan St. Antonius Abt toe te wijden.

De nieuwe kerk lag aan de Pastoor Roesweg en werd in 1952 in gebruik genomen. De architect was J.A. de Reus uit Oss. De kerk kreeg twintig glas-in-loodramen van Huib de Corti, waarop onder andere de zeven sacramenten en de zeven deugden (drie goddelijke en vier kardinale) worden afgebeeld.

Over de pastoors van deze bijzondere kerk doen vast nog verhalen de ronde. Wij nodigen je uit om die met ons te delen. Wie herinnert zich bijvoorbeeld pastoor Cox nog, die van 1937 tot in de jaren zestig de parochie bediende? Om een indruk te krijgen van zijn 'werklast' in de jaren van de wederopbouw: volgens de Piusalmanak van 1955 had de pastoor destijds 1100 katholieke inwoners van Maren-Kessel onder zijn hoede.

Op de foto hieronder zien we een latere pastoor van de H. Lambertusparochie, Theo Pirenne, op de foto met leerlingen van de lagere school eind jaren zestig.

Pastoor Theo Pirenne
Pastoor Pirenne en zesdeklassers van de lagere school, ca. 1967 (foto: collectie BHIC)

Noot van de redactie: In tegenstelling tot wat wel wordt beweerd is de kerk van Maren Kessel niet gebouwd in de stijl van de Bossche School. De in 1946 in Maren geboren architect Jan Meijer schreef er een verhandeling over in het blad Maaskroniek nr. 77, februari 2012 (zie reactie Mechtilde Meijer hieronder).

4

Reacties (4)

Mechtilde Meijer zei op 11 september 2020 om 17:24 uur

Een paar kleine correcties:

1. De Kesselse kerk werd opgebladen in obtober 1944, de Marense kerk verloor in diezelfde periode haar torenspits en werd zwaar beschadigd, doch niet opgeblazen.

2. St. Lambertus was de beschermheilige van de oude kerk in Maren. Die van Kessel was toegewijd aan St. Antonius Abt, vandaar dat bij het samengaan van de parochies de kerk van Maren-Kessel werd toegewijd aan St. Lambertus en de school aan St. Antonius Abt.

3. In tegenstelling tot wat wel wordt beweerd is de kerk van Maren Kessel niet gebouwd in de stijl van de Bossche School. De in 1946 in Maren geboren architect Jan Meijer, schreef er een verhandeling over in het blad Maaskroniek (nr. 77, februari 2012).

4. Over pastoor Pirenne zal ik een verhaal toesturen.

Thijs de Leeuw zei op 16 september 2020 om 10:55 uur

Bedankt voor je reactie Mechtilde. De tekst zal aan de hand van je opmerkingen worden aangepast en dat verhaal over pastoor Pirenne zien we natuurlijk graag tegemoet! Hartelijke groeten,

joop Thuring zei op 3 oktober 2020 om 21:07 uur

Kan iemand mij vertellen op welke datum de kerk van Kessel werd opgeblazen? De beschadiging van de torenspits van die van Maren vond dat eerder of later plaats t.o.v. dat bovengenoemde lot van de buur kerk?

Mechtilde Meijer zei op 5 oktober 2020 om 10:17 uur

@Joop Thuring: De kerk van Kessel werd verwoest on de nacht van 19 op 20 oktober 1944. Meer over die periode in het verhaal: "Oorlogsherinneringen van een Kesselse jongen" in het boek Dorpen aan de rivier (bibliotheek BHIC).
De Marense kerk lag onder vuur rond 8 oktober.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.