Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Sint Gerardus Majella in Bergen op Zoom

Kloosters

Dit succursaalhuis van de Franciscanessen van Oudenbosch in Nieuw-Borgvliet was gewijd aan de H. Gerardus Majella. Pastoor J. Bossers was de initiatiefnemer van de stichting.

Foto: © H. Belgers
Foto: © H. Belgers

Na de sloop van een woning met bergplaats kon architect Jacques van Groenendael uit Breda op de plaats van het patronaatshuis, dat in 1908 was gekocht, beginnen met de bouw van zusterhuis en school. Op 11 januari 1916 werden het klooster en de vijfklassige school ingezegend. Het klooster lijkt sterk op dat in de Boxhornstraat, maar is eenvoudiger.

Van 1958 tot 1969 was er de opleiding tot bejaardenverzorgster gevestigd. Het huis is opgeheven in 1971.

De gemeente nam het gebouw over en vestigde er buitenlandse werknemers in. De school werd afgebroken. Van 1977 tot 2003 was het in gebruik als buurtcentrum Het Hoofdkwartier. Later werd het gebouw als antikraakpand bewoond door kunstenaars.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

2

Reacties (2)

Louis Raaijmakers zei op 29 augustus 2021 om 15:16 uur

Dit gebouw heeft een interessante plek in mijn familieverhaal. Mijn opa en oma van mijn moeders kant - Musters, uit Ossendrecht - waren voor de eerste wereldoorlog met hun oudste zoon naar Duitsland getrokken om te werken; het polderwerk hier was klaar en veel van die mannen en jongens zaten zonder werk. Het uitbreken van de 1e wereldoorlog dwong het gezin - inmiddels uitgebreid met een dochter en een zoon - via een officiele repatriering terug te keren naar Nederland. Zij werden - 1915 - tijdelijk ondergebracht in dit klooster (Oude Huybergsebaan) en vandaaruit konden zij terugkeren naar Ossendrecht. In 1947 werd ik 50 meter van dit gebouw geboren. Toeval.

Hilde Jansma zei op 31 augustus 2021 om 09:21 uur

Bedankt voor het delen van dit interessante familieverhaal, Louis! Fijn dat de familie in dit klooster een (tijdelijk) plekje konden krijgen toen zij terugkeerden uit Duitsland. Het moet vast een spannende tijd voor hen zijn geweest, zo'n haastige terugkeer vanuit een land in oorlog terug naar Nederland, en dan scheelt het enorm om in ieder geval een dak boven het hoofd te hebben.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.