De gebouwen zijn tussen 1903 en 1907 opgetrokken naar plannen van P.J.H. Cuypers en J.Th.J. Cuypers. Ze vervingen het oude seminariegebouw, een geleidelijk gegroeid geheel, rondom het oude buitenhuis van de bisschop van Breda. De kloosterkapel van Bovendonk was een ontwerp van P. Soffers en werd pas in 1921-1923 vervangen door een nieuwe kapel naar tekeningen van J.Th.J. Cuypers. Momenteel is het huis tevens in gebruik als conferentiecentrum.
Het voormalige seminarie Bovendonk is een indrukwekkend U-vormig complex in neogotische stijl. Het volgt de aloude plattegrond van studiehuizen en gestichten. Het heeft in de trapgevels beelden van Maria, Jozef en het H. Hart.
De entreeportiek heeft op de hoeken beelden van Thomas van Aquino en Carolus Borromeus. Aan de binnenhof een kruisgang, deels met glas-in-loodramen, deels open.
De vierde zijde van de hof wordt afgesloten door de sobere kapel. Links en rechts wordt de gevel afgesloten door traptorens. Vanaf de torens vormen gangen de verbinding met de seminarievleugels. De kapel heeft een koor met een omgang en straalkapellen. Links, rechts en aan de achterzijde wordt het gebouw omsloten door een lanenstelsel van Amerikaanse eiken en bruine beuken. Aan de zuidzijde is het park ingekort ten behoeve van woningbouw.
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010
Foto's
- Foto: IJ.Th. Heins, 2002. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 324.214
- Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Reactie toevoegen