Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster in seminarie Bovendonk in Hoeven

Kloosters

In het hoofdgebouw van het voormalige grootseminarie Bovendonk van het bisdom Breda was een gedeelte afgescheiden als klooster voor de zusters Franciscanessen Alles voor Allen. De zusters verzorgden er de huishouding van 1922 tot 10 augustus 1968.

Foto: IJ.Th. Heins, 2002. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Foto: IJ.Th. Heins, 2002. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De gebouwen zijn tussen 1903 en 1907 opgetrokken naar plannen van P.J.H. Cuypers en J.Th.J. Cuypers. Ze vervingen het oude seminariegebouw, een geleidelijk gegroeid geheel, rondom het oude buitenhuis van de bisschop van Breda. De kloosterkapel van Bovendonk was een ontwerp van P. Soffers en werd pas in 1921-1923 vervangen door een nieuwe kapel naar tekeningen van J.Th.J. Cuypers. Momenteel is het huis tevens in gebruik als conferentiecentrum.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantHet voormalige seminarie Bovendonk is een indrukwekkend U-vormig complex in neogotische stijl. Het volgt de aloude plattegrond van studiehuizen en gestichten. Het heeft in de trapgevels beelden van Maria, Jozef en het H. Hart.

 De entreeportiek heeft op de hoeken beelden van Thomas van Aquino en Carolus Borromeus. Aan de binnenhof een kruisgang, deels met glas-in-loodramen, deels open.

De vierde zijde van de hof wordt afgesloten door de sobere kapel. Links en rechts wordt de gevel afgesloten door traptorens. Vanaf de torens vormen gangen de verbinding met de seminarievleugels. De kapel heeft een koor met een omgang en straalkapellen. Links, rechts en aan de achterzijde wordt het gebouw omsloten door een lanenstelsel van Amerikaanse eiken en bruine beuken. Aan de zuidzijde is het park ingekort ten behoeve van woningbouw.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010

Foto's
  1. Foto: IJ.Th. Heins, 2002. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 324.214
  2. Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
6

Reacties (6)

josette Groenland zei op 26 februari 2021 om 10:46 uur

Beste lezer,
Ik ben josette groenland, en ik ben via deze weg, die mij is aangereikt-
door een bewoner uit hoeven, terecht gekomen bij u, toen ik vertelde,-
dat ik op zoek ben naar robbert van den broeke.
Er werd mij verteld , dat ik terecht zou kunnen, bij peter van den broeke.
Mijn vraag is ,zou u mij kunnen helpen, om met peter van den-
broeke in contact te komen.
Voor mij, is het zo belangrijk, dat ik mij niet weet uit te drukken.
Ik wacht op uw reactie, hier kijk ik naar uit.

Vriendelijke groeten,
josette groenland,
tel-0629194053

Thijs de Leeuw zei op 28 februari 2021 om 13:21 uur

Hallo Josette, hopelijk reageert hier snel iemand die je met Peter van den Broeke in contact kan brengen. Dit bericht komt ook op de lokale pagina voor Hoeven en Sint-Maartenspolder te staan. Dit is eigenlijk al de manier, die de beste kans van slagen heeft, voor wat betreft mogelijkheden op bhic.nl. We houden het in de gaten!

C. van Sintruijen zei op 15 december 2023 om 11:22 uur

l.s.
Kunt u mij verder helpen met de volgende vraag: Wat is de bron van het feit dat Bovendonk te Hoeven wordt aangemerkt als klooster. Zover mij bekend is hebben er religieuse zusters in het seminarie gezeten voor huishoudelijke taken. Maar is niet bekend dat daardoor het seminarie tevens als klooster kan worden aangemerkt. Kunt u mij meer informatie hierover verstrekken.

Thijs de Leeuw zei op 18 december 2023 om 10:45 uur

Beste C. van Sintruijen, de bron van de hier gegeven informatie is de publicatie J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010. Ook voor andere 'kloosterverhalen' op bhic.nl hebben wij ons op dit werk gebaseerd. Hartelijke groet,

Bea Hoeks-de Laat zei op 17 januari 2024 om 10:06 uur

Reactie op C. van Sintruijen : Dat er iedere keer sprake is van Klooster Bovendonk is toch echt onjuist. Inderdaad hebben er ten tijde van het seminarie een paar zusters gewoond maar het is nooit een klooster geweest. In de dertiende eeuw hebben cisterciënzers van de Bernardusabdij in Hemiksem(B) hier wel een uithof gehad. In 1636 moet de Bernardusabdij zijn uithof afstaan aan de bisschop van Antwerpen, deze laat de gebouwen af breken en bouwt er een kasteeltje, de bisschop gaat het gebruiken als buitenverblijf. In de 19e eeuw kwam het in gebruik als grootseminarie. Begin 20e eeuw moest het kasteeltje wijken voor nieuwbouw van het seminarie. Er zijn (helaas) nooit resten gevonden van de uithof van de monniken, wat er precies gestaan heeft weten we dus niet. Waarschijnlijk een simpel (houten) verblijf voor de monniken en wat schuren. Helaas staat er ook een straatnaambordje op de hoek met 'Klooster Bovendonk'...

Paul Huismans zei op 17 januari 2024 om 10:40 uur

Het uitgangspunt voor ons overizcht van kloosters is het boek Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant van Jan Smits (Alphen aan de Maas 2010) geweest. Daarin wordt geen strikt formele definitie van wat een klooster is gebruikt, maar: (blz. 8) “Voor ons onderzoek voldoet de volgende definitie: een klooster is een gebouw waarin religieuzen volgens hun regel samen wonen, bidden en werken.” Hij werkt die definitie daar verder met voorbeelden uit. Aangezien Wierook wijwater & worstenbrood en ook de verhalen op onze hoofdwebsite in hoofdzaak bedoeld zijn voor een breed, niet-deskundig publiek is deze definitie ook voor ons doel zeker geschikt. Een leek zal immers een gebouw waarin een groep religieuzen woont al snel als klooster identificeren.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.