Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster in het Gasthuis in Bergen op Zoom

Kloosters

In 1870 dacht men in Bergen op Zoom voor het eerst aan een nieuw Algemeen Burger Gasthuis. Problemen rond de locatie waren er oorzaak van dat de bouwplannen van H. Hermans, opzichter bij Waterstaat, en later ook die van architect P. Schreurs uit Bergen op Zoom afketsten.

Foto: J. Smits, 2010
Foto: J. Smits, 2010

Pas toen de regenten een perceel konden kopen aan de Van Dedemstraat, dat grotendeels van de bestuurder J. Asselbergs was, kon architect C. van Genk in 1880 beginnen met de bouw van het nieuwe ziekenhuis, dat in 1882 gereed kwam. Het ontwikkelde zich van een gasthuis voor de armen tot een regionale, algemene instelling voor gezondheidszorg. Toen de Franciscanessen van Bergen op Zoom in 1930 besloten het huis niet aan te kopen, maar wel te blijven voor de verzorging, werd het ziekenhuis uitgebreid met een kinderafdeling en een zonnehuis. Ook volgden allerlei aanpassingen. 

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, coll. Provincie Noord-Brabant

Architectenbureau F.J. Rampart & Co uit Bergen op Zoom bouwde in 1930 een groot zusterhuis aan de noordzijde. Aan de andere kant realiseerde dit bureau een geheel nieuwe ingang. De kapel bleef tegenover de oude ingangspartij. 

Het ziekenhuis verloor zijn functie in 1959 en is rond 1960 overgegaan naar een nieuwe stichting, het Sint Elisabeth Ziekenhuis. Onder de naam Lievensberg verhuisde het ziekenhuis vroeg in het jaar 1968 naar een nieuw gebouw. Van het oude gebouw is de karakteristieke voorgevel bij latere verbouwingen gespaard gebleven.

 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.