Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster H. Johannes Evangelist in Cuijk

Kloosters

Pastoor Bernardus van Bronkhorst stichtte in 1845 een klooster voor de Zusters van Liefde van Tilburg. In een oude pastorie gaven ze onderwijs en zorgden ze voor ‘enkele oude vrouwtjes’.

Liefdegesticht (privécollectie J.A. Derks. Bron: BHIC)
Liefdegesticht (privécollectie J.A. Derks. Bron: BHIC)

In 1863 werd een nieuw huis gebouwd, nadat het oude gedeeltelijk was afgebroken. Twee jaar later, na een inzamelingsactie, was de kapel gereed. In 1878 openden de zusters het vrouwenhuis, in 1884 begonnen ze met de opvang van weeskinderen. Vervolgens kwam er in 1886 een nieuw mannenhuis en na enkele uitbreidingen begonnen ze in 1894 met ziekenverzorging. Ook was er behoefte aan ruimte ‘gerieflijk voor operaties’.

In 1912 ‘erfden’ de zusters het huis van de heer Hendriks, waardoor er meer armslag kwam.

Architect H. Franssen bouwde in 1914 een boerderij, een vrouwen- en een zustersbouw, en ook vergrootte hij de kapel. Maar het huis werd op den duur toch veel te klein. Bovendien had het in de Tweede Wereldoorlog grote schade opgelopen. In 1950 al dreigde moeder overste dat ze in deze omstandigheden niet kon blijven werken. Dit huis aan de Molenstraat A 253 (later nummer 8) heeft bestaan tot 1958, de zusters hebben het in 1957 verlaten.

Porta Caeli (foto: Fotostudio Jan Waarma, 1965. Bron: BHIC)
Porta Caeli (foto: Fotostudio Jan Waarma, 1965. Bron: BHIC)

In 1958 werd het nieuwe gesticht Porta Caeli aan de Deken v.d. Ackerhof 1 gebouwd, naar plannen van de architecten Elbers, Elders en Hansen. De zusters vestigden zich daar in 1958. Ze woonden tot 1973 in een aparte afdeling van dit bejaardenhuis aan de Katwijkseweg.

Het oude, aan de Molenstraat gelegen bakstenen huis telde twee bouwlagen. In de voorgevel stond in een nis een Johannesbeeld. Op het dak stond een klokkentorentje. Later werd een kapel aangebouwd. Links van de kapel werd een uitbreiding gerealiseerd.

Het klooster van Porta Caeli was een onderdeel van het bejaardenhuis. De brede gevel was bekroond met een stenen band met de naam PORTA CAELI. Hier bevond zich de ingang. Het aangebouwde klooster telde twee bouwlagen. De dubbele deur werd gesierd door een reliëf van een engel. Aan de binnenplaats was het betonskelet duidelijk zichtbaar. De koepel van de kapel gaf een fraaie lichtinval.

In 1987 is Porta Caeli gesloopt, in de tuin verrees het nieuwe bejaardenhuis Maartenshof, gebouwd door architect en stedenbouwkundige Lengkeek.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.