Het was een voorbeeld van de vernieuwing van veel katholieke gestichten in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De zusters namen hun intrek in het nieuwe klooster tijdens de kerstdagen van 1966. Het kloostergedeelte kenmerkte zich door een eenvoudige skeletbouw met horizontale en verticale betonnen elementen, gevuld met baksteen en glas. De veelhoekige kapel kreeg grote glazen wanden.
De zusters verlieten het huis op 1 augustus 1980 en stichting De Wijnberg nam de verzorging van slechtziende en blinde meisjes over.
In 1982 fuseerde De Wijnberg met het instituut Sint Henricus onder de naam Theofaan (vernoemd naar Frater Theofaan, oud-directeur van St. Henricus). Deze organisatie bood zorg, onderwijs en diensten aan slechtziende en blinde mensen.
In 1995 fuseerde Theofaan met de Markendalen (Breda) en de Prinses Margriet Francisca (Rotterdam) tot een nieuwe onderwijsinstelling: Convergo.
In 2001 fuseerde Convergo (onderwijs) met de Theofaan De Blauwe Kamer Groep (wonen) tot Sensis.
In 2007 fuseerde Sensis met Visio en De Brink tot de VisioSensisDeBrink Groep.
In 2009 fuseerden Sensis, De Brink en Visio tot Koninklijke Visio.
Heb je nog gewoond in het blindeninstituut toen de zusters er nog de scepter zwaaiden? Hoe heb je dat beleefd? Deel je ervaringen hieronder.
Bronnen
- J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
- Website Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen: https://www.visio.org/nl-nl/home/over-visio/geschiedenis
Reactie toevoegen