Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster De Hondsberg in Oisterwijk

Kloosters

Vicaris Oomen verleende op 21 juli 1961 toestemming aan de zusters Franciscanessen van Oudenbosch voor de vestiging van een succursaalhuis in het landgoed De Oude Hondsbergh te Oisterwijk. Het werd aangekocht door de Sint Jozefstichting uit ‘s-Hertogenbosch.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant, 1988 Stichter en voorzitter van de Stichting Samivoz, de heer A.C.J.A. Nollen, vroeg de zusters te komen werken in het tehuis voor onderzoek en behandeling van ernstig gedragsgestoorde kinderen.

Huis De Hondsberg was rond 1800 gebouwd als hotel en werd begin twintigste eeuw verbouwd tot landhuis. De zusters spraken later over de Grote Villa en de Kleine Villa.

De heer Nollen gaf de benedictinessen van het Sint Liobaklooster in Egmond Binnen in 1962 opdracht een kapel in te richten en te voorzien van religieuze kunst. De nieuwe kapel, naar ontwerp van architect ir. Kramer uit Rotterdam, werd met Kerstmis 1963 in gebruik genomen.

Toen de zusters in 1963 een nieuwbouw in gebruik namen startten ze met de observatiefunctie voor kinderen. Tevens werd de bouw van het verpleegstershuis Early Bird voltooid. De zusters hebben tot 1970 op De Hondsberg gewerkt.

Toen er in 2002 nieuwbouw kwam is de kapel afgebroken. De Hondsberg behoort thans tot de Koraal Groep en is een observatiecentrum en specialistisch behandelinstituut. Tevens heeft De Hondsberg een afdeling voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

De bakstenen kapel had bijzondere ramen, ontworpen door de benedictines zuster Romana. De ramen werden in kristalglas gegoten in de kristalfabriek Val-Saint-Lambert bij Luik. Bij de sloop in 2002 werd een aantal van deze ramen bewaard. Ze vonden in 2007 nieuwe bestemmingen in enkele kloosters en een school. De entree van de kapel was aan de bovenzijde versierd met een in beton gegoten beeld van een gezin met twee kinderen. Dit beeld staat nu op de plaats van de oude kapel.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's
  1. Zwartwitfoto: Bron: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant, 1988
  2. Kleurenfoto: © Jan Smits, 2009
4

Reacties (4)

Arno Van Den Kieboom zei op 7 februari 2023 om 13:30 uur

Beste,

Een auteur voor wie ik uitgeeft heeft in zijn boek over een klooster in Oisterwijk.
Nu wilde ik aan u vragen of ik de afbeelding van de klooster die hier staat afgebeeld mag gebruiken voor de cover van boek

Paul Huismans zei op 7 februari 2023 om 15:47 uur

Beste Arno, de zwartwitfoto is geen enkel probleem. Hij is gemaakt door Wies van Leeuwen van de Provincie Noord-Brabant en is in onze collectie te downloaden in hogere kwaliteit: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/ea6e1ada-45fa-11e3-b92…. Op de kleurenfoto rust echter nog auteursrecht en het BHIC is niet de eigenaar van dat recht. We mogen die kleurenfoto hier alleen laten zien.
Er zijn trouwens meer zwartwitfoto's van De Hondsberg in onze beeldbank te vinden, die je kunt downloaden: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal…

Mirjam Schepers zei op 23 januari 2024 om 15:00 uur

Beste Paul,
Mijn beide ouders ouders (inmiddels overleden en ik ben in 1967 geboren) hebben een kloosterverleden en mijn moeder heeft in De Hondsberg verbleven voor zover ik weet als directrice kindertehuis? Is er ergens nog informatie te vinden over die jaren? Dat moet geweest zijn tussen op zijn vroegst 1940/45 en 1965.
Ik zou graag wat meer te weten komen.
Groet Mirjam Schepers

Paul Huismans zei op 23 januari 2024 om 15:18 uur

Er is in 2014 een boek verschenen over de Hondsberg, "Op den Hondsberg, de mannen van weleer", van Frits van Dooren en Rineke van Dooren, met medewerking van Wim de Bakker. Misschien dat daarin te vinden is wat u zoekt? Het boek is te bestellen d.m.v. een e-mail aan frits@van-dooren.nl. Lees er meer over op de website van het Regionaal Archief Tilburg Het boek is ook in onze studiezaal te raaplegen. Verder is er een reportage te vinden op Youtube.
Veel succes met uw speurtocht.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.