Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Bijsterveld in Oirschot

Kloosters

Voordat de paters Montfortanen kasteel Bijsterveld in 1903 betrokken had het gebouw al een lange geschiedenis achter zich. Zoals blijkt uit de gedenksteen met wapen in de achtergevel is kasteel Oud-Beijsterveld 23 maart 1772 gesticht door baron R. Sweerts de Landas, heer van Oirschot.

Foto: S. Technau, 2006. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedHet is gebouwd op de plaats van een ouder huis, dat al in 1645 bestond. Bij de bouw van kasteel Bijsterveld gebruikte men in 1772 bouwmaterialen afkomstig van kasteel Ten Bergh in Spoordonk, dat in dezelfde tijd of eerder gesloopt werd.

Negentien fraters van de Montfortanen betrokken Bijsterveld in 1903. Het gebouw werd in gebruik genomen als klooster en seminarie van de paters. Toen de kapel in 1906 afbrandde gingen ze in een bijgebouw en een zolderkamer wonen. In 1910 was de nieuwe kapel voltooid naar plannen van architect W. van Aalst uit ’s-Hertogenbosch.

Foto: S. Technau, 2006. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedIn 1931 volgden links en rechts van het oude huis aanbouwen. Op de bouwtekeningen hiervan is slechts te lezen: van der L. architect te Nijmegen. Haaks hierop verrees in 1965 aan de rechterzijde een vleugel voor de school, die later gebruikt werd voor conferenties, retraites en andere bijeenkomsten.

In 2009 werd het gebouw verkocht aan de gemeente  Oirschot. De laatste paters verruilden Bijsterveld in december 2011 voor een verzorgingshuis in Valkenburg.

Het hoofdgebouw uit 1775 is bewaard tussen moderne aanbouwen. Inwendig vindt men in de gangen stucwerk en betimmeringen, een gesneden trapleuning en een zeskantig kabinet in de as van het gebouw.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant De neogotische kapel, links van het hoofdgebouw, was vroeger vrijstaand. De kapel wordt afgesloten door een iets smaller koor, dat door de latere aanbouwen verbonden werd met het hoofdgebouw. De kapel had voldoende altaren voor twaalf tot veertien priesters. In de kapel glasramen en schilderingen van Jaap Min. Achter het klooster ligt een fraaie tuin, waarin waterpartijen afwisselen met gazons en oude beplanting. Opvallend zijn een schitterende beuk en een moerascypres.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Foto's

  1. Het gebouw in 2006 (Foto: S. Technau, 2006. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 517.938)
  2. Interieur (Foto: S. Technau, 2006. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer )
  3. Het klooster in 1986 (foto: Wies van Leeuwen. BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant, fotonummer pnb001045967)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.