Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Sint-Petrus in Heesch

Kloosters

Generaties Heeschenaren zullen hen gekend hebben: de Broeders van De la Salle die lesgaven in de Sint-Petrusschool. We zijn benieuwd naar hun herinneringen.

Hun eerste klooster in Heesch lag vlak bij de school aan de Rijksweg. Het werd 29 augustus 1930 geopend, toen de broeders de Sint-Petrusschool overnamen.Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

De broeders verhuisden in februari 1952 naar de De la Sallestraat 4. Architect van het nieuwe broederhuis was J. de Reus uit Oss.

Toen de communiteit in 1972 werd opgeheven is het pand aan de gemeente verkocht. De broeders verhuisden naar andere woningen in Heesch. De gemeente heeft pand het als gemeentehuis in gebruik gehad, totdat in 1991 het  nieuwe gemeentehuis aan De Misse voltooid werd.

Het broederhuis is gebouwd in traditionalistische stijl, afgeleid van de Bossche School. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande delen van twee bouwlagen. Het linkerdeel eindigt in een toren, waarnaast nog een aanbouw staat. In deze vleugel bevond zich de ingang.

Bronnen

Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
BHIC, toegang 7825 Gemeentebestuur Heesch 1930-1993, inv. nrs. 1251 en 1252
G.H.J. Ulijn, Heesch in oude ansichten, Zaltbommel 1972

De tekst is op 13 december 2018 aangepast naar aanleiding van een reactie van Bert Wijnen bij het overzicht van kloosters in Heesch. Redactie

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.