Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Providentia in Sterksel

Kloosters

In 1919 besloten de Broeders van de H. Joseph uit Heel (L.) in Sterksel een terrein te kopen voor de stichting van een nieuw verpleegtehuis voor epileptici. Zij vonden een zeer schamel onderdak in een fabriekje in het dorp. In 1920 legden ze de eerste steen voor een tijdelijk kloostertje, dat veel weg had van een kleine boerderij. De broeders betrokken het op 22 december.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2016

Op 26 mei 1925 gaf de gemeente Maarheeze toestemming voor de bouw van een definitief huis. Architect Bartels uit Heerlen ontwierp de plannen. De eerste steen van het klooster werd gelegd in 1925, met de tekst: ‘Sub tutela divinae Providentiae’, onder de bescherming van de goddelijke Voorzienigheid. Het riante gebouw met een verpleeghuis voor epileptici was in 1927 voltooid. Er kwamen dertien broeders in het klooster wonen. Architect Bartels ontwierp de nieuwe kapel, die 11 februari 1932 in gebruik werd genomen.

De oude boerderij, die omgebouwd was tot werkplaatsen, is in 1933 gesloopt voor een kinderafdeling, waaraan al lang behoefte was. Deze werd in 1936 geopend. Een jaar later gaf de minister van Onderwijs toestemming voor de bouw van een blo-school voor kinderen die aan epilepsie lijden.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2016In 1958 werd er vijftien hectare land overgedragen aan de zusters Franciscanessen van Oirschot. Het terrein kreeg de naam Kempenhaeghe, de naam van de stichting die eind 1958 werd opgericht en een inrichting voor epileptische mannen opende. In 1962 bouwde architect Van Halteren uit ‘s-Hertogenbosch een aantal paviljoens voor vrouwelijke patiënten. In 1964 begonnen de zusters met hun werk in een medisch centrum van de stichting Kempenhaeghe. Providentia trad in 1970 tot deze stichting toe. Het convent van de broeders is 5 augustus 1991 opgeheven, ze verhuisden naar Koningslust in Helden. De zusters verlieten het klooster in 1995.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's: BHIC / Paul Huismans, 2016

7

Reacties (7)

Hilke Huysinga zei op 3 oktober 2016 om 10:25 uur

Best Paul Huismans,

Interessant verhaal. Ik ben werkzaam bij Kempenhaeghe als projectmanager van de ontwikkeling van Huize Providentia naar de bijzondere wijk Kloostervelden. Graag willen we in de ontwikkeling van de wijk, de geschiedenis van deze plek uitdragen en behouden. Indien u nog meer informatie heeft over Huize Providentia en de broeders St. Joseph, of weet waar we dit kunnenvinden, dan zou ik dit graag vernemen.

Met vriendelijke groet, Hilke Huysinga

Marilou NillesenBHIC zei op 3 oktober 2016 om 12:21 uur

Hallo Hilke, mijn collega Paul is deze week niet aanwezig maar vanaf volgende week zit ie weer op z'n plek. Dan leg ik deze vraag meteen aan hem voor dus je hoort snel weer van ons. Wellicht is het handiger dit via de mail af te werken?

frans van nus zei op 20 november 2017 om 13:59 uur

Heel leuk om weer nog iets terug te kunnen zien. In omstreeks 1960 /61 heb ik daar op een van de zolders gelogeerd, we waren daar op kamp vanuit Amsterdam, ik denk zo met 30 kinderen en leiding. Op de begane grond werden lampen verpakt door de toenmalige bewoners, Er war een openlucht zwembad en een grote zaal waar film voorstelling werden gegeven, uiteraard een kerk.
We aten in het hoofdgebouw..... Patronaat st. Franciscushuis uit Amsterdam....

Hilke Huysinga (Projectmanager Kloostervelden) zei op 21 november 2017 om 09:47 uur

Hoi Frans,
Wat leuk om vanuit een heel andere hoek, te horen over herinneringen aan Providentia. We zijn momenteel druk bezig om verhalen te verzamelen over de historie van Huize Providentia om uiteindelijk te komen tot een boek. Dit willen we ter ere van het 100 jaar bestaan gaan uitgeven. Mocht je nog verhalen willen delen of nog meer achtergrond informatie hebben, dan is dit altijd welkom. Momenteel is rond het Klooster een hele nieuwe (parkachtige) wijk aan het ontstaan, genaamd Kloostervelden. Hier worden naast woningen voor cliënten met epilepsie ook vrije marktwoningen gebouwd. Bovendien is in de oude ontmoetingsruimte inmiddels een hele leuke brasserie geopend, waar je heerlijk kunt lunchen en dineren (zie ook website www.debroeders.com).

Annemarie van GelovenBHIC zei op 21 november 2017 om 10:11 uur

Beste Hilke, als je op deze website via Onderzoek/Archieven zoekt op 'Providentia Sterksel' kom je ook nog informatie tegen. O.a. een krantenbericht over een brand in de kloosterboerderij in februari 1935.
Omdat de archieven van Sterksel bij onze collega's in Eindhoven liggen, raadpleeg ook www.rhc-eindhoven.nl Ook daar interessante informatie

J van Boxmeer zei op 27 januari 2019 om 15:13 uur

Hallo. Bij het opruimen van de zolder vond ik 2 boeken met rapportverslagen over patienten die van 1931 t/m 1937 opgenomen geweest zijn in Providentia in Sterksel. Mocht u hier interesse in hebben dan kunt u contact met me opnemen.

Marilou NillesenBHIC zei op 4 februari 2019 om 10:32 uur

Beste J. van Boxmeer, hartelijk dank voor uw attente berichtje. We nemen via de mail contact met u op.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.