Op 26 mei 1925 gaf de gemeente Maarheeze toestemming voor de bouw van een definitief huis. Architect Bartels uit Heerlen ontwierp de plannen. De eerste steen van het klooster werd gelegd in 1925, met de tekst: ‘Sub tutela divinae Providentiae’, onder de bescherming van de goddelijke Voorzienigheid. Het riante gebouw met een verpleeghuis voor epileptici was in 1927 voltooid. Er kwamen dertien broeders in het klooster wonen. Architect Bartels ontwierp de nieuwe kapel, die 11 februari 1932 in gebruik werd genomen.
De oude boerderij, die omgebouwd was tot werkplaatsen, is in 1933 gesloopt voor een kinderafdeling, waaraan al lang behoefte was. Deze werd in 1936 geopend. Een jaar later gaf de minister van Onderwijs toestemming voor de bouw van een blo-school voor kinderen die aan epilepsie lijden.
In 1958 werd er vijftien hectare land overgedragen aan de zusters Franciscanessen van Oirschot. Het terrein kreeg de naam Kempenhaeghe, de naam van de stichting die eind 1958 werd opgericht en een inrichting voor epileptische mannen opende. Met de oprichting van Kempenhaeghe kwam er ook onderwijs voor meisjes met epilepsie.
In 1962 bouwde architect Van Halteren uit ‘s-Hertogenbosch een aantal paviljoens voor vrouwelijke patiënten. In 1964 begonnen de zusters met hun werk in een medisch centrum van de stichting Kempenhaeghe, welke in deze jaren flink uitbreidde met andere kleuter- en kinderpaviljoens. Ook bouwden ze een nieuwe school, de Berkenschutse, in 1969.
Providentia trad in 1970 toe tot de stichting Kempenhaege. Deze opende in 1978 ook een locatie in Enschede. Het convent van de broeders is 5 augustus 1991 opgeheven, ze verhuisden naar Koningslust in Helden. De zusters verlieten het klooster in 1995.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
Reactie toevoegen