Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize De la Salle in Mierlo-Hout

Kloosters

Iedereen in Het Hout kent de Odulphusschool natuurlijk wel. Maar wie herinnert zich nog de tijd dat de Broeders van De la Salle hier nog lesgaven? Deel je ervaringen op www.bhic.nl!

Huize De la Salle (foto: J. Smits, 2010)De Broeders van De la Salle vestigden zich op 27 augustus 1950 in Mierlo-Hout in een zeer bouwvallig huis. De school bestond uit vier kamers, een schoollokaal, een stal en een hok voor de brandspuit.

Het huis werd in 1954 vernieuwd en de school kreeg de naam Sint Odulphus. In 1972 namen de broeders de Sint Odulphusschool over. De communiteit is opgeheven in 1986, het huis is in de jaren negentig verkocht aan de gemeente.

Het broederhuis bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste bouwdelen. De daken zijn van ongelijke hoogte. Een laag gemetseld muurtje om een simpele voortuin scheidt het huis van de straat. De tweelaagse school rechts en de aanbouwen links maken het geheel tot een markant complex op de hoek naast de kerk. 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Huize De la Salle (foto: J. Smits, 2010)

3

Reacties (3)

Mario van der Zanden zei op 31 maart 2019 om 21:19 uur

Ik heb op de Odulpusschool in Mierlo-hout gezeten .vlak voor de “grote vakantie” werd ik bij broeder directeur (Willibrordus ) geroepen. Hij zei dat ik een heel goede broeder zou zijn. Als ik dat deed kreeg ik een voetbalshirt,voetbalbroek,voetbal schoenen en kousen en net zo’n dik missaal als hij had. Verder kreeg ik Franse les en pianoles in het klooster. Toen ik thuis kwam ( ik ben de oudste van 12 kinderen ( 10 jongens en 2 meisjes) zei ik “moeder ik wordt broeder”. ... uiteindelijk ben ik er tot mijn 15 jaar gebleven ; ik heb er veel geleerd !

Marilou NillesenBHIC zei op 1 april 2019 om 14:09 uur

Hallo Mario, bedankt voor je bijzondere bericht! Wat een speciale manier om jongens tot broeder te 'bekeren'. En dan is natuurlijk de vraag: heb je al die spullen ook echt gekregen? En heeft je leven na je vijftiende dan een andere wending genomen? We zijn heel benieuwd!

Chris van Moorsel zei op 27 juni 2020 om 16:37 uur

in 1950 was ik tien jaar en kwam bij broeder Willibrordus in de vijfde klas. Ik herinner me de volgende broeders. Alexius-Felix en Henricus. Na schooltijd,die om kwart over vier uit was, hadden we "vrijwillig" nog een studie uur. Leren was dan ook de hoofdzaak bij de broeders.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.