Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van de H. Barbara in Aalst

Kloosters

Leerlingen van de zustersschool moeten nu wel enigszins op leeftijd zijn, maar misschien ken je de zusters nog als verzorgsters in het bejaardenhuis. Wat herinner je je nog van hen? Vertel hier je verhaal

Architect C. Franssen bouwde dit klooster van de Franciscanessen van Veghel in 1909 op initiatief van pastoor Van den Eynde en met steun van de gemeente. De zusters betrokken het op 9 december van dat jaar.

Foto © Fren Nabuurs, 2010
Foto © Fren Nabuurs, 2010

In 1930 bouwde architect J. van Halteren, die toen ook aan het belendende huis aan de Dorpsstraat werkte, tussen de twee kloostervleugels een kapel. De haaks hierop staande achtervleugels en hoekblokken zijn eveneens van hem.

In 1932 zegende pastoor Gudde het nieuwe Bernardusgesticht in. Het werd genoemd naar Bernardus Koster, die de bouw financieel mogelijk had gemaakt. Het pand had een voorbouw met een rondbogige doorgang. Een hek gaf toegang tot de binnenplaats, zodat klooster en gesticht los stonden van elkaar.

Tot 1933 gaven de franciscanessen hier onderwijs, later kwam daar ook bejaardenzorg bij. Na 1934 breidden de scholen zich steeds meer uit en werden de doorgang en de poort afgebroken. Het klooster is opgeheven in maart 1995.

Het klooster in 1982 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
Het klooster in 1982 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

De gemeente kocht de gebouwen en sloopte een gedeelte in 1996, waaronder de kapel. Het hoofdgebouw van het klooster werd door een particulier overgenomen en opgeknapt voor bewoning, men vestigde er het gezondheidscentrum Le Sourire.

Het neogotische bakstenen huis  heeft in de topgevel een beeld van de H. Barbara. De eerste steen heeft de tekst: P.L.P. S.J.E. v.d. EYNDE, PASTOR, 22-07-1909. De ingangspartij heeft een brede houten deur met een bovenlicht van drie rondboograampjes. De bakstenen kapel met een dakruiter had kruisramen en was in dezelfde stijl gebouwd als het belendende pand. 

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.