Het eenvoudige klooster - er mocht zelfs geen verdieping op - kwam tot stand op initiatief van pastoor-rector W. Bijnen, met steun van weldoener Jacobus Raymakers uit Helmond.
Op 27 oktober 1884 begonnen de Franciscanessen van Veghel met het onderwijs, dit is ook de stichtingsdatum. In 1901 werd het huis vergroot en in 1907 kwam er een nieuwe school bij. Zeer waarschijnlijk is dit klooster gebouwd door architect J. Heijkants.
Het eenvoudige en sobere bakstenen huis had twee lagen. Het werd geflankeerd door twee zijvleugels, waarin de school en de kapel waren ondergebracht. De voorgevel had in de topgevel een nis met heiligenbeeld.
Rondom het huis lag een tuin, omsloten door een ijzeren sierhek.
Het huis is in de Tweede Wereldoorlog verwoest. De zusters verbleven toen enige tijd in kamp Mariaveen, totdat ze hun intrek konden nemen in het huis van hoofdonderwijzer Theelen. Dat werd in 1955 hun nieuwe klooster en kreeg een jaar later een nieuwe vleugel. De communiteit is 30 december 1986 opgeheven.
Het “nieuwe” klooster aan de Oude Peelstraat is een kloek L-vormig gebouw met een langgerekte zijvleugel. In het hoekgebouw is de kapel ondergebracht. De ramen in de kapel zijn voorzien van glas-in-lood. Een opengewerkt klokkentorentje siert het dak.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Reactie toevoegen