Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint-Elisabethgesticht in Zundert

Kloosters

Op 10 mei 1892 namen de Franciscanessen van Charitas hun liefdegesticht aan de Sint Elisabethlaan 1 in gebruik. Deze stichting was bekostigd door de parochie op aanstichten van pastoor P. de Wit. Het gebouw was ontworpen door architect P.J. van Genk en gebouwd door aannemer C. Bastiaansen.


Foto met dank aan Arjan Bakx

Toen de lasten de parochie te zwaar werden, bood het kerkbestuur het gebouw aan de congregatie te koop aan, maar die kon geen uitkomst bieden, omdat ze zelf te weinig middelen had.

De congregatie van de Franciscanessen Alles voor Allen had die wel: op 12 maart 1903 werd het gebouw aan hen overgedragen en op 14 maart 1904 betrokken deze zusters het liefdesgesticht. In een van de bovenzalen was een kapel ingericht, maar drie jaar later, in 1907, kon men een echte kapel in gebruik nemen. Deze was door C. van Genk ontworpen en door aannemer Van Erk uit Zundert gebouwd.

In datzelfde jaar 1907 begonnen de zusters met kinderbescherming. Een nieuwe kapel werd geconsacreerd op 16 februari 1931, toen ook de stallen werden verbouwd. In 1936 werd het huis verbouwd tot bejaardenhuis, ook voor zusters.



Foto's met dank aan Arjan Bakx

In 1974 onderging het huis een langdurige renovatie. In 1979 werd het uitgebreid met de verpleegafdeling Zonnehof, die deel uitmaakte van het inmiddels gestichte kloosterbejaardenoord. In 1990 is het gesloten, in een periode dat er ingrijpend werd verbouwd.

De communiteit is in 1993 opgeheven, de zusters verhuisden naar Huize De Leystroom bij het moederhuis in Breda. De zorg voor de bejaarden is overgenomen door de stichting De Westerwiek-Princenhage. Deze was na de fusie met de congregatie Sint Elisabeth in Breda (Haagdijk) in 1995 losgekoppeld van de congregatie Alles voor Allen.

In 1998 is De Westerwiek Zundert gefuseerd met het Sint Elisabethshuis in Etten. De totale organisatie kreeg de naam Avoord Zorg & Wonen. Sinds oktober 2004 is de naam De Westerwiek gewijzigd in De Willaert.

Zundert, De Willaert, 2010. Fotograaf: G. Lanting (GNU-licentie). Bron: Wikimedia
Zundert, De Willaert, 2010. Fotograaf: G. Lanting (GNU-licentie). Bron: Wikimedia.
5

Reacties (5)

Arjan Bakx zei op 4 februari 2021 om 19:05 uur

Een mooie foto, maar dit is niet het originele gebouw. Omstreeks 1990 waren er plannen voor een ingrijpende verbouwing. Doel was dat het gehele gebouw gesloopt zou worden. Eerst de commissie ruimtelijke ordening en later de gemeenteraad heeft dit tegen gehouden. Het geld voor het behoud van de gevel zou door de gemeente worden bijbetaald. Uiteindelijk kwam er een hernieuwd voorstel. Volledige sloop en het identiek terugbouwen van de oude gevel. Dit zou een aantal knelpunten (o.a. een hoogteverschil tussen vleugels) oplossen en daarnaast fl 400.000 goedkoper zijn. Er is dus toe gekozen voor volledige sloop. Dus de gevel op de foto is relatief nieuw en verschilt op details van het origineel. Ik zal een ansichtkaart van het origineel posten.

Arjan Bakx zei op 4 februari 2021 om 19:06 uur

Hoe kan ik u een foto sturen?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 februari 2021 om 09:36 uur

Hallo Arjan, dank voor deze informatie en mooi dat je nog foto's hebt van het oorspronkelijke gebouw. Deze kun je sturen naar info@bhic.nl, o.v.v. dit gesticht. Dan voegen wij ze hier toe.
Update: de foto's zijn toegevoegd, bedankt!

Douwe de Graaf zei op 16 januari 2023 om 15:27 uur

Geachte Arjan

Goedemiddag,
Ik heb een vraag aan jou ik ben zelf geboren in Zundert het huisje naast het kerkje op het vincent van goghplein.
Dat was toen Sint Elisabethlaan 1a
Mijn naam is Douwe de Graaf
En woonde daar met mijn ouders en broer en zus.
Ik zou graag wat oude fofo's van huisje en kerkje.
Met de vriendelijke groeten

Arjan Bakx zei op 19 januari 2023 om 21:23 uur

Beste Douwe ik ga daar voor zorgen. Zoek ze op en ga ze scannen

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.