Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint Elisabethgesticht in Breda

Kloosters

Met de aanvankelijke bedoeling zieken aan huis te verplegen vonden de Franciscanessen van de H. Elisabeth in 1880 hun eerste onderkomen in een leegstaand huis in de Sint-Janstraat naast de Antoniuskerk. Tot 1876 hadden hier de Broeders van Huijbergen gewoond.

Dit huis werd te klein en met gulle giften van vele weldoeners kon het terrein van de vroegere stadspoort De Bosschepoort worden aangekocht. Daar liet Mgr. Van Beek een nieuw klooster bouwen in de Hendriklaan (nu Menno van Coehoornstraat). In 1883 konden de zusters het klooster betrekken.

Elisabethgesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Franciscanessen H. Elisabeth)
Foto: Moederhuis (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z055 Franciscanessen H. Elisabeth nr. 178047)

De kapel dateert van 1892-1893 en de gevel is van 1897-1898, beide gebouwd door architect P.J. van Genk uit Bergen op Zoom.

In 1940 bouwde architect Joh. Berben uit Breda een huis in de tuin van het Elisabethgesticht aan de toen zo geheten Frederikstraat (nu Meerten Verhoffstraat). Hier waren slaapplaatsen en leszalen voor het noviciaat, het gebouw was door een gang verbonden met het oude klooster, later met de nieuwbouw.

In 1961 breidde architect W. Oomen uit Oosterhout het gebouw daar uit tot een nieuw klooster van zeven verdiepingen, in de zakelijke stijl van de Wederopbouw.

Het was een der laatste grote kloosters van na de Tweede Wereldoorlog. Het oude gebouw werd afgebroken, met uitzondering van het huis uit 1940. In april 1966 was het nieuwe klooster met de kapel klaar.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

2

Reacties (2)

Jos Verdaasdonk zei op 8 november 2018 om 13:05 uur

de zusters zijn een aantal jaren geleden vertokken naar de Mgr. Hopmansstraat en daarna naar Brabantlaan Het modern kloostercomplex is daarna gesloopt inclusief de prachtige kapel. Er zijn daarna appartementen gebouwd.

Lisette KuijperBHIC zei op 13 november 2018 om 11:44 uur

Bedankt voor deze update, Jos! Wat jammer om te horen dat de mooie kapel ook is gesloopt. Wonen de zusters nu nog steeds aan de Brabantlaan?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.