Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster van de Clarissen-Coletinen in Tilburg

Kloosters

Architect A.G.M. de Beer bouwde dit klooster voor de Clarissen-Coletinen aan de Lange Nieuwstraat 191 tussen 1889 en 1891. Het is in 1962 verbouwd door architect Valk uit ‘s-Hertogenbosch. Op 24 april 1989, kort voordat de communiteit haar honderdjarig bestaan zou vieren, vertrokken de laatste acht zusters naar het kloosterbejaardenoord in Someren.

Tilburg, klooster van de Clarissen-Coletinen, 1991. Foto: BHIC, fotonr. PNB001065523

Het gebouw kwam in handen van de stichting De Sprengk, die er een multifunctioneel centrum voor persoonlijke groei, zingeving en gezondheid vestigde. In 2004 is het gebouw gekocht door de corporatie TBV Wonen. Het complex kreeg een nieuwe functie als campus voor studenten die in het Sint Elisabethziekenhuis tot arts worden opgeleid. Het architectenbureau Storimans, Wijffels en Van Hoogmoed ontwierp een ingrijpend verbouwingsplan, waarbij de karakteristieke elementen werden behouden.

Het neogotische kloostercomplex is gaaf bewaard gebleven en een goed voorbeeld van een contemplatief klooster uit de late negentiende eeuw. Het ommuurde complex bestaat uit vleugels om een tweetal binnenhoven. Het heeft onder meer een binnen- en een buitenkapel en een prachtige tuin. Een dertigtal zustercellen van circa vijf vierkante meter per stuk, is nog aanwezig.

De voorgevel omvat het rectoraat en de ingang van het klooster. Boven de hoofdingang van het klooster bevindt zich een nis met Mariabeeld. De zijgevels en de achtergevel zijn sober uitgevoerd, zonder siermetselwerk.

De hof van de buitenzusters ligt aan de kant van de Lange Nieuwstraat, met gangen aan de zijde van de buitenmuur. De openbare kloosterkapel vormt de vierde zijde van de hof. De vierkante hof van de slotzusters ligt hierachter, grenst aan de tuin en heeft pandgangen rond de binnenhof. Bijzonder is het ingenieuze, ambachtelijke houten hang- en sluitwerk, dat overal compleet is en nog functioneert. De binnenhof heeft een gevelsteen met de tekst Prim. lap. pos. [de eerste steen heeft gelegd] A.P. Eras rector 12-4-1890.

5

Reacties (5)

Frits de Chêne (1941) zei op 27 december 2021 om 16:16 uur

Mijn Opoe, (1877-1963) woonde zowat haar hele leven in de Stedekestraat 64, zij vertelde één keer meegemaakt te hebben dat de clarissen s’nachts de kapelklok luiden omdat er ‘n tekort aan voedsel was.
Ook dat de hele buurt eens in de vier jaren uitliep als de Clarissen gezamenlijk wél naar buiten kwamen om te gaan stemmen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 december 2021 om 15:44 uur

Bedankt Frits voor je reactie. Twee bijzondere verhalen! Valt er nog meer te vertellen over de zusters en hun (blijkbaar dus heel schaarse) contact met de buurt? Hoe zat dat met het voedseltekort bijvoorbeeld?

jos Leytens zei op 21 februari 2022 om 17:22 uur

Op 19 mei 1972 zijn mijn vrouw en ik voor de kerk getrouwd in deze kapel in de Lange Nieuwstraat. Een dag ervoor brachten we 12 bossen bloemen naar het klooster. De zusters hebben er de kapel mee versierd. Twee zusters hebben de dienst bijgewoond. Die zaten wel achter een tralie hek. Onze fotograaf(lahaye) heeft in ons trouwalbum een hele mooie foto van een van de zusters opgenomen..een paar dager erna zijn we nog eens teruggeweest om ze te bedanken.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 februari 2022 om 11:39 uur

Dank voor het reageren Jos. Deze locatie heeft wel een heel speciale betekenis voor jullie! Naar die foto maak je ons wel nieuwsgierig, als je deze kunt/wilt sturen, dan kan dat naar info@bhic.nl o.v.v. het klooster in Tilburg. Dan voegen we de foto toe aan je reactie.

Jos leytens zei op 25 februari 2022 om 16:38 uur

Foto een van de nonnen in ons trouwalbum gemaakt op 19 mei 1972 in de kapel van de zusters Clarissen , Lange nieuwstraat Tilburg




Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.