Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Sint Anna te Zundert

Kloosters

Rond 1840 was er in Zundert grote behoefte aan onderwijs voor meisjes. Op verzoek van kapelaan Binck en postmeester W. Pastoors vestigden de Franciscanessen van Roosendaal zich hier in 1843 om in die nood te voorzien. Op 14 juli tekende Mère Marie Raaymakers, de overste van Roosendaal, het huurcontract voor het huis De Ossekop van de weduwe Van Aart.

Zundert, Klooster van Sint Anna. Foto: Collectie Jan Smits
Zundert, Klooster van Sint Anna. Foto: Collectie Jan Smits

Het huis werd als zusterhuis ingericht en in hetzelfde jaar opende men een school voor burger- en arme kinderen. De zusters verhuisden in 1858 naar een groter huis aan de Molenstraat 13, dat zij kochten van pastoor L. van Aart. De bovenverdieping werd tot kapel ingericht, op 19 februari 1862 werd er de eerste Mis opgedragen.

In 1873 begon men met een bescheiden pensionaat. De toeloop van meisjes had tot gevolg dat men in 1879 besloot tot de aanbouw van een klooster en pensionaat. Architect H. Vroonland maakte het plan, inclusief een nieuwe kapel die op 10 september 1884 werd gewijd door Mgr. L. Maas. In 1890 breidde men verder uit met een speel- en slaapzaal en een klaslokaal.

Zundert, klooster Sint Anna. Foto: BHIC, fotonr. PNB001077446
Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

In 1897 voegde men er nog een klaslokaal en pianokamertjes aan toe. Tevens werd een nieuwe cour aangelegd en op de speelplaats verrees een rectorswoning. Voor de externen en pensionaires werd in 1907 een vleugel aangebouwd. In 1915 kwamen er een kookschool, een nieuw naailokaal en een gymzaal.  De vroegere meisjesschool werd in 1972 gesloopt voor een grotere tuin.

Toen in 1973 hun klooster in Borgharen werd opgeheven, kwamen de Franciscanessen van Roosendaal van daar naar Zundert om er een communiteit te vormen. De huishoudschool van Sint Anna was in 1962 door J. van Oorschot verbouwd. Dit gebouw werd in 1974 geschikt gemaakt voor enkele zusters van Saint Marie uit Roosendaal. Zij vormden de communiteit Fioretti. De kapel van Sint Anna deed voor beide communiteiten dienst.

In 1991 ging Sint Anna over naar het kloosterbejaardenoord te Roosendaal. De zusters hebben het klooster officieel opgeheven in 1999. De laatste twee zusters verhuisden naar een woning in de Esdoornstraat. Het klooster kwam in dat jaar dus leeg te staan. De rechtervleugel werd gesloopt. In 2005 sloten Woningstichting Zorgvoorwonen en de gemeente Zundert een overeenkomst voor de ontwikkeling van het complex, waarbij de gebouwen bestemd worden voor sociaal-culturele en woondoeleinden.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Robert Mes (tel.06 12553179). zei op 8 december 2021 om 16:39 uur

Is de begraafplaats achter het voormalijge klooster nog intact.Zo ja,kan het bezocht worden.

Paul HuismansBHIC zei op 13 december 2021 om 07:42 uur

Beste Robert, Dat wordt me niet helemaal duidelijk. Er is nogal wat veranderd. In het : Rijksmonumentenregister is wel sprake van een tuin met begraafplaats en ook op een : foto uit 2002 is de begraafplaats nog te zien. Maar als je het helemaal zeker wilt weten kun je het beste informeren bij : Thuisvester, de huidige beheerder van het complex.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.