Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Zusters van de Goddelijke Verlosser FDS (Esch)

Paters & Nonnen

Elisabeth Eppinger (1814-1867) uit Niederbronn-les-Bains (F), stichtte deze congregatie in 1849 in haar geboorteplaats in de Elzas. Als moeder overste heette ze mère Alphons-Marie. Tijdens haar leven breidde de congregatie zich al uit over heel Duitsland, Frankrijk, met dochtervestigingen in Wenen en Boedapest.

In Wenen ontwikkelde zich in 1866 een afzonderlijke congregatie, die in Nederland de “Weense zusters” heette.

Vanuit een vijftien jaar durend ziekbed van de stichteres, die in die periode ook visioenen had gekregen, werd de opdracht van de nieuwe congregatie de ziekenverpleging. Daarnaast hield de congregatie zich ook bezig met wijkverpleging en de verpleging van bejaarden, ook aan huis. Opvoeding van de vrouwelijke jeugd behoorde eveneens tot de activiteiten.

Begin jaren twintig verzocht een priester van het bisdom Haarlem de provinciaal overste van Beieren om zusters, van wie de eerste vier zusters in maart 1923 naar Beverwijk kwamen. Van daaruit volgden tussen 1928 en 1976 verschillende nederzettingen in Nederland. In 1936 vestigden de zusters Filii divini Salvatoris of Soeurs du Très Saint Sauveur zich in Esch, waarna ze ook wel de Zusters van de Allerheiligste Verlosser (Esch) genoemd werden.

In verband met de oorlogsdreiging werd in 1938 de Nederlands-Belgische provincie gevormd. In 1999 werd de congregatie herenigd met de “Oostenrijke” tak. In september 2018 wordt de zaligspreking van Elisabeth Eppinger verwacht, die in Straatsburg zal plaatsvinden.

In Esch heeft de congregatie drie huizen gehad: huize Sint Jozef en het klooster Bethanië (eerst aan de Dorpsstraat 18, later Dorpsstraat 32).

Buiten Noord-Brabant waren er kloosters in Aerdenhout, Anna-Paulowna, Beverwijk, De Cocksdorp, Den Burg, Den Haag, Heemskerk, Uitgeest en ’t Zand.

De congregatie is nog actief in Argentinië, Angola, Duitsland, Frankrijk, India, Kameroen en Oostenrijk en telt wereldwijd zo’n 2.000 leden.

Foto’s
Elisabeth Eppinger (1814-1867). Bron: Heiligenlexicon.
Zusters van de Allerheiligste Verlosser voor het verpleeghuis St. Jozefhuis in Heemskerk (N-H), 1967. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 1A20907.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Database Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, lemma Zusters van de Goddelijke Verlosser (Esch) (Z137).

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.